Marco Luzzani/Getty Images
NISU MU VJEROVALI

REBIĆ JE KLUBU KOJI GA JE ŠKARTIRAO SAD POKAZAO KAKVU SU GREŠKU NAPRAVILI Vatreni je od ovog vikenda u društvu najvećih imena svjetskog nogometa

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. veljača 2020. 09:13

Ante Rebić zabija u kontinuitetu kakav nije imao nikad u životu. U 10 utakmica za Milan dao je sedam golova, u Serie A je na šest pogodaka u odigranih 605 minuta. Osobni sezonski rekord mu je iz HNL-a i sezone 2012/13. kad je u dresu Splita imao 10 golova i četiri asistencije.

Otkako se otisnuo u inozemstvo najredovitije je zabijao u Eintrachtu u sezoni 2018/19. Tada je stao na devet pogodaka i imao četiri asistencije. Na terenu je proveo 1985 minuta, mrežu je tresao svakih 220 minuta.

Ovog je časa na prosjeku jednog gola u manje od 101 minute. U frankfurtskom klubu je imao razdoblje kad je u osam utakmica zabio pet puta u bundesligaškim nastupima. U Serie A je trenutačno na šest pogodaka u šest zadnjih utakmica.

U Firencu je došao kao svojevrsni osvetnik. Taj ga je klub kupio od Splita, ali nikad mu nije ponudio pravu šansu. Iako je bio osvježenje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, Viole su ga škartirale. I slale po posudbama. Kad je probio Dragowskog pokazao je mišiće. Tko zna kakvi su bili unutarnji monolozi…

Otrovni ugriz

Mogao je još koji put pogoditi mrežu, premda je na kraju Milanova frustracija igra s čovjekom više, jer su s takvom “povlasticom” ispustili prednost i pobjedu.

Pojedini mediji raspisali su se o “bivšem s otrovnim ugrizom“… Većina mu je novinara dala ocjenu 6,5, Gazzetta dello Sport na portalu dodala je komentar:

“Još jednom strijelac. U potpunosti je iskoristio defenzivni nesporazum Viola“

Rebić ruši vlastite barijere, uživa u etapi u kojoj mu sve ide i danas spada u red golgetera čije je mjesto odmah do “strojeva za pogotke” koji haraju ligama Petice u 2020. i zabijaju u kontinuitetu. Korak je iza Cristiana Ronalda, Cire Immobilea, Erlinga Haalanda, Roberta Lewandowskog i Lionela Messija. Hrvatski reprezentativac dao je sedam golova u 10 zadnjih utakmica u kojima je nastupio. Malo manje nego Messi, koji je na devet pogodaka u 11 ogleda, a tu negdje je i Kylian Mbappe.

Haalandov ludi start u Dortmundu, nastavak prikazanog u RB Salzburgu, već je opjevan. On je u osam susreta dao 12 i ima najbolji skor, pogodak i pol po nastupu. Čudesno. Cristiano Ronaldo je od 6. siječnja i hat-tricka Cagliariju u devet igranih dvoboja zabio 13 golova. Portugalac puca i jedanaesterce. To je 1,4 po utakmici. Robert Lewandowski je “stara kost“, čovjek koji ne posustaje. Cifre su mu osam golova u sedam ogleda, a Ciro Immobile igra sezonu karijere. U nedjelju je ponovno bio učinkovit kod Genoe, u 11 zadnjih odigranih susreta na konto je stavio 11 pogodaka.

Osim Udineseu, Rebić je zabijao po jedan, ostali su češće znali zasuti mrežu s dva ili tri komada u jednoj utakmici. Messi je Eibaru “uručio” četiri i popravio brojke. U La Ligi je na 18, no do subote mu u 2020. nije išlo kako je navikao.

Ovisi o njemu

Iako Rebić ne slovi kao golgeter, pretvorio se neobično redovitog strijelca. I dok su drugi, izuzev sjajnog Haalanda koji se probija i tek treba definirati koja mu je točno kota na nogometnoj ljestvici, već dobro znani svjetski vrh, Rebiću sad slijedi novi izazov - održanje kontinuiteta i potvrda učinjenog. Hoće li njegov siječanj i veljača biti bljesak ili će se igre i pogoci nastaviti kao konstanta? Nikad nije tako marljivo i redovno tresao mreže, a nikad nije ni zadržao tempo i kad je prethodno imao uspješna razdoblja. Zreliji nego prije pred zadaćom je kako na to odgovoriti.

Tko mu bezgranično vjeruje kazao bi da ga samo koronavirus može zaustaviti, nakon što su u Lombardiji odgođene utakmice, tko se pita kakvo je stanje duha u momčadi koja gubi bodove u “dobivenim“ dvobojima, s upitnicima gleda na Milanovo proljeće. No, unatoč epidemiji čiji razmjeri sve više prijete i labilnosti crveno-crne momčad, Ante Rebić je pokazao da svoje napravi. Kad je pravi. Zato o njemu ovisi i kakav će biti nastavak. Može li ostati na tragu najvećih napadača i hit strijelac europskog nogometa?

Zabijaju u kontinuitetu u 2020. u ligama Petice

ANTE REBIĆ (Milan)

19.I. Milan - Udinese 3:2 (2 gola)

24.I. Brescia - Milan 0:1 (1 gol)

9.II. Inter - Milan 4:2 (1 gol)

13.II. Milan - Juventus 1:1 (1 gol)

17.II. Milan - Torino 1:0 (1 gol)

22.II. Fiorentina - Milan 1:1 (1 gol)

Ukupno: 7 golova u 10 utakmica u kojima je nastupio

BRESCIA, ITALY - JANUARY 24:  Ante Rebic of AC Milan celebrates a victory at the end of the Serie A match between Brescia Calcio and AC Milan at Stadio Mario Rigamonti on January 24, 2020 in Brescia, Italy.  (Photo by Marco Luzzani/Getty Images)
Marco Luzzani/Getty Images / Marco Luzzani Getty Images
Ante Rebić

CRISTIANO RONALDO (Juventus)

6.I. Juventus - Cagliari 4:0 (3 gola)

12.I. Roma - Juventus 1:2 (1 gol)

19.I. Juventus - Parma 2:1 (2 gola)

22.I. Juventus - Roma 3:1 (1 gol)

26.I. Napoli - Juventus 2:1 (1 gol)

2.II. Juventus - Fiorentina 3:0 (2 gola)

8.II. Verona - Juventus 2:1 (1 gol)

13.II. Milan - Juventus 1:1 (1 gol)

20.II. SPAL - Juventus 1:2 (1 gol)

Ukupno: 13 golova u 9 utakmica u kojima je nastupio

TOPSHOT - Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo celebrates during the Italian Serie A football match Juventus vs Cagliari on January 6, 2020 at the Juventus Allianz stadium in Turin. (Photo by Marco Bertorello / AFP)
Marco Bertorello / AFP / MARCO BERTORELLO AFP
Cristiano Ronaldo

CIRO IMMOBILE (Lazio)

5.I. Brescia - Lazio 1:2 (2 gola)

11.I. Lazio - Napoli 1:0 (1 gol)

14.I. Lazio - Cremonese 4:0 (1 gol)

18.I. Lazio - Sampdoria 5:1 (3 gola)

2.II. Lazio - SPAL 5:1 (2 gola)

16.II. Lazio - Inter 2:1 (1 gol)

23.II. Genoa - Lazio 2:3 (1 gol)

Ukupno: 11 golova u 11 utakmica u kojima je nastupio

REUTERS/Massimo Pinca
REUTERS

ERLING HAALAND (Borussia D.)

18.I. Augsburg - Borussia D. 3:5 (3 gola)

24.I. Borussia D. - Köln 5:1 (2 gola)

1.II. Borussia D. - U. Berlin 5:0 (2 gola)

4.II. Werder - Borussia D. 3:2 (1 gol)

14.II. Borussia D. - Eintracht 4:0 (1 gol)

18.II. Borussia D. - PSG 2:1 (2 gola)

22.II. Werder - Borussia D. 0:2 (1 gol)

Ukupno: 12 golova u 8 utakmica u kojima je nastupio

Dortmund's Norwegian forward Erling Braut Haaland celebrates after scoring during the German first division Bundesliga football match Werder Bremen vs BVB Borussia Dortmund, in Bremen, northern Germany on February 22, 2020. (Photo by Patrik Stollarz / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO
PATRIK STOLLARZ AFP

ROBERT LEWANDOWSKI (Bayern)

19.I. Hertha - Bayern 0:4 (1 gol)

25.I. Bayern - Schalke 5:0 (1 gol)

1.II. Mainz - Bayern 1:3 (1 gol)

5.II. Bayern - Hoffenheim 4:3 (2 gola)

16.II. Köln - Bayern 1:4 (1 gol)

21.II. Bayern - Paderborn 3:2 (2 gola)

Ukupno: 8 golova u 7 utakmica u kojima je nastupio

Bayern Munich's Polish forward Robert Lewandowski reacts during the German first division Bundesliga football match FC Bayern Munich v RB Leipzig in Munich, southern Germany, on February 9, 2020. (Photo by Christof STACHE / AFP) / RESTRICTIONS: DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO
CHRISTOF STACHE AFP

Linker
20. travanj 2024 11:05