Utakmica Eura u Kopenhagenu
 AFP
TRILER U KOPENHAGENU

Sjajne vijesti o Eriksenu, Finci šokirali Dance nakon nezapamćene drame, domaćini promašili penal!

Finska je šokirala Dansku i pobijedila 1:0 u Kopenhagenu u dramatičnom ogledu koji je sledio svijet
Piše: Sportske novosti, Hina, Gradimir ĐukarićObjavljeno: 12. lipanj 2021. 17:09

DANSKA - FINSKA 0:1 (Pohjanpalo 60')

DANSKA: Schmeichel, Wass (od 76. Larsen), Kjaer (od 63. Vestergaard), Christensen, Maehle, Eriksen (od 43. Jensen), Höjbjerg, Delaney (od 76. Cornelius), Poulsen, Wind (od 63. Olsen), Braithwaite

izbornik: Kasper Hjulmand

FINSKA: Hradecky, Raitala (od 90. Väisänen), Toivio, Arajuuri, O'Shaughnessy, Uronen, Lod, Sparv (od 77. Schüller), Kamara, Pukki (od 77. Kauko), Pohjanpalo (od 84. Forss)

izbornik: Markku Kanerva


Debitanti na velikim natjecanjima šokirali su nogometni svijet već u premijernoj utakmici na Europskom prvenstvu. Finska je slavila protiv favorizirane Danske 1:0 iz jedinog udarca prema vratima, a jednog od domaćina Eura stavila u velike probleme.

Utakmica Danske i Finske pamtit će se još dugo vremena, ali ne isključivo po rezultatu. Priuštila je nogometnom svijetu silnu neizvjesnost koju neće biti lako zaboraviti. Gol domaćina je od početka je visio u zraku. Finci su bili napadački nemoćni i posvećeni isključivo obrani svojih vrata.

Kada bi taj obrambeni zid i bio probijen tada bi vratar Leverkusena Lukas Hradecky sigurnim intervencijama držao je svoju reprezentaciju iznad vode. Kvalitetom inferiorniji Finci dugo su vremena držali "nulu", no domaćina nisu uvukli u nervozu. Danci su igrali strpljivo, čekali trenutak kada će napokon probiti finski bedem i svoju dominaciju napokon konkretizirati. A onda su uslijedile šokantne scene i borba za život Christiana Eriksena koje su nogomet stavile u drugi plan.

image
WOLFGANG RATTAY Afp

Igrač milanskog Intera i suigrač hrvatskih reprezentativaca Marcela Brozovića i Ivana Perišića, pao je u nesvijest, a liječnička služba odmah je jurnula prema njemu i počela s oživljavanjem.

Danski i finski reprezentativci, kao i gledatelji na stadionu ostali su u šoku. Igrači su stvorili štit kako kamere ne bi snimile što se događa, no vidjelo se kako ga liječnici oživljavaju.

image
FRIEDEMANN VOGEL Afp

Eriksen je potom na nosilima koja su bila zaklonjena bijelim platnom iznesen s terena i hitno prevezen u bolnicu, a utakmica je prekinuta. Danski nogometni savez je kasnije objavio kako je Eriksen budan i stabilan.

image
FRIEDEMANN VOGEL Afp

Utakmica se nastavila u 20.30 sati, a UEFA je objavila kako su igrači obje momčadi pristali na nastavak susreta nakon što su čuli dobre vijesti iz bolnice.

Prvo se igralo posljednje četiri minute prvog poluvremena, zatim je uslijedila pauza od 5 minuta, nakon čega i drugo poluvrijeme.

Te scene morale su ostaviti traga u danskoj svlačionici. U nastavku se odnos na travnjaku nije mijenjao sve do 60. minute kada je Finska uhvatila Dance na krivoj nozi. Joel Pohjanpalo zabio je glavom na asistenciju Uronena. Bio je to prvi udarac na vrata do tada besposlenog Kaspera Schmeichela.

image
Danska vs Finska
SN

Do kraja utakmice to je ostao i jedini finski udarac. S druge strane, Danska je do gola Finaca već imala 17 pokušaja! Veliku prednost Finci su uspjeli zadržati. Danska je u 72. minuti imala šansu za povratak u utakmicu, i to najveću. Kazneni udarac dosuđen im je nakon dvojbene situacije, no VAR nije opovrgao sučevu odluku. Pucao je Höjbjerg, no pritisak je nakon svih događanja očito bio prevelik.

Otpucao je slabo, nejako i neprecizno, i potvrdio Hradeckog kao igrača utakmice. Ta obrana "ubila" je Dance, a Fincima dala krila za veliko iznenađenje već drugog dana Eura. Prva je to pobjeda Finske u Danskoj nakon 72 godine, još od 1949.


PRIJENOS UŽIVO

90+4' - Završila je utakmica u Kopenhagenu. U šokantnom susretu koji je obilježio nesretni događaj s rušenjem Christiana Eriksena Finska je pobijedila Dansku 1:0.

90' - Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

87' - Velika prilika za Dansku nakon lijepog ubacivanja s desne strane. Poulsen je bio na udarcu, ali nije se najbolje snašao i Finci su se obranili.

80' - Sat otkucava za Dance i vremena je sve manje, a Finci djeluju sve bolje.

image
FRIEDEMANN VOGEL Afp

74' - Hojberg je jako loše izveo jedanaesterac i Hradecky je lakoćom obranio. Pritisak je na Hojberga s obzirom na sve što se događalo ipak bio prevelik.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

73' - Jedanaesterac za Dansku. Taylor je dosudio najstrožu kaznu za domaćine koji u prvi mah izgleda sporno. On je vidio kontakt Arajuuria i Poulsena i pokazao na bijelu točku.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

60' - GOOOL! Finska vodi protiv Danske! Finci su zabili praktički iz prve svoje prilike na utakmici. Strijelac je Pohjanpalo glavom! Loše je kod gola reagirao danski vratar Schmeichel koji je do tog trenutka bio najnezaposleniji igrač na susretu.

59' - Sjajan prodor Braithwaitea o lijevoj strani. Prošao je dvojicu, ubacio u sredinu, ali se na kraju Finska opet uspjela obraniti.

53' - Danska je sada opet zaprijetila finskim vratima. Pucao je Jensen, dalekometno, ali nekontrolirano.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

46' - Krenulo je drugo poluvrijeme u Kopenhagenu.

image
WOLFGANG RATTAY Afp

45' - Službeno je odsviran kraj prvog poluvremena. S obzirom na ranije događaje nakon kraćih konzultacija ubrzo bi trebalo krenuti drugo poluvrijeme.

20.30 - Utakmica na Parken Stadiumu se nastavlja od 43. minute uz veliki pljesak podrške. Mathias Jensen je zamijenio nesretnog Eriksena. Saznajemo kako je utakmica nastavljena isključivo na inzistiranje samih igrača nakon što su saznali dobre vijesti oko Eriksena.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

20.22 - "Christian diše, svjestan je i razgovara s okolinom", izjavio je Eriksonov menađer Marin Schoots nakon razgovora s Christianovim ocem.

20.20 - Deset je minuta ostalo do nastavka susreta na Parken Stadiumu u Kopenhagenu, igrači završavaju sa zagrijavanjem uoči nastavka.

20.10 - Najnovije informacije Kopenhagena govore da će se utakmica Danske i Finske nastaviti nakon dobrih vijesti o zdravstvenom stanju Christiana Eriksena. Igrači obaju sastava pristali su na igru, a utakmica se nastavlja u 20.30. Prvo će se odigrati preostale četiri minute prvog poluvremena, zatim će uslijediti poluvrijeme od pet minuta i onda će biti odigrano drugih 45 minuta.

19.40 - Danski nogometni savez također je u ovim trenucima objavio da je Eriksen budan i stabilan. Na daljnjim je pregledima u Rigshospitaletu.

19.30 - "Utakmica u Kopenhagenu obustavljena je zbog hitne medicinske pomoći", napisala je UEFA na Twitter računu turnira, a utakmica gotovo sigurno neće biti nastavljena danas. Gledatelji još ne napuštaju stadion Parken. Na velikim međunarodnim natjecanjima sličan slučaj se dogodio na Kupu konfederacija 2003. godineu Lyonu kada se na teren srušio kamerunski nogometaš Marc-Vivien Foe tijekom polufinala protiv Kolumbije. Foe je preminuo, a obdukcijom je ustanovljeno da je patio od srčane mane.

19.25 - Britanski Guardian javlja kako im je jedan danski čitatelj javio kako je Eriksen stigao u jednu od najmodernijih bolnica u Kopenhagenu gdje će mu biti ukazana potrebna njega.

19.22 - beIN Sports izvještava kako je Eriksen napustio stadion na putu prema bolnici u stabilnom stanju.

19.12 - Prema posljednjim informacijama i fotografijama iz Kopenhagena Eriksen je još na nosilima otvorio oči, što je, naravno, sjajna vijest. Čini se da je danski veznjak pri svijesti.

image
FRIEDEMANN VOGEL Afp

19,06 - Dok s nestrpljenjem čekamo nove vijesti iz Kopenhagena rezimirat ćemo nesretne događaje s kraja poluvremena. U posljednjim trenucima prvog poluvremena susreta između Danske i Finske na EP-u vezni igrač danske reprezentacije Christian Eriksen (29) srušio se na teren, a liječnička služba odmah je počela s oživljavanjem.

Suigrač hrvatskih reprezentativaca Marcela Brozovića i Ivana Perišića iz Intera srušio se sam od sebe.

Eriksen je pao u nesvijest, a liječnička služba odmah je jurnula prema njemu i počela s oživljavanjem. Danski i finski reprezentativi i gledatelji na stadionu su ostali u šoku. Igrači su stvorili štit kako kamere ne bi snimile što se događa, no vidjelo se kako ga liječnici oživljavaju.

Eriksen je na nosilima potom iznesen s terena, a utakmica je prekinuta.

18.59 - Sada je došla i službena potvrda onoga što smo ranije pisali, da je prekinuta utakmica. Hoće li i kada biti nastavka, zasad nije poznato.

image
Liječnici odnose Christiana Eriksena s travnjaka u Kopenhagenu
JONATHAN NACKSTRAND Afp

image
Navijači u šoku zbog Eriksena
JONATHAN NACKSTRAND Afp

image
Navijači u šoku zbog Eriksena
JONATHAN NACKSTRAND Afp

18.55 - Prema svemu sudeći čini se da je ova utakmica prekinuta do daljnjega i da nastavka neće biti. Eriksena sada na nosilima odnose s travnjaka, a i dalje se ne ne zna konkretno zdravstveno stanje. Eriksen je ispraćen s pljeskom podrške s tribina...

image
WOLFGANG RATTAY Afp

43' - Grozan kadar iz Kopenhagena. Sada se iz čistog mira srušio Christian Eriksen koji leži na travnjaku kraj aut-linije. Liječnička služba uletjela je ekspresno na travnjak, a čini se da je Eriksen u nesvijesti. Nije poznato zašto se srušio, ali danski navijači na tribinama se hvataju za glave. Svi su u šoku u Kopenhagenu, od igrača do gledatelja. Eriksen je samo posrnuo, pao i ostao bez svijesti. Traje oživljavanje. Dakako, u Kopenhagenu je u tijeku prekid. Navijači, igrači Danske i Finske, svi se mole za život 29-godišnjeg veznjaka milanskog Intera. U ovim je trenucima prekinut i televizijski prijenos utakmice na HRT-u...

image
FRIEDEMANN VOGEL Afp

image
WOLFGANG RATTAY Afp

image
WOLFGANG RATTAY Afp

image
FRIEDEMANN VOGEL Afp

image
FRIEDEMANN VOGEL Afp

39' - Danci i dalje ne pronalaze način kako probiti finski bedem. Braithwaite je sada s vrha kaznenog prostora odapeo, ali opet neprecizno.

34' - Novo ukazivanje pomoći za nekog od finskih igrača. Lopta je pogodila u lice O'Shaughnessyja, a branič se ubrzo ipak oporavio.

30' - Sudar Hradeckyja i Uronena nakon jednog opasnog ubacivanja Maehlea. Lošije je prošao lijevi bek Uronen kojem se ukazuje liječnička pomoć. Upravo zbog tog ukazivanja pomoći utakmica je nakratko prekinuta.

28' - U ovim trenucima ukazuje se pomoć finskom napadaču Pukkiju. Njega je nehotice rukom opalio Christiansen.

26' - Danci nastavljaju s napadima. Braithwaite je sada zaprijetio golu Finske, ali nema pogotka.

22' - I nova prilika za Dance, pucao je Delaney s nekih 12, 13 metara, ali neprecizno. Finska reprezentacija u dosadašnjem dijelu susreta nije opasno zaprijetila.

image
FRIEDEMANN VOGEL Afp

15' - Druga šansa za Dansku na utakmici. Hojberg je bio najviši u skoku, pucao je glavom s desetak metara, ali Hradecky brani.

image
WOLFGANG RATTAY Afp

11' - Danci su očekivano preuzeli kontrolu u sredini terena i imaju više loptu u svom posjedu. Wass je sada lijepo pronjašao Eriksena na rubu kaznenog prostora, ovaj puca, ali njegov udarac završava u bloku.

image
FRIEDEMANN VOGEL Afp

7' - Prilika za Dansku, pokušao je sada Wind opasnim udarcem, ali Hradecky brani.

image
HANNAH MCKAY Afp

4' - Početno ispitivanje snaga u Kopenhagenu je u tijeku. Domaći Danci će sada imati priliku iz kornera. I bilo je opasno nakon dva ubacivanja s lijeve strane. Finci su pomalo bili u panici, ali lopta je završila u rukama vratara Hradeckyja.

image
WOLFGANG RATTAY Afp

1' - Počela je utakmica.

image
Postava Danske za Finsku
SN

image
Postava Finske protiv Danske
SN

17.10 - Iako je do posljednjeg trenutka bio upitan njegov nastup zbog problema s gležnjem, Teemu Pukki igrat će od prve minute protiv Danaca.

17.00 - Poznati su sastavi za utakmicu Danske i Finske.

Linker
14. travanj 2024 01:07