Luka Modrić i Sergio Busquets opet će jedan na drugoga
 SERGIO LOPEZ Nurphoto Via Afp
SVE JE JASNO

Foto: Šveđani nam u nadoknadi servirali najtežeg protivnika! Vatreni u 1/8 finala protiv moćne Španjolske

Neviđena završnica skupine E donijela je Hrvatskoj veliki obračun u ponedjeljak u Kopenhagenu
Piše: Dražen Pinević/Sportske novostiObjavljeno: 23. lipanj 2021. 19:55

ŠVEDSKA - POLJSKA 3:2 (Forsberg 2', 59', Claesson 90+3' / Lewandowski 61', 84)

ST. PETERBURG Gazprom Arena. Gledatelja 12.000.

Sudac: Michael Oliver (Engleska).

ŠVEDSKA: Olsen - Lustig (od 68. Krafth), Lindelöf, Danielson, Augstinsson - S. Larsson, Olsson, Ekdal, Forsberg (od 78. Claesson -) - Quaison (od 55. Kuluševski), Isak (od 68. Berg). Izbornik: Janne Arndersson.

POLJSKA: Szczesny - Bereszynski, Glik, Bednarek - Jozwiak (od 61. Swierczok), Krychowiak (od 78. Placheta), Klich, Puhacz (od 46. Frankowski) - Zielinski - Swiderski, Lewandowski. Izbornik: Paulo Sousa.

Žuti kartoni: Danielson (10), Krychowiak (78).

SLOVAČKA - ŠPANJOLSKA 0:5 (Dubravka 30-ag, Laporte 45+2', Sarabia 56, F. Torres 67', Kucka 72'-ag)

SEVILLA Stadion La Cartuja. Gledatelja 12.000.

Sudac: Kuipers (Nizozemska) 6

SLOVAČKA: Dubravka – Pekarik, Škriniar, Šatka, Hubočan – Haraslin (od 68. Suslov), Kucka, Hromada (od 46. Lobotka), Mak (od 68. Weiss) – Hamšik (od 90. Benes) – Duda (od 46. Duriš). Izbornik Štefan Tarkovič

ŠPANJOLSKA: Unai Simon – Azipilicueta (od 77. Oyrazabal), Garcia, Laporte, Alba - Koke, Busquets (od 71. Thiago), Pedri – Sarabia, Morata (od 65. F. Torres), Moreno (od 77. Traore). Izbornik Luis Enrique

Žuti kartoni: Duda (15), Busquets (40), Alba (60)

Uzbudljiv rasplet u skupni E u kojoj je za prolaz Poljskoj i Španjolskoj igrala isključivo pobjeda. Španjolci su uspjeli, Poljaci nisu, pa će Hrvatskoj kao protivnik u osmini finala u ponedjeljak u Kopenhagen stići Španjolska! U zadnjoj minuti Victor Claesson je zabio za 3:2 pobjedu Švedske protiv Poljaka. Španjolska s visokom pobjedom i u dobrom raspoloženju ipak kreće iz Seville, možda nije svima po željama, ali kako izgleda, nije ni loše. Na papiru je bolje Švedska, nego Španjolska, na terenu i nije izgledalo tako gledajući skupinu. Ispali su Slovaci sa 3 i Poljaci sa 2 boda, iz E skupine tako treći sigurno ne ide dalje.

Da mu dva egala nisu sjela i da nije bio načisto s postavom, Luis Enrique je pokazao odabirom sastava za odlučujući susret sa Slovacima. Španjolska je bila bez Llorentea, Pau Torresa, Rodrija i Olma, Moreno nakon desne na lijevoj strani napada, a prvi puta unutra Garcia, Azipilicueta, Busquets i Sarabia. Slovaci bez promjena što je pokazalo zadovoljstvo Štefana Tarkoviča dotad iskazanim.

U St Peterburgu Šveđani bez obzira na činjenicu da su prošli, sa samo jednom izmjenom i to napadačkom Quaison za Berga. Poljaci s povratnikom nakon crvenog kartona s Krychowiakom, ali i s Bednarekom čiji je nastup u obrani bio upitan zbog ozljede. Poljska s obzirom da joj je za prolaz trebala isključivo pobjeda, postavljena znatno ofenzivnije.

Osnovna namjera Slovaka bila je braniti se i s egalom tražiti prolaz, no tako protiv Španjolske ne ide, čak ni kada ne briljira. Dominirali su Španjolci, ali doći do gola bila je muka. U 11. minuti Hromada je išao ispucati loptu iz svog kaznenog prostora, Koke mu je ušao u korak, a Hromada ga opalio svom snagom po nozi. Na prvu se činilo kao prekršaj Kokea, no VAR i Kuipers su opravdano vidjeli penal koji Morata promašuje. Poluvisoki šut lijevo brani Dubravka, a Slovačka ostaje na životu. No, Španjolci anstvaljaju napadati, pa se redaju šanse. Duge lopte Pedrija i Azpilicuete iza leđa slovačke obrane ne koriste Sarabia i Pedri, onda Moratinu bombu brani nešto kasnije Dubravka. Činilo se da su Slovaci uspjeli preživjeti poluvrijeme, ali dvije nove gluposti ipak vraćaju Španjolsku u život i sa mirnih +2 odlaze na odmor poklonom Dubravke i golom Laportea. Slovačka nije pokazala ništa, čak ni namjeru da krene prema Simonu.

Istovremeno, Šveđani su u St Peterburgu igrali još jednu kontroliranu utakmicu i Forsberg je u 2. minuti kaznio glupost neodlučne poljske obrane. A kada Šveđani povedu teško je to stizati. Kako teško? Tako da su sa 60 posto posjeda Poljaci imali samo jedan udarac u vrata i čak 8 ofsajda. Bilo je jasno da nemaju što čekati u nastavku, jer ni bod im za prolaz nije bio dosta.

Španjolci su u nastavak u Sevilli ušli opuštenije. Nije bilo jurišanja, vrebali su kako dokrajčiti protivnika koji se s Durišom želio postaviti ofenzivnije. No, nije to bilo samo pitanje Duriša, već i ukupne kvalitete momčadi. Naravno, Španjolci su dočekali priliku, potekla je protiv slabih Slovaka i njihova igra konačno. Sarabia je digao prednost na 3:0 i jedino pitanje je ostalo vezano u St Peterburg, a tamo su nekako istovremeno Šveđani kaznili preotvoreni gard Poljaka i poveli dva razlike sjajnom akcijom Kuluševskog i Forsberga. No, majstor Lewandowski je još jednim fenomenalnim potezom zadržao više španjolsku nego poljsku nadu.

Španjolci su nastavili razbijati Slovake čijom je obranom vladao pravi kaos, pa su Španjolci dolazili u prilike i na nekom su se jednostavno morali 'ispucati' za sve promašaje dosad na Euru.

Poljaci su činili sve ne bi li uspjeli na kraju Euro napustiti neporaženi. I uspjeli su ako ništa razveseliti i nas i Španjolce, jer je majstor Robert Lewandowski još jednom probio švedsku obranu. Išli su Poljaci još po gol koji bi znači prolaz, ali nisu uspjeli i to je za njih svakako ogromno razočaranje. Uspjeli su čak i primiti i poslati nam u Kopenhagen ipak Španjolce!


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Nemoguće, neviđeno... Poljska se vratila, ali Švedska je zabila! Igramo protiv Španjolske u ponedjeljak u 18 sati u Kopenhagenu.

90+4' GOOOOOOOL! Je li moguće? Claesson je zabio za 3:2 Švedske, a Hrvatska ipak ide na Španjolsku! Neviđena završnica.

90+3' Nema povratka Švedske u vodstvo, Claesson je promašio nakon povratnog pasa Kuluševskog.

90' Pet minuta nadoknade u St. Petersburgu.

89' Koliko prilika sada ima Poljska. Lewandowski, pa Swierczok, umalo Danielsson zabija autogol no ostaje 2.2.

86' Nevjerojatan rasplet! Kako igraju Poljaci. Gubili su 2:0 ali pokazuju karakter i sada će jurnuti po sve ili ništa.

84' GOOOOOOOL! Robert Lewandowski za 2:2. Nevjerojatna završnica je pred nama. Sve se mijenja. Sada je Švedska na drugom mjestu, a Španjolska prva... No, Poljskoj treba gol za prolazak dalje.

75' Prijete Poljaci iz svih oružja, ali Šveđani vode gotovo od samog početka. Sve smo bliže okršaju sa Španjolcima u ponedjeljak u Kopenhagenu.

71' GOOOL! Pet - nula! Nije zabio i Pau Torres u prvom dodiru lopte nakon ulaska u igru, već je to novi autogol.... Zabio ga je Juraj Kucka.

67' GOOOOL! Španjolska ne staje. U prvom dodiru s loptom zabio je Ferran Torres. Nova asistencija Sarabije, i to petom, nakon proigravanja Pedrija....

64' Nije se puno toga promijenilo nakon pogodaka koje smo zabilježili, Španjolska je i dalje protivnik Hrvatske u osmini finala Eura.

61' GOOOOL! Pišemo samo pogotke, evo Poljaka! Vraćaju se polako, zabio je Lewandowski, još ima nade...

59' GOOOOL! Šveđani su poveli s 2:0, još jedan pogodak zabio je Emil Forsberg!

56' GOOOOL! Evo i trećeg! Sarabia zabija, ubacivanje Albe, ništa nije mogao Dubravka... Mogla bi ovo biti duga večer za Slovake...

55' Ušao je za Švedsku u igru Dejan Kuluševski umjesto Quaisona. Iza njega je koronavirus, spreman je pomoći svojim suigračima.

54' U Sevilli su se stvari malko primirile u odnosu na prvo poluvrijeme. Španjolci čuvaju prednost, igra se bez rizika s njihove strane. Slovaci pak, djeluju kao da su već digli ruke od svega...

51' Tri pogotka vidjeli smo u prvom dijelu na obje utakmice. Hoće li u nastavku pasti i još koji više?

49' Krenula je Poljska silovito i u nastavak, dva pokušaja - jedan ubačaj i jedan udarac Zielinskog, no to još uvijek ne prolazi.

46' Počinju druga poluvremena. Slovaci mijenjaju, ulaze Duriš i Lobotka. Izlaze Hromada i Duda. Frankowski umjesto Puchacza kod Poljaka u drugoj utakmici.

POLUVRIJEME: Španjolci vode 2:0, Šveđani minimalno, ali dovoljno za prvo mjesto u skupini.

45+2' GOOOOL! Zabio je Laporte! Nakon prekida, asistirao je Moreno, a Laporte je ostao u fazi napada i zabio.

45' U Sevilli će biti čak četiri minute sudačke nadoknade, što zbog stanke za osvježenje, što zbog pregleda VAR-a kod jedanesterca. Tri minute dodatka za Švedsku i Poljsku.

42' Nekoliko vezanih kornera za Zielinskog, ali ne pronalazi nikoga od svojih suigrača u sredini. Poljska je zagospodarila terenom u St. Petersburgu, ali zasad - bez rezultata.

40' Za slučaj da niste vidjeli...

36' Kako će se Slovaci nositi s ovim trenutkom koji ih je presjekao? Mogu li Poljaci izjednačiti na drugoj utakmici nakon neviđenih promašaja Lewandowskog?

32' Nesvakidašnju grešku napravio je Dubravka, dosadašnji junak slovačkih nastupa na Euru... Dakle, sada je Švedska prva, a Španjolska je na drugom mjestu.

30' GOOOOOOL! Dubravka radi veliku pogrešku, Španjolska vodi. Kakva pogreška slovačkog vratara. Sarabia je pucao, ostalo je to na gredi, Dubravka je krivo procijenio let lopte i poslao je u vlastitu mrežu.

image
JULIO MUNOZ Afp

28' Lewandowski kao da sada djeluje nervozno, pomalo i frustrirano nakon dvostruke neiskorištene prilike prije desetak minuta. Poljska ga treba večeras, ali nemaju sreće sa stativama ili prečkama na ovom turniru.

26' Na terenu je stanka, prekidi zbog "cooling break" trenutka. Jako je vruće i u Sevilli i u St. Petersburgu... Prilika da vidimo malo statistike..

23' Novi gol na utakmici Švedske i Poljske kao da "visi" u zraku. Naravno, gori pod petama i Španjolskoj... Morata puca s nekih 18-19 metara, Dubravka brani i odbija u korner.

20' Da ne zaboravimo, imali su i Španjolci još jednu dobru priliku, nakon ubačaja nisu uspjeli loptu u mrežu pospremiti Sarabia i Morata.

18' Stativa pa prečka Lewandowskog! E sada su Poljaci bili jako, jako blizu izjednačenja... Nema im druge, moraju proigrati, ponešto onda i zabiti. Nakon kornera Zielinskog, najbolji strijelac dvaput je pogodio okvir gola.

17' Sjajan je bio rani gol Forsberga za Šveđane koji im trenutno učvršćuje prvu poziciju na ljestvici. Moramo reći, Švedska također na ovom turniru igra iznad očekivanja.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

15' Nema promjena na utakmici Švedske i Poljske, istina - nakon primljenog pogotka Poljaci su se malo trgnuli... U međuvremenu, Duda je dobio žuti karton za Slovake, neće ga biti u osmini finala ako prođu.

13' Nevjerojatan promašaj, odnosno - nemogućnost realizacije Alvara Morate. Još će jednom biti kritika prema njemu, naročito ako Španjolska ne uspije doći do pobjede.

11' NEMA GOLA! Španjolci opet promašuju penal, Dubravka je pročitao Alvara Moratu.

10' Hromada je promašio loptu i pokupio Kokea, bit će to jedanaesterac!

9' VAR provjerava kazneni udarac! Koke nije napravio prekršaj, Slovaci su pod povećalom VAR-sobe. Ići će sada Bjorn Kuipers to pogledati...

6' Fino ubacivanje Morena, Dubravka je to ulovio.

5' Ovo je bilo zaista brzo... Švedska sada ima 7 bodova, Slovačka 4, Španjolska 3, a Poljska 1 bod... Prijete sada i Španjolci na drugoj utakmici, nije to završilo konačnim udarcem po golu Dubravke.

3' GOOOOOL! Švedska je povela 1:0. Zabio je Emil Forsberg. S obzirom na to da je Švedska već bila prva na ljestvici, ništa se nije promijenilo, Slovačka je i dalje druga.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

2' Krenulo je... Po sadašnjoj situaciji, Hrvatska igra sa Slovačkom koja je trenutno drugoplasirana u skupini E. Ali, 90 minuta je ispred nas u kojima ćemo sve saznati.

18.00 Počinju današnji dvoboji

17.50 Evo i svih sastava za prve dvije današnje utakmice:

16.55 Stigli su sastavi za današnje utakmice. Španjolci kreću s Moratom i Morenom, ali i bez Danija Olma koji će priliku čekati s klupe.


Linker
19. travanj 2024 14:36