MARCO BERTORELLO Afp
PROPALI TRANSFER

Spašavanje karijere! Prije godinu dana potpisao je za Barcelonu i sve je krenulo nizbrdo, više ga ne žele

Katalonci su Juveu za njega platili velikih 60 milijuna eura
Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 18. srpanj 2021. 11:03

Što je trebao biti transfer karijere prošloga ljeta za Miralema Pjanića pretvorilo se u pravu noćnu moru. Od statusa nezamjenjivog prvotimca kojeg je uživao u redovima Juventusa, Pjanić je u Barceloni postao višak i igrač kojeg se klub želi riješiti. Upisao je svega 30 nastupa u dresu Katalonaca, od kojih je većinu ulazio s klupe.

Kako je sezona išla prema kraju, trener Barcelone Ronald Koeman je u potpunosti prestao računati na Pjanića, pa je reprezentativac Bosne i Hercegovine od početka ožujka do sredine svibnja ostao bez ijednog nastupa u La Ligi. Dobio je svega 20 minuta igre u posljednja dva kola. Podsjetimo, Pjanić je na Camp Nou stigao u sklopu zamjene za Brazilca Arthura. Nije to bila direktna zamjena, već dogovor da klubovi jedan drugome plate odštetu. Juventus je tako za Pjanića dobio 60 milijuna eura, a Barca je za Arthura dobila cifru od 72 milijuna eura. Španjolski komentatori, kao i navijači Barcelone, ovaj posao smatraju možda i najgorim u cijelome mandatu bivšeg predsjednika Bartomeua. Pjanić od Barcelone prima oko 15 milijuna eura godišnje (bruto) i vezan je na još pune tri sezone.

image
FP)
JOAN VALLS Nurphoto Via Afp

Upravo je zbog tog velikog ugovora i loše prethodne sezone Barceloni sada teško pronaći klub koji bi se zanimao za Pjanića. Najveće nade polažu u Italiju, gdje je Pjanić godinama igrao sjajno i gdje i dalje uživa dobar ugled. Između ostalih, moguća je destinacija bila i Roma Josea Mourinha. Portugalac nastoji osvježiti vezni red i Pjanić bi bio dobro pojačanje, ali osobno je blokirao bilo kakve priče o njegovu dolasku, jer bi to jednostavno predstavljao preveliki trošak za njegov klub. Pjanić je, podsjetimo, nosio dres Rome od 2011. do 2016. prije nego što je prešao u Juventus. Pitanje je također bi li ga navijači uopće prihvatili natrag s obzirom na taj raniji transfer.

No, kada pričamo o Juventusu, upravo je Stara dama jedna od opcija za ovog za veznjaka. Juventus traži pojačanje u veznom redu nakon što su ostali bez Arthura, koji je završio na operaciji i čeka ga oporavak do kraja listopada ili čak studenoga. Jasno, prva opcija Juventusa je Locatelli, oko kojega i dalje pregovaraju sa Sassuolom, ali Pjanić bi vrlo lako mogao biti plan B.

image
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Barcelona je svjesna da će Pjanića teško prodati, pa će njegov odlazak vjerojatno biti u sklopu posudbe. La Gazzetta dello Sport je napisala kako je Juventus spreman posuditi Pjanića na dvije godine, ali da nikakva kupovina ne dolazi u obzir. To bi, kako trenutačno stvari stoje, bio najizgledniji ishod situacije u kojoj bi Barcelona vjerojatno barem malo rasteretila teret plaće. Priča se i o novoj zamjeni igrača u kojoj bi Aaron Ramsey, koji ima nešto manju plaću od Pjanića, završio na Camp Nou. Sve u svemu, Pjanić bi se želio vratiti u Juventus, a Stara dama i Barcelona su u kontaktu.

Valja naglasiti kako je Pjaniću prije nekoliko tjedana ponuđen raskid ugovora od strane Barcelone. Optimistični pokušaj kluba da se riješi velike plaće, no Pjanić se, naravno, nije htio odreći 30 milijuna eura koliko će zaraditi u iduće tri godine. Isto su ponudili i Samuelu Umtitiju, koji im je odgovorio kako se planira boriti za mjesto u momčadi iduće sezone.

Linker
22. travanj 2024 22:38