FRANCK FIFE Afp
NAGRADA THE BEST

VIDEO: Messi najbolji na svijetu, Martinez zaplakao, nogometaš bez noge zabio gol godine, evo tko je trener broj 1

Na svečanoj dodjeli nagrada u Parizu progrlašeni su FIFA-ini laureati za 2022. godinu
Piše: SN/Gradimir ĐukarićObjavljeno: 27. veljača 2023. 21:03

U ritmu tanga odvijala se ceremonija FIFA-e "The Best" na kojoj su odabrani najbolji u prošloj godini. Nogometna krema na glamuroznoj svečanosti održanoj u Parizu se još jednom naklonila Lionelu Messiju koji je očekivano proglašen najboljim nogometašem u 2022. U idealnu momčad godine uvršten je, pak, Luka Modrić. Svoj trofej nije primio, nije ni došao u Pariz jer već u četvrtak Real igra polufinale Kupa kralja protiv Barcelone. Za kapetana hrvatske reprezentacije ovo je, inače, već peti puta da je izabran u najbolju momčad svijeta, a ove godine društvo u idealnoj momčadi mu čine Courtois, Hakimi, Van Dijk, Cancelo, De Bruyne, Casemiro, Messi, Mbappe, Benzema i Haaland.

image
FRANCK FIFE Afp

Zvijezda večeri ipak je bio Lionel Messi koji je proglašen za najboljeg nogometaša, drugi puta u karijeri i nakon što mu je prošle godine nagrada izmakla "za dlaku". Najbolji strijelac SP-a Kylian Mbappe i osvajač Zlatne lopte Karim Benzema ovaj su puta ostali u sjeni.

- Želim se zahvaliti svojim suigračima i izborniku Scaloniju. Bez njih ne bih bio ovdje danas. Ovo je priznanje za cijelu momčad. Bila je ovo za mene luda godina u kojoj sam uspio ispuniti svoj san - rekao je između ostalog Messi.

image

Lionel Messi i Gianni Infantino

FRANCK FIFE Afp

I druge najvažnije nagrade završile su u rukama Argentinaca. Najbolji trenerom proglašen je Lionel Scaloni, a najboljim golmanom Emiliano Martinez.

- U 33 godini doživio sam najveće trenutke karijere za koje nisam ni mogao sanjati da će se dogoditi - govorio je Martinez kojeg su pred kraj govora svladale emocije i nakon što je poručio kako "nagradu posvećuje svojim idolima, mami i tati" u suzama napustio podij.

image

Emiliano Martinez

FRANCK FIFE Afp

Oko toga tko je najbolji trener u 2022.nije bilo puno dvojbi. U konkurenciji Carla Ancelottija i Pepa Guardiole naslov svjetskog prvaka ipak je dao prednost Lionelu Scaloniju.

- Najljepša stvar je usrećiti svoju zemlju i svoj narod. A vidjeti ih tako oduševljene, kako slave na ulicama i uživaju u tom trenutku je neprocjenjivo - poručio je Scaloni.

image

Lionel Scaloni

FRANCK FIFE Afp

Španjolka Alexia Putellas i drugu godinu za redom proglašena je najboljom nogometašicom svijeta, dok je Sarina Wiegman najbolja je trenerica u protekloj godini što joj je već treće takvo priznanje u karijeri.

image

Alexia Putellas

FRANCK FIFE Afp

Najboljom vratarkom proglašena je Mary Earps koja je s engleskom reprezentacijom osvojila Europsko prvenstvo.

image
FRANCK FIFE Afp
image
FRANCK FIFE Afp

Nagradu "Ferenc Puškaš" za najbolji pogodak godine preuzeo je poljski nogometaš s invaliditetom Marcin Oleksy, a Luka Lochoshvili dobio je priznanje za fair-play. Argentinsku večer u Parizu zaokružilo je priznanje navijačima La Albicelestea koji su su u Kataru nosili svoju reprezentaciju do trona svijeta.

NAJBOLJI POGODAK GODINE POGLEDAJTE OVDJE

FIFA se na ceremoniji dostojno oprostila od možda i najvećeg u povijesti igre Pelea. Ronaldo i Jairzinho podijelili su svoja iskustva s nedavno preminulom nogometnom legendom, a njegovoj udovici dodijeljena je posebna nagrada.

- Nogomet je sreća, uživanje, ali imali smo i tužnih trenutaka. Prisjetimo se kralja Pelea. Izgubili smo ga, tužni smo, ali Pele je vječan - poručio je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.



PRIJENOS UŽIVO

22.39 - Predsjednik FIFA-e proglasio je najboljeg nogometaša u protekloj godini. Lionel Messi pobijedio je u konkurenciji Kyliana Mbappea i Karima Benzeme. Pri izlasku na pozornicu zaslužio je ovacije publike, a prvi mu je čestitao klupski suigrač i konkurent u izboru Mbappe. "Zadovoljstvo je biti ovdje s Benzemom i Mbappeom. Želim se zahvaliti svojim suigračima, Scaloniju. Bez njih ne bih bio ovdje danas. Ovo je priznanje za cijelu momčad. Bila je ovo za mene luda godina u kojoj sam uspio ispuniti svoj san", rekao je Messi po primitku nagrade.

image
FRANCK FIFE Afp
image
FRANCK FIFE Afp

22.29 - Došao je red na proglašenje najbolje nogometašice svijeta. Proglasio ju je Gianni Infantino, a to je Alexia Putellas. Igračica Barcelone je pobijedila u konkurenciji Beth Mead i Alex Morgan i osvojila drugu nagradu The Best zaredom.

image

Alexia Putellas

FRANCK FIFE Afp
image

Alexia Putellas

FRANCK FIFE Afp

22.19 - Luka Modrić izabran je u najbolju momčad 2022. godine. Čine ju: Courtois; Hakimi, Van Dijk, Cancelo, De Bruyne, Modrić, Casemiro, Messi, Mbappe, Benzema, Haaland. Kapetan Vatrenih nije se osobno pojavio na svečanoj dodjeli u Parizu.

image
FRANCK FIFE Afp
image
FRANCK FIFE Afp
image
FRANCK FIFE Afp

image
FRANCK FIFE Afp

22.11 - Proglašena je najbolja ekipa godine: Endler; Lucy Bronze, Mapi Leon, Leah Williamson, Wendie Renard; Alexia Putellas; Keira Walsh, Lena Oberdorf; Alex Morgan, Sam Kerr i Beth Mead.

22.02 - Navijači argentinske reprezentacije dobitnici su FIFA fan Awarda. Njihov predstavnik na pozornici je ujedno zapjevao uz udaranje bubnja.

image

Predstavnik argentinskih navijača El Tula

FRANCK FIFE Afp
image

Predstavnik argentinskih navijača El Tula

FRANCK FIFE Afp

21.57 - Na red je došla FIFA-ina nagrada za fair-play. Ponio ju je Luca Lochoshvili.

image
FRANCK FIFE Afp
image
FRANCK FIFE Afp

21.50 - Najbolji trener u 2022. godini je Lionel Scaloni, izbornik argentinske reprezentacije koji je slavio u konkurenciji Carla Ancelottija i Pepa Guardiole.

21.44 - Sarina Wiegman najbolja je trenerica u protekloj godini. Nagradu je primila iz ruku Hriste Stoičkova.

image

Sarina Wiegman i Hristo Stoičkov

FRANCK FIFE Afp

21.36 - Nagradu za najbolji gol godine, Puskas Award, ponio je Marcin Oleksy. Riječ je o Poljaku kojem je amputirana lijeva noga, a uručio mu ju je legendarni Alessandro Del Piero. Majstorski gol Olkesyja možete pogledati OVDJE.

image

Marcin Oleksy

FRANCK FIFE Afp

21.28 - Najboljim vratarom u 2022. godini proglašen je osvajač svjetskog prvenstva s Argentinom, emotivni Emiliano Martinez. On je pobijedio u konkurenciji Yasinnea Bounoua i Thibauta Courtoisa i po primitku nagrade nije mogao zadržati suze.

image

Emiliano Martinez

FRANCK FIFE Afp

21.25 - Najbolja vratarka u 2022. je Mary Earps. To je ujedno i prva dodijeljena nagrada večeri.

image

Mary Earps

FRANCK FIFE Afp
image

Mary Earps i Didier Drogba

FRANCK FIFE Afp

21.16 - Peleova supruga primila je posebnu FIFAinu nagradu nazvanu po Peleu.

image

Peleova supruga Marcia Aoki i Ronaldo

FRANCK FIFE Afp

21.14 - "Kada pomislim na Pelea pomislim na igrača koji je bio ispred svog vremena, koji je udarao jednako s obje noge i koji je skakao više od ostalih, koji je zabijao škaricama, glavom, koji je bio nevjerojatno inteligentan. Nakon moje prve ozbiljne ozljede mi je došao i ohrabrivao me", rekao je Ronaldo.

21.10 - Legendarni brazilski napadač Ronaldo izašao je na pozornicu i otkrio koliko mu je značio Pele u životu.

21.03 - Lionel Messi stigao je na dodjelu nagrade The Best u pratnji supruge Antonelle. Svečana ceremonija započela je posvetom legendarnom Peleu. Predsjednik FIFA-e prisjetio se također i nedavno preminulih Gialuce Viallija i Siniše Mihajlovića.

image
FRANCK FIFE Afp

21.00 - Dodjela FIFA-ine nagrade The Best pod tim imenom počela je 2016. godine. Njen prvi dobitnik bio je Cristiano Ronaldo koji je trijumfirao dvije godine zaredom, da bi naš Luka Modrić ponio nagradu 2018. godine. Lionel Messi ponio je epitet najboljeg 2019., da bi posljednje dvije godine trijumfirao Robertg Lewandowski. Ove godine u Parizu očekuje se novi trijumf Messija koji je Argentinu odveo do naslova svjetskog prvaka na Mundijalu u Katru. U uskoj konkurenciji za najboljeg uz Messija su Karim Benzema i Kylian Mbappe.

image
FRANCK FIFE Afp
image
LEON BENNETT Getty Images Via Afp



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

‘Ne pamtim da se ovo ikada dogodilo Hajduku u derbiju. Dva su velika problema bila jasno vidljiva‘. Tim riječima je Ilija Lončarević počeo analizu onoga što se događalo u nedjelju na Maksimiru u dvoboju između Dinama i Hajduka. Ostatak analize te utakmice, ali i svega onoga što se događalo u 23. kolu SuperSport HNL pogledajte u cijelom podcastu ‘VAR soba‘:

Linker
03. svibanj 2024 11:27