Ivan Cvjetković

 RONALD GORSIC Cropix
INTERVJU ZA SN

Ivan Cvjetković: ‘Njegov odlazak iz Hajduka je katastrofa! Nemaju novca, to je preživljavanje‘

"Mandžukića i Vidu vodio sam od prvog dana i na obojicu sam neizmjerno ponosan", kaže Ivan Cvjetković
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. listopad 2024. 23:43

Menadžeri u nogometu. Pod pojmom "menadžer" ne mislimo na direktore, sportske direktore, izvršne operativce već osobe koje zastupaju nogometaše, njih kupuju, prodaju, klubovima preporučuju... Opće mišljenje ili dojam u javnosti o menadžerima nije baš najpozitivnije. Pače, ugled im je donekle vrlo nizak, pa ih neki znaju i pogrdno nazivati "prekupcima nogometaša". Ovakav, krajnje negativističan stav temelji se s jedne strane na podosta neznanja, jednostranog pristupa. S druge strane, pristup je u nekim trenucima osnažen i nekadašnjom pojavom ljudi koji doista jesu na svakojake načine nudili, prodavali igrače ili njihove usluge.

Samo, apsolutno je krivo takvo tumačenje uloge i pojave nogometnih menadžera ili kako je ispravnije govoriti, a i oni se tako nazivaju - nogometni agenti.

S vremenom su se naime profilirali nogometni agenti kao osobe s manirama, poznavanjem više stranih jezika, gospoda koja otvaraju mnoga vrata koja su običnim smrtnicima nedokučiva ili teže dostižna. Ovaj je novinar prije dosta godina upoznao gospodu Predraga i Marka Naletilića, oca i sina, koji su sigurno među prvima s ovih prostora stekli velik ugled u svijetu vrhunskog europskog nogometa, uz primjerice Ljubu Barina itd.. Upravo su oni značajno promijenili i mišljenje o menadžerima, pardon agentima u nogometu.

Danas već imamo malo više vrhunskih nogometnih agenata koji otvaraju ili mogu otvoriti vrata, pristupiti najboljim klubovima svijeta klase Bayern, Manchester United. Jedan od takvih je Ivan Cvjetković. Slavonac rodom, igračku ozbiljnu karijeru začeo je u tuzlanskoj Slobodi, iako mu se ime primarno veže uz Dinamo.

- Istina, to je moj klub odnosno dok sam bio mlad, igrač, ja ni za što drugo nisam želio čuti nego Dinamo. Tamo sam želio otići, ondje igrati.

Ondje smo ga, u Maksimiru prvi put i gledali. On na travnjaku, autor ovih redaka na tribini. Sjevernoj dakako, da se baš ne muljamo. Dosta godina kasnije, životi su nam se malo podudarili u jednom sasvim drugom klubu, okolnostima. Cvjetković je bio sportski direktor u NK Hrvatski dragovoljac, a autor ovih redaka novinar koji je pratio "Crne iz Sigeta". Ako me pitate, najljepše nogometno-novinarske godine, iako pratim i Dinamo i nogometnu reprezentaciju, kraće vrijeme i NK Zagreb, prvu ljubav svih Zagrepčana. Ništa nije usporedivo s legendarnim, pokojnim nažalost Stjepanom Spajićem i grahom kod njega, tamo negdje na trešnjevačkoj tržnici.

Godine 2024., Ivan Cvjetković je ugledni i utjecajni nogometni agent, a novinar je manje ugledan profesionalac u SN. Susreli smo se ponovo u Poreču, na Sport Festu na panelu zanimljivog naslova - "Vladaju li menadžeri svijetom nogometa?".

Pa Ivane, vladaju li?

- Vladaju jednako kao i drugi sudionici nogometne industrije. Svatko ima neku svoju teoriju. Mi agenti smo sasvim sigurno, nezasluženo u nekoj sivoj zoni.

Može li svatko biti agent? Bilo koja osoba?

- Da, može, ali se isto tako mora strogo pridržavati određenih pravila. Prije kojih godinu dana FIFA je čak pokušala napraviti i nove propise, a oni su pali u velikim državama. U Njemačkoj, Francuskoj, kasnije u Engleskoj i Italiji. Nije lako isto tako ni urediti nešto, a da ne bude skladu sa zakonodavstvom EU, Velike Britanije.

Ma da Mandžo ništa u životu nije napravio, samo onaj gol Englezima u polufinalu SP u Rusiji 2018. je sve. Gotovo!

Je li moguće da igrač sam sebe zastupa ili da nema posebnog agenta, već sve sam sređuje?

- Je, moguće je, iako je velika rijetkost. No evo, imate jednog vrhunskog igrača, njemačkog reprezentativca i igrača Bayerna Joshuu Kimmicha koji je sam sebi agent. Piše možda službeno da je to njegova supruga, ali pustimo to. On sam vodi svoju karijeru. To je rijetkost, ali je moguća.

Doduše, zna Cvjetković i još jednog koji nije imao agenta, već je vodio samog sebe.

- Ja! To sam bio ja. Prvo sam bio agent samom sebi kada sam došao iz Slobode Tuzle u Dinamo. Tada je bilo pet-šest agenata, želio me pokojni Ćiro još 1982., ali nije bilo izvedivo. No, ja sam se nekako kasnije uspio dogovoriti s Dinamom i doći ondje 1984. Zatim sam i u Belgiju otišao sam, nekoliko godina kasnije.

To iskustvo ga je vjerojatno i odvelo kasnije u menadžerske vode.

- Bio sam šest godina sportski direktor Hrvatskog dragovoljca. Pokojni Spajić mi je, sjećam se dobro, rekao: "Gle, mi to volimo, ali ne znamo". Šteta što danas mnogi u klubovima, predsjednici tako ne rezoniraju. To iskustvo mi jako dobro došlo. Uzeo sam Domagoja Vidu sa 17 godina, Marija Mandžukića koji je tada igrao desnog braniča!? Rekao sam Markovinoviću da ga stavi u napad i on je za Marsoniju iz Slavonskog Broda u polusezoni zabio 17 golova. Javio se njegov otac Mato i rekao mi da se tu neki agenti motaju oko Marija, ja bih volio da ga ti vidiš. Odmah sam odlučio uzeti ga i želio sam ga dovesti u Dinamo, mogao je doći za 60.000 eura, ali je on otišao u Zagreb kod trenera Mile Petkovića. Kasnije ga je Dinamo platio milijun i pol eura. Mandžukića je kasnije želio Manchester United, plaća je trebala biti osam milijuna funti, a do danas nikad niti jedan Hrvat nije igrao u Manchester Unitedu. Nažalost to je propalo. Želio ga je i Carlo Ancelotti kad je bio u PSG-u, pa onda Real, da bi na kraju otišao u Juventus.

image

Mario Mandžukić

Antonio Balasco/ipa/ipa/profimedia

Mandžukić i Vida su vjerojatno najbolji igrači čiju je karijeru vodio Ivan Cvjetković.

- Obojicu od prvog dana, ali jednako tako i Mateja Mitrovića i na svu trojicu sam neizmjerno ponosan. Znate što, ma da Mandžo ništa u životu nije napravio, samo onaj gol Englezima u polufinalu SP u Rusiji 2018. je sve. Gotovo! Niti jedan više gol. Isto ja velim za sebe. Onaj gol Amerikancima u Maksimiru u prvoj utakmici u povijesti hrvatske reprezentacije. Da nisam više ništa odigrao, ni dao. Ja sam time sve postigao. To je moj osjećaj. Da nisam više odigrao ni jednu, prije ili kasnije, sve sam odigrao. Možemo još tako. Bruno Petković, to je dečko po kojem, da oprostite, hračka tko stigne, a nemaju pojma, dakle onaj njegov gol Brazilu u Dohi, na SP... To je njegov vrh. Da ništa drugo nije postigao, tim golom je ušao u povijest.

Mamić je isključivo na moj nagovor uzeo Petkovića. Kada sam ga nudio, brojke su bile - postignutih golova 0, a koliko košta - 1,2 milijuna eura. Tko će dati za tu statistiku?

Kakve ste odnose imali sa Zdravkom Mamićem dok je vladao Dinamom, ali u smislu pregovora? Koliko je Mamić bio čvrst, "težak" pregovarač?

- Uvijek korektne odnose. Možda i zato što sam bio igrao u Dinamu, od tada se isto već znamo. Radili smo zajedno neke poslove. Domagoja Vidu sam prvo bio Dinamu i njemu nudio, pa ga nije uzeo. Vida je bio tada u Osijeku i mogao je doći za možda 200.000 eura, Mamić nije htio toliko dati, pa sam ga kasnije prodao Bayer Leverkusenu za dva i pol milijuna eura. Kasnije sam ipak doveo Vidu u Dinamo, nekoliko godina kasnije je dao gol za ulazak u Ligu prvaka. Dalje, na isključivo moj nagovor je uzeo i Petkovića. Jer gledajte, kada sam ga nudio brojke su bile - postignutih golova 0, a koliko košta - 1,2 milijuna eura. Tko će dati za tu statistiku. No, iako Brunu tada još nisam zastupao, znao sam o kojem je profilu igrača riječ. Da, otišao je u Italiju, ali znate li da je u tom trenutku 100 mladih igrača otišlo u Italiju i niti jedan nije uspio. Niti jedan!

U koju je državu, ligu najteže prodati igrače?

- Vjerojatno je to Engleska. Podosta i zato što imaju svoje igrače. Jako puno. Kod njih i solidni, ali samo solidni igrači imaju cijenu od po nekoliko stotina milijuna. Jasno, postoji još nešto u nogometu. Sreća. Treba ju isprovocirati, ali i sreća je tu. Eto vam malog Sučića. U Dinamo je došao na probu, prije 15 mjeseci mislim, kod trenera Bišćana. Bilo je hoće-neće ostati, a danas je čudo.

Nitko od nas ne smije nikad javno davati negativan komentar o bilo kojem igraču. To se ne radi

Treba li Dinamo prodati Baturinu i Sučića?

- Ja bih ih zadržao obojicu godinu dana, pa čak i dvije ako je moguće. Nažalost, Dinamo može preživljavati samo od prodaje igrača. Baturina se još mora isprofilirati, on po meni vrijedi na tržištu sada 30 milijuna eura. Sučić je došao niotkuda, u Dinamu II nije prošao, ali ga je ostavio trener Bišćan. Protiv sam da se igrače prodaje prije 23 godine, ali ovaj dvojac je jako zanimljiv. Baturina mora povećati tjelesni kapacitet, jako je atraktivan, jak jedan na jedan.

image

Luka Vušković

Tomas Sisk/panoramic/profimedia

Kako procjenjujete prodaju Luke Vuškovića iz Hajduka?

- Katastrofa! Oni su ga prodali samo da prežive, nemaju pare. Nažalost, ali tako je jer ako vi prodajete igrača od 16-17 godina, što onda dalje pričati.

Tko je najbolji agent u Hrvatskoj danas?

- Ne, to se nigdje ne vodi, ne bilježi, nema, ne postoji tablica. U ovom trenutku je sigurno najjači svježi posao napravio Andy Bara koji je doveo Danija Olma u Barcelonu. Morate znati još nešto. Postoje nepisana pravila. Niti mi sami proglašavamo ili reklamiramo sebe same kao najbolje i slično. Drugo, nitko od nas ne smije nikad javno davati negativan komentar o bilo kojem igraču. To se ne radi.

Linker
21. listopad 2024 23:28