XINHUA/AVALON.RED/AVALON/PROFIMEDIA
REVOLUCIJA U IZBORU

Stigle velike promjene: Ovo su nova pravila za dodjelu Zlatne lopte, jedno je posebno odjeknulo

Najprestižnija individualna nagrada u svijetu nogometa doživjet će nekoliko značajnih promjena
Piše: SNObjavljeno: 11. ožujak 2022. 17:29

U petak su objavljena nova pravila koja će vrijediti od sljedeće dodjele Zlatne lopte. Najprestižnija individualna nagrada u svijetu nogometa doživjet će tako nekoliko značajnih promjena, a definitivno ona najzvučnija odnosi se na to da će se prilikom izbora u obzir uzimati period od kolovoza do srpnja, a ne čitava kalendarska godina.

Drugim riječima godinu mijenja - sezona. Samim time, Svjetsko prvenstvo u Kataru uzimat će se u obzir za Ballon d'Or 2023., a ne 2022. godine.

U planu je i da žiri ima strože standarde, manji broj glasača, a od momčadskih postignuća bit će bitnija ona pojedinačna.

U žiriju će po novome biti 100 novinara iz 100 najbolje rangiranih reprezentacija s FIFA-ine ljestvice (50 u izboru nogometašica). Dosad je žiri, podsjetimo, brojao 170 novinara.

U izbor ulazi 30 kandidata za nagradu u muškoj konkurenciji, 20 u ženskoj i 10 za Yachine i Kopa trofeje. Do sada su ti kandidati bili izabrani od strane France Football i L'Équipe redakcija, a sada će se u tu priču uključiti i Didier Drogba, ambasador Zlatne lopte, kao i glasači iz posljednjeg izdanja koji su se približili točnom konačnom rezultatu.

Kao što smo ranije naveli, pojedinačna postignuća bitnija su od momčadskih pa su tu izdvojena tri kriterija: prvi da je fokus na individualnoj izvedbi i karakteru igrača, drugi u obzir uzima momčadski rezultat, a teći fair play igrača. Četvrti kriterij je ukinut, a uključivao je dosadašnji karijeru igrača.

Linker
20. travanj 2024 00:21