ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
TEŠKO RAZDOBLJE

Samo je jedan prvak iz osam najjačih europskih liga uspio poslovati s profitom u pandemijskoj sezoni

Slavni klub ostvario je skroman profit od 1.8 milijuna eura nakon ispunjenja poreznih obveza
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. siječanj 2022. 14:25

Samo je jedan prvak iz osam najjačih europskih nogometnih liga uspio poslovati s profitom u pandemijskoj sezoni 2020./21.

U izvješću kojeg je objavio KPMG Football Benchmark analizirano je financijsko stanje prvaka Engleske, Španjolske, Njemačke, Italije, Francuske, Nizozemske, Turske i Portugala, a u plusu je od svih njih bio samo Bayern München.

Bavarci su ostvarili skroman profit od 1.8 milijuna eura nakon što su ispunili svoje porezne obveze, dok je prvak engleske Premier lige Manchester City jedini zabilježio povećanje prihoda u odnosu na prethodnu sezonu.

Ukupno su Građani prihodovali 644 milijuna eura, te su po prihodovnoj strani proračuna prvi u društvu Bayerna, Atletico Madrida, Ajaxa, Sportinga iz Lisabona, Lillea, Intera i Bešiktaša.

City je višak prihoda namaknuo iz UEFA-inih nagrada za Ligu prvaka gdje je stigao do finala te iz povećanih prihoda za televizijska prava. Ukupno je klub a Etihada ostvario 96 milijuna eura više nego u sezoni 2019./20., posljednjoj prije pandemije koronavirusa.

Manchester City je u prvoj pandemijskoj sezoni imao i rekordnu potrošnju od 294 milijuna eura na transfere.

Ujedno su Građani imali i najveću tržišnu vrijednost igračkog kadra koja je iznosila 1,237 milijardi eura, dok su još samo gradski rival Manchestwer United i londonski Chelsea u tom segmentu bili iznad milijarde dolara.

Milanski Inter osvojio je titulu u Italiji, ali je zabilježio i značajni gubitak od čak 245.6 milijuna eura u sezoni 2020./21. Riječ je rekordnom iznosu u povijesti tog talijanskog velikana.

Pandemija se negativno odrazila i na madridski Atletico, koji je u prošloj sezoni bio u gubitku od 111.7 milijuna eura, dok je sezonu ranije imao tek 1.8 milijuna eura minusa.

Linker
20. travanj 2024 16:00