STAFF
ANEGDOTA ZA POVIJEST

‘Tih 100 dolara koje mi je dao Maradona još uvijek čuvam kao najljepšu uspomenu! A godinu dana poslije..‘

Slavni hrvatski vratar dvaput je u karijeri obranio jedanesterac Malom zelenom. Prvi put je i zaradio...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. studeni 2020. 14:55

Tomislava Ivkovića, slavnog hrvatskog vratara, vežu posebne uspomene za Diega Maradonu. Obranio mu je u karijeri dva jedanaesterca, jednog u dresu Sportinga u Kupu UEFA-e protiv Napolija, drugi put u majici bivše države u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1990. godine protiv Argentine.


- Žao mi je što je Diego otišao tako rano. Bio je zaista specijalan čovjek i nogometaš. Kad je taknuo loptu, radio je razliku. Nije ga slučajno Zvonimir Magdić Amigo nazvao Mali Zeleni. Kad je lopta bila kod njega, sve je bilo moguće - kazao nam je Ivković.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX


Sjetio se kad je jednog trenutka kad je u dresu Sportinga igrao protiv njega, a nije se radilo o onoj kad mu je obranio jedanaesterac.


- Bila je to prva utakmica Kupa UEFA-e Sporting - Napoli u Lisabonu. Iz Argentine je stigao nešto kasnije, malo se zdebljao, imao je bradicu... Uglavnom bio je na klupi za pričuve. Mi smo igrali dobro, bilo je 0:0, baš onako teška utakmica. I onda se najednom počeo zagrijavati. Ubrzo se pojavio na aut-liniji, tamo gdje se ulazi u igru. Kad smo ga vidjeli, svi smo prokomentirali, “pa k vragu, kud baš sad on ulazi u igru”. A taman smo bili dobri... No, dobro, u toj utakmici nije napravio ništa specijalno. Međutim, bitan je bio taj respekt kad je on ušao u igru. Imali smo ga i mi u Sportingu, ali imali su ga i igrači Napolija.

Otišao je prerano

U uzvratnoj utakmici Ivković mu je “skinuo” jedanaesterac....
- Zbilo se to na uzvratu u Napulju. Ali još nakon prve utakmice u Lisabonu sam mu kazao: “Diego, ako dođe do odlučujućeg jedanaesterca i Napulju, obranit ću ti ga, hoćeš se kladiti?” Samo se smijao, kao i svi ostali, a onda je ispalio: “U redu, vrijedi oklada, kladimo se u 100 dolara.” I u uzvratu sam mu obranio, ali nije to bio odlučujući penal, naši su promašili, pa smo ispali.


Nakon utakmice Maradona je isplatio okladu...


- Dao mi je 100 dolara, a poklonio mi je i dres. Tih 100 dolara koje mi je nakon te utakmice dao Maradona još uvijek čuvam kao najljepšu uspomenu. Nažalost, više nemam dres, nemam pojma gdje je nestao. Godinu dana nakon toga skinuo sam mu i penal na Svjetskom prvenstvu protiv Argentine. Tada mi ništa nije rekao...


Ivković je na kraju kazao:
- Šteta što je tako rano otišao. Ali još za vrijeme svoje karijere, a pogotovo nakon nje, živio je jako nezdravim životom. Njegovo zdravlje bilo je loše, pa je, eto, prerano otišao - zaključio je Ivković.

Linker
23. travanj 2024 16:38