Theo Hernandez iz Milana je najskuplji eksponat ove francuske družine, a ne zaostaju puno niti Allan Saint-Maximin i Moussa Dembele
 AFP
NEPRESUŠNA VELESILA

Spustimo se na zemlju: Vrijede više nego svi Vatreni skupa, a nisu dobili priliku! Pogledajte tu momčad

Tih 11 igrača zajedno vrijedi 358 milijuna eura. Svi izabranici Zlatka Dalića - njih ukupno 28 - vrijede 308...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 19. studeni 2020. 20:17

Dosta je onih koji su razočarani s rezultatima Vatrenih u drugom izdanju Lige nacija. Šest utakmica, pet poraza i samo jedna pobjeda, uz poprilično lošu 9:16 gol-razliku. Na prvu sve to ne izgleda dobro. Međutim, za konačne zaključke važno je s malo više analitičnosti zaokružiti kompletnu priču.


Hrvatska je u ovih šest utakmica igrala u jako 'šarenom' sastavu, u pravilu bez pet do sedam standardnih igrača. U utorak smo na Poljudu istrčali bez Vrsaljka, Vide, Čalete-Cara, Brozovića, Kramarića, Rebića... Toliki izostanak igrača reprezentacija koja dolazi iz zemlje u kojoj živi jedva četiri milijuna stanovnika ne može nadoknaditi. Koliko god bili talentirani ili imali visoko mišljenje o sebi.

image
SN


A s druge strane čekali su nas svjetski giganti kakvi su Francuska i Portugal. Da bi vam lakše približio kvalitetu koju posjeduju naši suparnici u skupini Lige nacija predočit ću idealnu reprezentaciju Francuske. Ali ne onu koju predvode Mbappe ili Pogba, nego idealnu momčad igrača koji nikada nisu dobili priliku zaigrati za Francusku. Riječ je o fantastičnim igračima koji redom igraju najvećim ligama, u velikim klubovima u kojima su redom nositelji igre. Međutim, još uvijek samo sanjaju prvi poziv za Francusku.


Uglavnom, tih 11 igrača zajedno vrijedi 358 milijuna eura. Svi izabranici Zlatka Dalića - njih ukupno 28 - koji su konkurirali u posljednjoj reprezentativnoj akciji vrijede 308 milijuna eura. Ili 50 milijuna manje nego 11 Francuza. Koji još uvijek nemaju klasu da bi zaigrali za Francusku!


Stoga se trebamo spustiti na zemlju i shvatiti koliko smo zapravo sretni da imamo reprezentaciju koja protiv te nevjerojatno moćne Francuske u dvije utakmice odigra potpuno ravnopravno. Ili koja protiv jednako moćnog Portugala - žestoko oslabljena - s igračem manje izgubi zato što sudac previdi čistu ruku kod njihovog gola, a onda nam i golman ispusti loptu koju je već imao u rukama...

11 SJAJNIH FRANCUZA KOJI JOŠ ČEKAJU DEBI ZA TRICOLORE

Alban Lafont (21, Nantes)
Vrijednost 12,5 milijuna eura
Golman koji ima 21 godinu i već 168 utakmica na vratima, što u Serie A, što u Ligue 1. Jedan od najtalentiranijih golmana na svijetu.

Nordi Mukiele (23, RB Leipzig)
Vrijednost 23 milijuna eura
Sjajni desni bek, već ima 100 utakmica u Bundesligi i Ligue 1. Leipzig ga je platio 16 milijuna eura, neće ga prodati ispod 30.

Ibrahima Konate (21, RB Leipzig)
Vrijednost 40,5 milijuna eura
Vrhunski stoper, na meti je nekoliko najvećih europskih klubova, transfer će mu biti iznad 50 milijuna eura.

Jules Koundé (22, Sevilla)
Vrijednost 40 milijuna eura
Mladi stoper kojeg je Sevilla Bordeauxu platila 25 milijuna eura, već sada igra na vrhunskoj razini.

Theo Hernández (23, Milan)
Vrijednost 45 milijuna eura
Milan ga je doveo iz Real Madrida za 20 milijuna, igra fantastično, vjerojatno je najbolji lijevi bek Serie A.

Boubacar Kamara (20, Marseille)
Vrijednost 32 milijuna eura
Defenzivni veznjak, čvrsti oslonac igre Marseillea. I njega želi 'hrpa' bogatih i moćnih.

Christopher Nkunku (23, RB Leipzig)
Vrijednost 33 milijuna eura
Jedan od nositelja igre RB Leipziga, koji ga je doveo iz PSG-a za 13 milijuna eura.

Jordan Veretout (27, Roma)
Vrijednost 28 milijuna eura
Najbolji igrač Rome u ovoj sezoni, sjajni veznjak koji gradi, zabija i asistira. Roma ga je ljetos Fiorentini platila 16 milijuna eura.

Allan Saint-Maximin (23, Newcastle)
Vrijednost 32 milijuna eura
Odličan krilni igrač Newcastlea, ima 23 godine, a već s više od 150 utakmica u Ligue 1, Bundesligi i Premiershipu. Newcastle ga je kupio za 18 milijuna eura od Nice.


Moussa Diaby (21, Bayer)
Vrijednost 32 milijuna eura
Desnokrilni napadač, ponajbolji igrač Leverkusena u ovoj sezoni. Kupljen od PSG-a za 15 milijuna eura.

Moussa Dembélé (24, Lyon)
Vrijednost 40 milijuna eura
Sjajni napadač Lyona. Ima više od 250 prvoligaških utakmica uz 114 pogodaka.

TEREN

Lafont (12,5) - Mukiele (23), Konate (40,5), Koundé (40), Hernández (45) - Kamara (32), Nkunku (33), Veretout (28) - Saint-Maximin (32), Diaby (32), M. Dembélé (40)

Linker
23. travanj 2024 10:05