IVANA ŠMIT

Predsjednica udruge bolničkih liječnika: ‘Sustav nam se slomio, odgovorni su Stožer i Vlada‘

‘Zahtijevat ćemo od Vlade da donese jasne smjernice koje pacijente ćemo liječiti u bolnici, koje stavljati na respiratore, a koje ne‘
Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Zbog velikog broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, zdravstveni je sustav opterećen, a posebno bolnice. Danas je puna već peta jedinica intenzivnog liječenja u KB Dubrava, koja je Covid-bolnica.

Predsjednica udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit kaže da se sustav u nekim dijelovima zemlje već slomio, a to čeka i još neke gradove.

- Mogu reći, polako nam se sustav zbilja slomio. Neke bolnice su to već osjetile na svojim leđima, poput Čakovca, Varaždina, a vrlo vjerojatno se i Sisak bliži tom neslavnom rekordu, kao i sve ostale županijske bolnice. Moram priznati da se traži krevet više i u intenzivnim pogonima, ali i po odjelima koji se nažalost prenamjenjuju. Brojim se da smo s kapacitetima na pojedinim mjestima u pojedinim bolnicama zbilja došli do limita, rekla je Šmit za RTL.

Dodala je da se ovakva situacija mogla spriječiti da su ranije, na vrijeme, donesene određene mjere za suzbijanje ove zarazne bolesti. Smatra da se trebalo 'postupiti sa zdravim razumom, a ne s političkim glavama'. Tako se mnogi uopće ne bi zarazili.

- Mi smo dovoljno rano, dovoljno jasno i dovoljno čvrsto upozoravali da mjere trebaju biti donesene puno ranije. One brojke koje su bile prije tri ili četiri tjedna su govore upravo ovim trendovima koje osjećamo na svojim leđima danas i koje, nažalost, pacijenti preživljavaju ili ne preživljavaju, one su posljedice nečinjenja i one su isključivo odgovornost Stožera i Vlade Republike Hrvatske, rekla je Šmit, a nove mjere nazvala smiješnima i 'kamilicom'.

- Ne mogu vjerovati da smo kao društvo dosegli onu razinu u kojem nam je normalna brojka od 40 ili 50 dnevno umrlih od jedne zarazne bolesti. To je apsurd s kojim se mi liječnici apsolutno ne možemo danas složiti niti reći da je to nešto što je očekivano ili normalno, dodala je Šmit i upozorila da više nema kontrole nad kretanjem virusa jer više ne postoji sustav praćenja.

- Zahtijevat ćemo u određenom trenutku od Vlade da donese jasne smjernice koje pacijente ćemo liječiti u bolnici, koje stavljati na respiratore, a koje nećemo, jer bojimo se da bi tih trenutaka u svim bolnicama moglo biti i to vrlo skoro, zaključila je Šmit za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:57