Mile Tomljenović, Marijan Brnčić i Mladen Vranković
 CROPIX
IN MEMORIAM

Tuga u Rijeci! Preminuo je jedan od najvećih igrača i apsolutna legenda kluba, bio je dijete Kantride

Sedam godina bio je dio prve ekipe, bilo u ulozi prvog ili pomoćnog trenera ili trenera u Školi
Piše: SNObjavljeno: 12. veljača 2021. 11:57

Tužne vijesti stižu iz Rijeke gdje je u 84. godini preminula legenda kluba, bivši igrač i trener Mladen Vranković. Dres Rijeke prvo je nosio od 1. prosinca 1959. do 31. srpnja 1963., te ponovo od 2. srpnja 1967. do 31. srpnja 1970. Vranković je zatim i treći put obukao dres Rijeke u periodu od 20. siječnja 1972. do 21. veljače 1973. skupivši ukupno 350 nastupa.

Vranković je bio dijete Kantride, sedam godina bio je dio prve ekipe, bilo u ulozi prvog ili pomoćnog trenera odnosno trenera u Školi nogometa. Bio je pomoćnik Josipa Skoblara 1984. godine u legendarnoj utakmici i pobjedi nad Real Madridom.

U monografiji "Pod stijenama Kantride" Vranković je opisan kao samozatajan i jednostavan čovjek koji nije previše eksperimentirao, a njegova trenerska koncepcija nogometa temeljila se na čvrstoj obrani.

Vranković je podmetnuo leđa u trenutku kada je vladala besparica, a iako je većina kvalitetnijih igrača u tom trenutku napustila Kantridu, igrači poput Mladenovića, Škerjanca, Jankovića, Peršona... igrali su na vrlo visokoj razini.

Vodio je ekipu Rijeke koja je stigla do finala Kupa Jugoslavije 1987. godine i već legendarnog finala protiv Hajduka u Beogradu. Unatoč porazu bijele je dan kasnije ispod terase pored hotela Bonavia dočekalo mnoštvo navijača kao i poslije prethodnih dvaju trijumfa.

U sezoni 1987./1988. osvojila je osmo mjesto, iduće godine bila je deseta. Vranković se na klupu Rijeke vratio i 1991.,te 1995. godine, a zatim je dugi niz godina vodio lokalne klubove Orijent, Lučki radnik, Halubjan, Grobničan, a posljednji klub koji je vodio bila je Klana.

Rečenica koja najbolje opisuje Mladena Vrankovića navedena je u monografiji Rijeke: "Pauk" je bio "domaći tip" , a Rijeka je bila oduvijek njegov klub.

Linker
12. travanj 2024 04:05