Dejan Kulusevski
 JONATHAN NACKSTRAND Afp
VELIKI PROBLEMI

Strah u Španjolskoj, stvorena ‘paralelna reprezentacija‘ za EURO, zvijezda Švedske zaražena već 2. put

Španjolci i Šveđani međusobni početak turnira dočekuju s nervozom i iščekivanjem
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. lipanj 2021. 18:35

Krenulo je, nije moglo proći bez COVID-a uoči Eura. Već je nekoliko reprezentacija koje imaju problema sa zaraženim igračima, ali najviše problemi bujaju u Španjolskoj i Švedskoj. Dvije reprezentacije koje će igrati (zasad nije upitno hoće li biti utakmice) u ponedjeljak u Sevilli u prvom kolu Eura, imaju po dvojicu zaraženih igrača. I taj međusobni početak turnira dočekuju s nervozom i iščekivanjem.

Dakle, prvo je pozitivan bio Sergio Busquets, a Luis Enrique koji je, iz njemu poznatog razloga, na konačan popis uvrstio 24 umjesto 26 igrača, pozvao je još šestoricu igrača za svaki slučaj. Albiol, Moren, Fornals, Soler, Mendeza i Kepa počeli su se, odvojeno od ostatka momčadi, pripremati za Euro. A onda je stigao i pozitivan nalaz Diega Llorenta. Nema simptome, ne osjeća nikakve probleme, ali je pozitivan.

Kažu u španjolskoj reprezentaciji da Llorente nije dio Busqutsovog društva, ne sjede za istom stolom za ručkom u kampu, ne provode previše vremena zajedno i zato je rezultat Llorenteova testa šokirao Španjolce. I uplašio ih. Tamošnji mediji prenose atmosferu iz reprezentacije, kažu da svi žive u napetosti i iščekivanju, što će donijeti iduće testiranje, hoće li biti još žrtava.

image
JAVIER SORIANO Afp


Momčad trenira odvojeno, po grupama, neki čak i individualno, u svakom slučaju, pripreme za Euro nisu adekvatne i normalne. Da Španjolci žive u strahu dokazuje i novi Enriqueov potez, pozvao je naknadno i još nekoliko igrača iz U-21 reprezentacije, koji će idućih dana trenirati s onom šestoricom s proširenog popisa. Alvaro Fernandez, Oscar Mingueza, Marco Cucurella, Bryan Gil, Juan Miranda, Gonzalo Villar, Pozo, Brahim Diaz, Zubimendi, Yeremy Pina i Javi Puado, igrači koji su nedavno na Euru U-21 igrali protiv Hrvatske, sad bi mogli zaigrati i na 'pravom' Euru, iako to sigurno nitko od njih trenutno ne želi. Španjolska i Enrique dobili su mogućnost da do nedjelje navečer predaju konačan popis za utakmicu u ponedjeljak, ali, svejedno strahuju Španjolci da bi situacija mogla biti i teža, s još više zaraženih.

UEFA-ini propisi kažu da se utakmica igra ako reprezentacija ima barem 13 zdravih igrača, takvo što valjda nije upitno, međutim, napetost u kampu Furije, sigurno 'ubija' kvalitetu priprema. Spomenimo da zbog pojave virusa u momčad Španjolci nisu odigrali zadnju pripremnu utakmicu protiv LItve, odnosno, taj je dvoboj odradila U-21 reprezentacija. I pobijedila seniore Litvance 4:0.
U srijedu su Španjolci odlučili da će cijepiti svoje nogometaše. Međutim, javljaju se i tu problemi, tamošnji epidemiolozi ne misle da je to spasonosni potez.

- Treba proći neko vrijeme da cjepivo počne djelovati, a kod mladih ljudi je i više nuspojava, a s obzirom da je utakmica već u ponedjeljak, cjepivo može više odmoći nego pomoći igračima prije te utakmice - prenose španjolski mediji izjave epidemiologa, koji upozoravaju i da neka cjepiva koja dolaze u jednoj dozi i brže stvaraju imunitet, u Španjolskoj nisu odobrena za dobnu skupinu od 18 do 32 godine u koju spadaju nogometaši. Uglavnom, na svakom koraku komplikacije.

Muče se s koronom i Šveđani, španjolski suparnici. Prvi zaraženi bio je Dejan Kulusevski, jedan od najvažnijih igrača, a što je najgore, on je već prebolio koronu, sad se razbolio drugi put. Nekako su se tješili da Kulusevski nije bio u kontaktu s previše suigrača, ali onda je stigao i pozitivan nalaz Mattiasa Svanberga.

- Kad su primljeni svi rezultati ispitivanja, ispostavilo se da je Mattias Svanberg dobio pozitivan test. Mattias neće trenirati s momčadi i sada je izoliran u hotelu. Test će se ponovno analizirati i provest će se dodatna ispitivanja - izvijestio je Anders Valentin, glavni liječnik reprezentacije.

image
Dejan Kulusevski
JONATHAN NACKSTRAND Afp


A Kulusevski se, pak, zarazio u slobodno vrijeme, prije nego je došao u kamp reprezentacije. No, iako je naputak bio da se igrači što manje izlažu riziku, Kulusevski je odrađivao neke marketinške obveze, snimao je reklamu i vjerojatno tamo 'pobrao' virus.

- To sam čuo i vidio i ne znam točno kako je to izgledalo, ali ako je to bila reklamna snimka na otvorenom, ne mora značiti da postoji veći rizik od zaraze. Igrači imaju vlastitu odgovornost, ne mogu više reći o tome jer ne znam kako je prošlo - kaže Steffan Pettersson, menadžer reprezentacije.

Poznato je zasad da su četvorica igrača bila u kontaktu s Kulusevskim, strahuju da bi moglo biti još pozitivnih, naravno. Ipak, izbornik Janne Andersson odlučio je da neće pozivati nove igrače. Ova dvojica sigurno će propustiti utakmicu sa Španjolskom, ali poslije bi mogli biti na raspolaganju ako nalazi budu negativni. Priznao je izbornik da nikome nije svejedno što je Kulusevski već drugi put zaražen COVID-om, da se u momčad uvukla strepnja.

- Jasno da to što se netko zaratio dvaput otvara neka nova pitanja. Naravno i da su igrači zamišljeni, neću reći zabrinuti, ali sve se pitaju: 'Što će biti, kako ćemo dalje?'

A što dalje? Dakle, liječnik Valentin ipak je optimist, vjeruje da će COVID kriza u reprezentaciji ubrzo proći.

- Slijedimo upute švedske Zdravstvene agencije. Svatko tko je pozitivan mora biti sedam dana u izolaciji, od toga dva dana bez simptoma. Nadamo se da će sve proći glatko, da neće biti novog zapleta, ali kad su Kulusevski i Svanberg u pitanju jasno je da ih neće biti barem tjedan dana. A onda ćemo vidjeti. Nadamo se dobrim vijestima - kazao je Valentin.

Španjolska i Švedska u ponedjeljak igraju u Sevillu svoju prvu utakmicu na ovom Euru. Ali, pet-šest dana ranije igraju utakmicu protiv virusa u kojoj im igra - samo pobjeda!

Linker
23. travanj 2024 11:42