David Čolina (prvi desno)
 RONALD GORSIC/CROPIX
TEŠKI PREGOVORI

Slavni klub silno želi hajdukovca i nudi tri milijuna eura, s Poljuda odgovorili: ‘Hoćemo šest milijuna!‘

Splićani su ga lani platili, za Hajdukove prillike, astronomskih 700 tisuća eura...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. kolovoz 2020. 10:17

Škotski mediji posljednjih su dana dosta toga napisali o velikom interesu Celtica za Davida Čolinu (20), mladog lijevog beka Hajduka. Većina tih natpisa potvrđuje interes velikog kluba iz Glasgowa te njegovu spremnost da za Čolinu plati tri milijuna eura, ali i da je to gornja granica onoga što je Celtic spreman ponuditi. A Hajduk traži dvostruko veći iznos... Celtic u ovom trenutku ima dva lijeva beka, oba su dovedena prošlog ljeta.

Taylor prije njega

Boli Bolingoli (25) stigao je iz bečkog Rapida za 3,4 milijuna eura, dok je Greg Taylor (22) pristigao iz Kilmarnocka, kluba s kojim Celtic ima odlične odnose, pa čak ni Transfermarkt nije uspio probiti vrijednost tog transfera. Uglavnom, Bolingoli je doveden kao prvi izbor. Tamnoputi igrač iz Belgije u Rapidu je pružao odlične igre, ali se u Celticu nije uspio adaptirati. Dobio je Bolingoli 14 prvenstvenih utakmica u nizu, još toliko kroz kupove i europske utakmice, da bi na koncu čvrsto zasjeo na klupu s pričuvnim nogometašima. No, zato se Taylor nametnuo u velikom stilu, upisao je pet asistencija u 14 nastupa u ligi, a dogurao je i do škotske reprezentacije.

Taylor je - logično - u tretmanu neupitnog startera, dok za Bolingolija klub iz Glasgowa traži adekvatan način za rastanak. I tu se otvorio prostor za našeg Davida Čolinu. Međutim, Celtic ne želi za igrača koji će barem neko vrijeme grijati klupu - Taylor je, naime, u kombinacijama za neke klubove iz Premiershipa, ali Celtic nije sklon prodaji - dati više od tri milijuna eura.

Stoga je na potezu Hajduk, koji je Čolinu prošloga ljeta Monacu platio za poljudske prilike golemih 700 tisuća eura. Nekadašnja nada Dinama dobro se snašla u dresu Hajduka, ali dolaskom Tudora i prelaskom na igru 3-5-2 u kojoj se uloga beka iznimno mijenja, Čolina je preko noći otišao u drugi plan. Međutim, Tudor je baš uoči derbija s Modrima (3:2) vratio formaciju s četiri igrača u zadnjoj liniji, što je automatski vratilo Čolinu u udarnu postavu.

Sjajan protiv Dinama

Mladi bek na sjajan je način iskoristio ukazano povjerenje. Iako su naslovnice zasluženo pripale dvostrukom strijelcu Čuiću, Čolina je bio taj koji je u samoj igri pokazao najviše, odigravši maksimirski derbi na europskoj razini. A kako su bekovi, posebno oni s lijevom nogom, već godinama iznimno traženi, tako je Čolinina vrijednost preko noći eksplodirala i danas Hajduk sniva da će na njegovom transferu zaraditi možda i šest milijuna eura. Što je poprilično ‘ohladilo’ čelnike Celtica...

Ljetni prijelazni rok tek je otvoren i traje sve do sredine listopada, što Hajduku donosi golemi manevarski prostor. Iako nismo sigurni koliko na Poljudu imaju prostora za financijske manevre, jer Hajduk je ove godine od transfera sve zajedno utržio možda 1,1 milijun eura (F. Bradarić, Juranović i Beširović), što ni izbliza nije dovoljno za potrebe poljudskoga kluba. No, to je već neka druga tema...

Bradarić se isplatio

Da Hajduk pristane prodati Čolinu za 3 milijuna eura, realno bismo pričali o dobrom poslu. U godini dana Bijeli bi zaradili četiri puta više od uloženog. Međutim, Čolina je doista velika perspektiva, igrač koji posebno oduševljava u napadačkom segmentu. S druge strane, Hajduk mu cijenu može pojačati samo ako će igrati u kontinuitetu i biti na razini te nedavne izvedbe protiv Dinama. Što znači da bi Stanić, Kepčija i Tudor morali ozbiljno sjesti za stol i dogovoriti zajedničku strategiju za Čolinu. Odbiti Celtic, a onda ga eventualno vratiti na klupu, scenarij je koji sasvim sigurno nikome neće donijeti dobro. A najmanje Hajduku...

Na Poljudu su prije godinu i pol dana imali sličnu situaciju s Domagojem Bradarićem (20), također ljevonogim bekom. Francuski Lille je isprva ponudio tri milijuna eura, da bi Hajduk na kraju zaradio 6,5 milijuna. Isplatilo se, ali formula uspjeha bila je prokušana. Bradarićeva pozicija na lijevoj strani bila je neupitna, baš kao i odlučnost Lillea da ga dovede.

Vidjet ćemo što će reći Celtic. Šest je možda previše, ali četiri milijuna već zvuče ostvarivo. Čolini je ipak samo 20 godina...

Ivan Dolček čeka zapet kao puška

Mogući odlazak Davida Čoline Hajduk ne bi trebao teško preboljeti jer na poziciji lijevog beka već ima dostojnu zamjenu. Ivan Dolček (20) također je stigao ljetos, Hajduk ga je Slavenu Belupu platio 500 tisuća eura.

Malo je udarala u oči činjenica da je Hajduk u jednom prijelaznom roku skupo platio dva mlada igrača koja igraju na istoj poziciji. Nije lako ni kada moraš razvijati jednoga, a dvojicu na istoj poziciji gotovo je nemoguće...

Stoga bi s odlaskom Čoline najviše profitirao Dolček, koji je igrač nešto drugačijeg stila, ali sličnih mogućnosti i tjelesnih predispozicija kao i Čolina. Naravno da Hajduk s tom spoznajom ima olakšanu poziciju u pregovorima oko Čoline.

Dolčekovo se ime posljednjih dana vezalo uz mogući odlazak na posudbu u Olimpiju, ali teško je vjerovati da Hajduk na bilo koji način pomišlja slagati momčad bez njega. Iza Dolčeka je solidna sezona prilagodbe, jer ipak nije isto igrati u Slaven Belupu i u Hajduku, a to mu je praktički bila prva prava seniorska sezona. Međutim, i Dolčeku će za pravu eksploziju trebati velika minutaža, a i veliko povjerenje trenera...

Jurica Bajić odlazi na posudbu u Slovačku

Na Poljudu su još jednog igrača poslali na posudbu. Riječ je o Jurici Bajiću (20), mladom krilnom napadaču, koji je u prošloj sezoni igrajući za Hajduk II u Drugoj HNL postigao osam pogodaka u 18 nastupa.

Iako je po ocjenama onih koji su pratili drugu momčad Bijelih bio njezin ponajbolji igrač, struka ga očito ne vidi u udarnoj postavi, a u tom slučaju posudba je najbolja opcija.

Bajić će tako sljedeću sezonu provesti u slovačkoj Senici, koja se izborila za opciju da tu posudbu produži za još godinu dana ako mladi krilni napadač ostavi dobar dojam. Senica je prošlu sezonu završila na devetom mjestu, a Slovačka liga ima 12 klubova.

Linker
23. travanj 2024 05:54