StoryEditor
Niko Kovač
 YANN COATSALIOU/AFP
TRI MUŠKETIRA

Trojica naših trenera u Ligama petice: ‘U budućnosti će ih biti i više, jasno je tko će biti sljedeći...‘

Vjerujem da će Slaven Bilić dobiti šansu voditi velike europske klubove, tvrdi naš poznati trener
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. srpanj 2020. 18:41

Kamere vole Slavena Bilića, tresla ga je nervoza, možda čak i strah od neuspjeha, njegov WBA nije uspijevao zabiti, ali kad je došla vijest iz Londona o golu Barnsleyja za 2:1 kod Brentforda, emocije su proključale. Kakva je to borba i kolika muka ući u Premier ligu.

Bilić je prošao, on je ponovno u jednoj od najjačih liga svijeta, gdje je već trenirao West Ham. Napravio je to u prvoj sezoni na klupi West Bromwicha. Hrvatska će sigurno sljedeće sezone imati trojicu trenera u Ligama petice jer Niko Kovač je preuzeo Monaco, a Ivan Jurić je šef u Veroni (upravo je produžio ugovor do 2023.).

Aktualnu, koja upravo ide prema kraju, započeli smo s četvoricom Hrvata u tom rangu, jer i Igor Tudor je bio u Udineseu, Kovač je tada trenirao Bayern, a Ante Čović Herthu. Samo će Jurić otići do kraja s Veronom.

image
Robert Valai

I malo sreće

Martin Novoselac, čovjek koji je godinama bio šef stručno-selektivnog procesa HNS-a, izbornik svih mogućih reprezentacija osim A, ali gdje je imao ulogu pomoćnika Zlatku Kranjčaru u ciklusu za SP 2006., i koji je kao trener radio sa svom trojicom dok su bili igrači, kaže:

- Bilićev finiš nije bio dobar, međutim, treba gledati cijelu sezonu. Pogodili su mu se drugi rezultati, a u nogometu moraš imati i malo sreće. Njegov uspjeh je promidžba našeg nogometa i države, a pogotovo naših trenera. Nije lako u engleskoj Premier ligi imati posao - ističe Novoselac, te o rejtingu naših stručnjaka konstatirao:

- Hrvatski su treneri danas na većoj cijeni. Oni neće afirmirati samo sebe, nego i otvoriti vrata drugima. To je jako bitno. U jedno doba gdje god si došao radili su Nizozemci. Reprezentacija je dodatno pomogla našim trenerima. U budućnosti će Hrvata biti sve više u Petici.

image
Slaven Bilić će opet trenirati u engleskoj Premier ligi
Getty Images

Afirmirali se kao igrači

Nekad su velike stvari u najjačim ligama činili Branko Zebec, Zlatko Čajkovski, Tomislav Ivić…, no zašto je došlo do zastoja?

- Ratna situacija je tome pridonijela. Izašli smo iz jednog sustava i gradili svoju ligu, trebalo je vremena da se ona afirmira i ojača. Sve je to proces. Došlo je vrijeme da se u Hrvatskoj ligi dobro radi, a imamo i trenere koji su se ranije u inozemstvu afirmirali kao igrači.

image
Ivan Jurić ovih je dana produžio ugovor s Veronom
afp

Bilić, Kovač i Jurić dobili su šansu u državama gdje su bili priznati nogometaši. Hoće li doći trenutak da neki trener, na temelju rada u HNL-u, izravno ode u ligu Peticu. Kao što idu igrači?

- Moguće. Zašto ne? Ako naša liga dođe na još višu razinu. Iako i sada mislim da je zadovoljavajuća. Budu li klubovi u Europi igrali kao Bjeličin Dinamo, i treneri će imati prolaz.

Vidite li upravo Nenada Bjelicu kao sljedećeg u Petici? Možda već u sezoni koja dolazi...

- Svakako. Ima kontinuiran uspon, ako dobije ozbiljnu šansu iskoristit će je i pokazati se kao vrhunski stručnjak. Sve što je dosad radio išlo je u tom smjeru - zaključio je Novoselac.

Neki klubovi još nisu riješili trenerska pitanja, možda Hrvata u Petici bude i više...

‘Logično da je Dalić dobio novi ugovor‘

Izbornik Zlatko Dalić potpisao je novi ugovor do kraja 2022. Kako Novoselac komentira njegov ostanak na klupi nacionalne vrste?

- Logično je da čovjek koji je napravio povijesne rezultate dobije ugovor da i dalje vodi reprezentaciju. Nadam se da će dometi i dalje biti vrhunski, on zna napraviti atmosferu i očekujem da će s igračima koje ima zadržati Hrvatsku u vrhu Europe. Kad mu HNS ne bi ponudio ugovor to bi bilo čudno i loše, govorilo bi da Savez nije na razini na kojoj bi trebao biti. Iako, treba reći da su mnogi treneri radili kako bismo imali takve igrače, razni javnosti nepoznati stručnjaci u mlađim kategorijama naših klubova. To je hrvatska škola nogometa i to se nemojmo sramiti reći. Daliću svaka čast, on je vrh, ali treba gledati cijelu sliku. Mi imamo tradiciju i način rada, nama se svijet čudi, a naši rezultati nisu slučajni.

‘Bilić bi mogao voditi velike klubove‘

Novoselac o Slavenu Biliću:

- Dokazao se kao izbornik i klupski trener, premda nedavno u arapskom svijetu nije imao uspjeha. Ne može uvijek biti dobro. Vjerujem da će dobiti šansu voditi velike europske klubove.

Novoselac o Ivanu Juriću:

- Kao igrač bio je taktički odličan, na takav se način afirmirao kao stručnjak. I za njega očekujem da će raditi u daleko značajnijem klubu.

Novoselac o Niki Kovaču:

- On je sustavan, to pokazuje gdje god dođe. Monaco je specifičan klub, mislim da će Niko postići što od njega traže, da će napraviti dobar posao. Oni žele rezultat, a očekujem da će mu i dovesti pojačanja.

Linker
14. kolovoz 2020 22:05