FOTO: Tonino Rađenović
DANAS ĆE SVE STATI

Show u hrvatskom mjestu, igra se najveća utakmica u povijesti! Učenici ne idu u školu, radnici ‘bježe‘ s posla...

Orahovački 97-godišnjak igrao je puno velikih utakmica, no nikada ovako važnu
Piše: Tonino RađenovićObjavljeno: 18. listopad 2022. 11:05

Danas će u Orahovici u 15 sati stati sve, osnovnoškolci će dobiti ispričnice, radnici mijenjaju smjene, oni koji rade do spomenutog sata “klisnut” će ranije jer Papuk Osječko 1664, igra najveću utakmicu u svojoj hrvatskoj povijesti. Orahovački 97-godišnjak igrao je puno velikih utakmica, no nikada ovako važnu, veliku, natjecateljsku. U sklopu 1/16 finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa u Orahovicu stiže zahuktali Osijek. Nakon što je Igor Pamić pognute glave sa svojim Karlovcem napustio orahovački stadion, očekivanja Papukovih navijača su porasla, no današnja utakmica za orahovačku momčad bit će najlakša utakmica ove sezone. Izgubiti se ne može ništa, jer Osijek je mega favorit, a dobiti se može jako puno. Čvrstom igrom i nešto zatvorenijom varijantom Papuk može dostojno parirati renomiranom protivniku.

Bez parkiranja autobusa

Trener orahovačke momčadi Zoran Mandić mirno je spavao, igrački roster je “tanak”, ali i kao takav bit će dovoljan za dobru i kvalitetnu utakmicu.

image
FOTO: Tonino Rađenović

- Nećemo “parkirati autobus” u svoj šesnaesterac, jer mi to i ne znamo. Igrat ćemo našu igru koju preferiramo u proteklih nekoliko mjeseci. Idemo čvrsto i agresivno u bloku, a naš cilj bit će pokušati zabiti pogodak, ako u tome uspijemo, mi smo ostvarili naš cilj. Imamo nekoliko izostanaka, nisam siguran da će Mimić moći, Rukavina je i dalje out, Patača i Jusup još nisu spremni 100 %, svi ostali su tu. Naravno da je Osijek veliki klub i ima sjajnu momčad, ali moji momci neće izgorjeti u prevelikoj želji. Kup je prevrtljivo natjecanje i zašto baš sutra ne bi odigrali čudesnu utakmicu - rekao je trener Papuka Zoran Mandić.

Papuk Osječko 1664 odigrao je na desetke prijateljskih utakmica kontra Osijeka, dolazio je prvoligaš s Drave uveličati mnoge orahovačke nogometne evente, no nikad nije uz grad podno drevne Ružice, došao odigrati natjecateljski meč. Danas će i to biti promijenjeno. Za većinu igrača današnja utakmica bit će kruna karijere. Oni iskusniji mirno dočekuju današnji meč, no adrenalin na pomisao da će u fajt protiv prvoligaša i kod njih skače u nebo:

- Danas će za nas biti praznik nogometa, mi “stariji” igrači uživat ćemo u svakom pogledu, a mladima je ovo prilika da vide koliko vrijede i na kojem su nivou. U našem amaterskom nogometu, ovo je vrhunac za svakog nogometaša. Dobro smo radili protekli tjedan, protiv Križevaca pokazali da možemo, pa se nadam da ćemo takvi biti i danas. Ne smijemo podleći atmosferi. Što duže budemo držali nulu bit ćemo sigurniji u sebe i svoju igru. Osijek je veliki favorit i tu nema zbora, no mi se idemo boriti za svaki komadić travnjaka i za svaku loptu, pa što bude - rekao je kapetan orahovačkog nogometnog broda Tomislav Bušljeta.

Tijekom prekjučerašnjeg dana i jučerašnjeg jutra čelnici kluba dodatno su ušminkavali travnjak i popratne sadržaje, jer u utorak će trebati biti mjesta i za one koji dolaze na igralište po “potrebi”:

Pranjić ‘najveći sin’

- Puno je posla oko organizacije utakmice, želimo da sve bude dostojanstveno i po pravilima. Travnjak će biti spreman, iako smo imali velikih problema s kišom koja ga je gotovo uništila. Pripremamo dodatna mjesta za naše goste, pozvali smo brojne bivše igrače, predsjednike, sponzore. Nadamo se da će sve proći u sportskom duhu. Mi s Osijekom gajimo sjajne odnose i želimo ih dodatno nadograđivati. Veselimo se današnjem susretu - rekao je predsjednik orahovačkog Papuka Dražen Tikvan.

Nema sumnje da će danas stadion Papuka, gdje je svoje prve korake učinio i “najveći sin” orahovačkog nogometa Danijel Pranjić, biti poprište velikog nogometnog događaja, najvećeg u orahovačkoj nogometnoj povijesti.



Trener Osijeka: Ne doživljavamo Papuk ništa manje ozbiljno od Dinama

Nogometaši Osijeka natjecanje u Kupu počinju protiv četvrtoligaša Papuka u Orahovici, u poznatoj sredini iz koje je u prošlosti dosta igrača završavalo u Gradskom vrtu (najpoznatiji među njima svakako je Danijel Pranjić). Rene Poms ne prepušta ništa slučaju bez obzira što njegova momčad uživa ulogu velikog favorita, odmah iduće jutro nakon prvenstvenog trijumfa zakazao je trening na pomoćnom terenu Gradskog vrta.

- Utakmica protiv Papuka je vrlo važna za nas. Ništa manje važnija od, recimo, prvenstvene utakmice protiv Dinama. Imamo velike ambicije u Kupu koji je najkraći put do trofeja. Potpuno smo posvećeni Papuku kojeg doživljavamo ozbiljno kao bilo kog drugog protivnika u prvenstvu. Momčad mora biti fokusirana i dat će sve od sebe u toj utakmici - najavio je Poms maksimalno ozbiljan pristup svoje momčadi u utakmici šesnaestine finala Kupa.

Posrtaj u Unešiću

Osijek se, naime, u prošlosti već jednom opekao u tako ranoj fazi Kupa od niželigaša pa to loše iskustvo ne dozvoljava opuštanje u Gradskom vrtu. Dogodilo se to u sezoni 2008./09. kada su Bijelo-plavi u šesnaestini finala senzacionalno poraženi na gostovanju trećeligaša Zagore iz Unešića (2:1). Priprema Bijelo-plavih za utakmicu u Orahovici po ničemu se ne razlikuje od bilo koje druge.

- Potpuno respektiramo protivnika, naši su skauti pogledali njihove posljednje utakmice tako da imamo sve informacije o idućem protivniku. Poštujemo Papuk, ali u Orahovicu odlazimo s jasnim ciljem da pobijedimo - kazao je Poms.

S obzirom da prvi izazov u Kupu dolazi tri dana nakon utakmice protiv Istre i četiri dana pred prvenstveno gostovanje u Varaždinu očekuje se kako će Poms napraviti izvjesne korekcije u momčadi te pružiti priliku nekim igračima koji su u posljednje vrijeme bili u drugom planu da se nametnu. Jasnu sliku oko startne postave trener Osijeka će imati nakon posljednjeg treninga pred utakmicu.

- Vidjet ćemo tko će igrati nakon zadnjeg treninga. Uvijek želim punu posvećenost svih igrača na treninzima i zato ću tek nakon posljednjeg odlučiti tko će biti tih 11 s kojima ćemo tražiti pobjedu - dodao je Poms. (G. Đukarić)

Linker
25. travanj 2024 13:40