Komemoracija za Zlatka Kranjčara
 CROPIX
OPROŠTAJ OD CICE

VIDEO: Niko Kranjčar antologijski govor završio u suzama: ‘Pokazao si mi kak‘ živjeti, Cicek moj!‘

Boban, Prosinečki, Ladić, Ivković, Zajec, Deverić... samo su neki velikani koji su plakali za Cicom
Piše: Sportske novosti/N. Lipovac/T. NičotaObjavljeno: 05. ožujak 2021. 01:10

U zagrebačkom hotelu Westin održana je komemoracija za proslavljenog igrača, trenera, bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije i jednog od simbola Dinama Zlatka Kranjčara koji je umro u ponedjeljak u Zagrebu u 65. godini nakon teške bolesti.

U skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, komemoracija je bila zatvorenog tipa u organizaciji kluba i obitelji Kranjčar. Na komemoraciji je moglo prisustvovati najviše 100 ljudi, međutim mogla se izravno pratiti na Dinamovu YouTube kanalu.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Osim Cicine obitelji i najbližih prijatelja, bili su pristuni predstavnici brojnih generacija Dinama i hrvatske reprezentacije... Među ostalima bili su Velimir Zajec, Marko Mlinarić, Stjepan Deverić, Tomo Ivković, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Aljoša Asanović, Nikola Jurčević, pa predstavnici šampionske generacije Zagreba Antonio Franja, Dalibor Poldrugač...bivši izbornici Miroslav Blažević, Mirko Jozić i Ante Čačić, ministrica sporta Nikolina Brnjac...

Nikin govor možete pogledati od 52. minute videa.


PRIJENOS UŽIVO:

12.50: Niko Kranjčar izašao je zadnji i dirljivim se govorim oprostio od tate. Riječi malo kome nisu izmamile suze...

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

- E moj Cicek. Znam da me sada gledaš odozgo. I da se smiješ jer si me uspio izvući na pozornicu. A znaš koliko to ne volim. Ali smijem se i ja, znaš, jer baš si odlučio otići gore na dan otvaranja terasa kafića, da svi nekaj vele tebi na spomen, kaj ne? Bogu hvala, ako se ne sjetim svega, imali smo svi kaj za reć'...Bio si svima idol. Sjedim jučer na balkonu iznad oltara kaj su ti ljudi napravili. Vidim curicu kaj prilazi oltaru. Pita tatu tko je bio ovaj striček. Sve generacije ovih dana tuguju. Objašnjavaju da si bio maskota svih Zagrepčana i Zagrepčanki. Ali znaš kaj, meni si bio tata. Često si govorio da me odgojila mama, ali nije to baš tak. Vodeći me na treninge, dozvolio si mi da nogomet zavolim sam. Svojim primjerom naučio si me kako cijeniti svoje, a poštivati tuđe. Najveća lekcija koju si me naučio je da smo na ovome svijetu svi jednaki. Da svima treba dati priliku, pažnju i - osmijeh. On ništa ne košta, jel' tak? A čuj, nebumo se lagali. Pokazal si mi i kak' se lijepo provesti, zapjevat, zakartat, živjeti tu i sad. Ne brini, ne bum sad prepričaval sve anegdote i uspjehe. Ne bum ponavljal da si bil' šmeker i fakin, vlasnik osmijeha koji osvaja na prvu. Ne bum ni rekel koliko mi već sada fališ. Fala ti na podršci u mojim najtežim trenucima. Ti sigurno nisi otišel jer si u svima nama previše. Učinio si to na svoj način. Volim te. Volimo te. Od sveg ti srca fala, tvoj sin, rekao je Niko Kranjčar kroz suze.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

12.22 - Potom je za mikrofon izašao Miroslav Blažević, i zaplakao nakon par rečenica.

- Ne znam da me nešto tako rastužilo kao smrt Cice Kranjčara. Moja sućut njegovoj obitelji. Nemoguće je ne kazati sve što pripada ovom hrvatskom velikanu kao što je bio Kranjčar. Citirat ću njegovog velikog prijatelja Ivkovića: 'Bio je veliki igrač, trener, ali i veliki gospodin'. To je lakonski opis našeg Cice. Duboko sam uvjeren da bez njega nikad ne bi uspjeli toliko razveseliti hrvatski puk. Čekao sam ga da dođe u drugom dijelu prvenstva 1982. Danas odgovorno tvrdim, vrlo teško bi osvojili to prvenstvo da nije bilo njegovih golova. Svjestan sam da je u to vrijeme bilo lako napraviti rezultat jer smo bili jedinstveni. Danas kada gledam sve vas, prepoznajem tu divnu obitelj 82' godine. Kada Zeko plače, kada Mlinka plače, ja plačem. Dovoljno sam star da sam izgubio sve svoje najmilije, ali smrt našeg Cice me pogodila kao da sam, ne dao Bog, izgubio svog sina", rekao je emotivni Ćiro sa suzom u oku pa se obratio Niki Kranjčaru u prvom redu:

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

"Nije tvoj otac bio samo nogometaš, bio je fenomen. Za njim svi žale. Uvijek je ostao muž, otac, dostojanstven i veličanstven. Pitao sam ga jednom hoću li trenirati i malog Niku. I trenirao sam ga. Ali reći ću ti, Niko, bio si veliki igrač, ali nisi dosegao nivo svoga tate. Cico će živjeti koliko i Dinamo. A Dinamo živi vječno", zaključio je Ćiro.

12.20: Nakon filma o Kranjčaru za mikrofon je stao Mirko Barišić, predsjednik Dinama.

"U povijesti našeg kluba bilo je puno dobrih igrača, ali Zlatku Kranjčaru pripada posebno mjesto. Bio je omiljen kao igrač i kao čovjek. Dobronamjeran i plemenit. Ta plemenitost je ubrzala njegov odlazak s ovog svijeta. Nedugo poslije posjeta jednoj utakmici je rekao: 'Nemojte žaliti napora i truda da se izgradi novi stadion'. To pokazuje njegovu ljubav spram kluba. 'Posebnu radost i veselje za mene je bilo dobiti kapetansku vrpcu hrvatske reprezentacije', istaknuo mi je jednom prilikom. Obitelj je za Cicu bila iznad svega, na prvom mjestu. Upravo to pokazuje o kakvom se čovjeku radi. S njegovom obitelji iskreno suosjećamo. Ime Zlatka Kranjčara bit će u povijesti Dinama ispisano velikim slovima", zaključio je Barišić.

image
Zrinka Cvitešić
BORIS KOVACEV/CROPIX


12.10: Uvodnu riječ imao je Ivan Blažičko koji je pozdravio okupljene i najavio film o Kranjčaru kao uvertiru u komemoraciju. Blažičko je govorio vidno emotivan sa suzom u oku. 'Cico je ostavio trag koji nikoga nije ostavio ravnodušnim', rekao je između ostaloga u najavi filma.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

12.00: Početak komemoracije malo kasni. Voditelj Ivan Blažičko je zamolio za strpljenje jer se čeka brata pokojnog Zlatka Kranjčara. U Westin su stigli Niko Kranjčar i obitelj, a od legendi, sadašnjih igrača i sportskih djelatnika pola nogometne Hrvatske, stare i nove generacije Dinama - Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Aljoša Asanović, Ćiro Blažević, Marijan Vlak, Rudi Belin, Srećko Bogdan, Zvonimir Soldo, Mirko Jozić, Ante Čačić, Dominik Livaković, Bruno Petković, Milivoj Bračun, Velimir Zajec, Dubravko Šimenc, Dario Šimić, Stjepan Tomas, Edin Mujčin, Tomislav Butina, Zoran Mamić, Dražen Ladić, Slavko Ištvanić, Vlado Kasalo, Nikola Jurčević...

Dolazak Nike Kranjčara i obitelji (Video: Predrag Žukina)

Dolazak Velimira Zajeca


11.20: Komemoracija u Westinu počinje u podne, a legende Dinama već su pomalo počele pristizati. Među prvima je stigao Marijan Vlak, legendarni član generacije 82' i jedan od najbližih Cicinih prijatelja.

Dinamov proslavljeni vratar je počeo davati izjavu, a onda se slomio, jednostavno nije mogao završiti rečenicu na spomen Kranjčara i njegove obitelji.

"Bio je pozitivan, nasmijan i širio je svojim tim osmijehom uvijek jednu pozitivnu energiju oko sebe. Što reći, još jednom bih zaželio..., nažalost ne mogu", slomio se Vlak pred kamerama i nakon pauze jedva dovršio misao:

"Molim vas, razumijte me, ne mogu ništa više reći. Još jednom sućut njegovoj obitelji...",

Video: SN


NAJAVA:

image
SN ARHIVA, CROPIX

Tužan, ali dostojanstven je ovaj petak kad će se svi kojima je plava boja u srcu oprostiti od Zlatka Kranjčara, igračke i trenerske legende Dinama i hrvatskog nogometa i čovjeka čiji su osmijeh, vedrina i gospoština, ali i fakinaža bili simbol Zagreba.

Sukladno epidemiološkim mjerama propisanim od strane nadležnih institucija, komemoracija točno u podne u zagrebačkom hotelu Westin bit će zatvorenog tipa u organizaciji kluba i obitelji Kranjčar, a možete ju pratiti putem live streama i na našem portalu.

Na pogreb u 15 sati na Mirogoju moći će se doći poštujući epidemiološke mjere, dakle nošenje maski na licu i koliko je god moguće fizički razmak, ali kao i na sprovodu gradonačelnika Bandića, moći će se hodati u povorci do posljednjeg Cicina počivališta.

Komemoraciju je organizirao GNK Dinamo uz sugestije i konzultacije s obitelji, koju je predstavljao Niko Kranjčar, a detalje ispraćaja na Mirogoju obitelj, dok je klub osigurao grobno mjesto u Aleji velikana.

Koliko smo uspjeli saznati, uvodno će na komemoraciji biti prikazan desetminutni film o Cici Ivana Blažička, nakon čega će govoriti predsjednik kluba Mirko Barišić, zatim Miroslav Blažević, potom Zorislav Srebrić i na kraju Niko Kranjčar. Pozvano je stotinjak ljudi, među ostalima Velimir Zajec, Marko Mlinarić, Štef Deverić, Tomo Ivković, Zvone Boban, pa predstavnici šampionske generacije Zagreba Antonio Franja, Dalibor Poldrugač i Joso Bulat, bivši izbornici Mirko Jozić i Ante Čačić, ministrica sporta Nikolina Brnjac, glasnogovornik Vlade Marko Milić...

Linker
30. ožujak 2024 07:42