JOHN SIBLEY Afp
PRAVA DRAMA

Talijani slave naslov europskog prvaka nakon penala! Tuga i suze Engleza na Wembleyju

Nakon nevjerojatne drame u Londonu, Azzurri slave povijesnu titulu kontinentalnog prvaka.
Piše: Dražen Antolić/Patrik MršnikObjavljeno: 11. srpanj 2021. 19:39

ITALIJA - ENGLESKA 1:1 (Bonucci 67' / Shaw 2')

LONDON Stadion Wembley. Gledatelja: 67.173. Sudac: Björn Kuipers (Nizozemska).

JEDANAESTERCI: 1:0 - Berardi, 1:1 - Kane, Belotti - obranio Pickford, 1:2 - Maguire, 2:2 - Bonucci, Rashford - promašio, 3:2 - Bernardeschi, Sancho - obranio Donnarumma, Jorginho - obranio Pickford, Saka - obranio Donnarumma.

ITALIJA: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (od 118. Florenzi) - Barella (od 54. Cristante), Jorginho, Verratti (od 96. Locatelli) - Chiesa (od 86. Bernardeschi), Immobile (od 55. Berardi), Insigne (od 91. Belotti). IZBORNIK: Roberto Mancini

ENGLESKA: Pickford - Walker (od 120. Sancho), Stones, Maguire - Trippier (od 71. Saka), Phillips, Rice (od 74. Henderson, od 120. Rashford), Shaw - Sterling, Kane, Mount (od 99. Grealish). IZBORNIK: Gareth Southgate

Žuti kartoni: Barella (47), Bonucci (55), Insigne (84). Chiellini (90), Maguire (106), Jorginho (114)

Nakon 53 godine Italija je prvak Europe, Gianluigi Donnarumma koji nije branio na najvišoj razini, na kakvu je navikao, tijekom igre zaustavio je udarce s bijele točke Sanchu i Saki, a Rashford nije zabio i Wembley je briznuo u plač. Rijeke suza slijevale su se niz stepenice podno tribina...

Azzurri su odigrali odličan i hrabar turnir, od reprezentacije koja je bila favorit iz prikrajka došli su do finala i unatoč minusu u drugoj minuti na kraju slavili. Njihovoj euforiji i suzama radosnicama nije bilo kraja...

Koliko je bilo napetih utakmica, produžetaka, penala i šokova, ovaj Euro valjda je morao završiti na takva način. Gareth Southgate uveo je u 120. minutai Rashorda i Sancha samo za "penale" i totalno promašio. Od junaka nekim odlukama postao je tragićar.

Wembley je bio pun gotovo kao u najljepša vremena, Talijana se probilo oko sedam tisuća, Englezi su mahali improviziranim peharima jer ovo je bila samo njihova večer.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

Već nakon minute i 57 sekundi Engleska je vodila golom Lukea Shawa. Kane je odigrao desno gdje se Tripper probio do kaznenog prostora i centrirao, a Show na lijevoj strani ostao sam i iz prve s crte peterca pogodio od bliže vratnice. Savršeno otvaranje za totalnu euforiju i nervozu talijanskih igrača. Azzurri nisu nijednom ganjali zaostatak na Euru i već u tom času znali da bi njihova serija od 33 utakmice bez poraza mogla biti srušena.

S vremenom su uspostavili posjed, ali nije to bila moćna kombinatorika kao primjerice s Belgijancima, a kamoli protiv slabijih rivala. Dolazili su s loptom do dvadesetak metara od gola Pickforda, ponekad i u kazneni prostor, no nisu napravili nijednu šansu iz akcije. Nisu mogli probiti obranu, ostali su jalovi. Šutirali su iz daljine, osim jednom Immobile kad je bio blokiran od Stonesa. U 35. minuti Chiesa se osobodio Ricea, pojurio prema kaznenom prostoru pa pucap snažno, ali kraj vratnice. To je bila njihove najozbiljnije prijetnja u prvom dijelu.

Gareth Southgate je raspored s trojicom u obrani, u ovom susretu 3-4-3 čuvao za utakmice koje ne ocijenio najtežima. Tako je svladao Nijemce, na taj je način igrao protiv Talijana. Rano vodstvo došli ima je kao savršen bonus jer kasnije nisu često stizali do suparničkog gola. No, kad bi sijevnuli, djelovalo je opasno… Kane je odlično djelovao u međuprostoru i gurao lopte na bok, a Trippier i Shaw su prijetili iz drugog plana. Tu je igra s ofenzivnim bolovima dolazila do izražaja.

U drugom dijelu prvu prijetnju Talijanu si složili iz slobodnog udarca sa 18 metara, Insigne je pucao malo kraj vrata. U 57. minuti Chiesa je bio blokiran, a udarac Insignea obranio je Pickford. Talijani su napravili dvije zamjene i dizali ritam igre. Često hvaljeni Barella totalno je podbacio i Mancini je dao šansu Cristanteu. Berardi je ušao umjesto Immobilea.

image
ANDY RAIN Afp

Najkonkretnije je prijetio Federico Chiesa čija je solo akcija u 62. minuti bila najopasnija prijetnja, šut u golmanov lijevi donji kut koji je engleski vratar sjajno obranio.

Engleski odgovori bili su preko kornera. Glavom su pucali Maguire i Stones. I onda u 67. minuti 1:1. Nakon kornera i prebačene lopte s prve na drugu vratnicu, Veratti je pucao glavom, Pickford odbio u stativu, a Bonucci iz blizine zabio u vrata i postao najstariji strijelac u finalima Eura sa 34 godine i 71-nim danom.

To je bio znak za Southgatea da promijeni raspored u 4-2-3-1,, uveo je Saku umjesto Trippiera. Do kraja se igralo ravnopravno, želja za pobjedničkom golom stapala se s oprezom da se ne izgubi, bilo je bore i startove, ne i šansi za pogodak. U produžecima, nakon niza zamjena s obje strane, Tri lava su podignula glavu i dodala gas, ali teško se dolazilo do prilika. Bernardeschi je jednom dobro šutirao iz slobodnog udarca iz daljine.

Talijani su 11. srpnja 1982. u Madridu postali svjetski prvaci pobijedivši Njemačku 3:1, vjerovali su da je ovo njihov sretan datum, ali praznovjerja ne donose pobjede, samo igra, a u ovakvim utakmicama i sreća s bijele točke koju su imali. Englezi su prije utakmice demolirali neke od londonskih trgova otkidajući grane, bacajući boce i prevrtajući kontejnere, dio navijača je htio bez ulaznice na tribine u čemu ih je spriječila policija, a redari su u finišu susreta morali ganjati jednog navijača koji je utrčao u teren. Talijani su „okupirali“ trgove Milana, Rima i Napulja gdje su se susreti pratili na velikom ekranima. Dugo je bila moć i nakon utakmice.


RASPUCAVANJE:

4:3 DONNARUMA BRANI SAKI, GOTOVO JE! ITALIJA JE PRVAK EUROPE!

4:3 Jorginho pronašuje! Nije kraj! Obranio mu je Pickford onaj njegov poskok... Drama se nastavlja!

4:3 Donnarumma brani Sanchu! Uveo je dva igrača u 120. minuti, oba nisu realizirala kazneni udarac!

4:3 Bernardeschi zabija, po sredini gola.

3:3 Stativa Rashforda! Duga, jako duga priprema, zalet, zastajkivanje, ali vratnica.. U krivu stranu otišao je talijanski vratar. Nebitno...

3:3 Bonucci zabija. Ušlo je nekako...

2:3 Maguire zabija. Visoko, u rašlje, Engleska je u prednosti.

2:2 Pickford brani Belottiju! Bio je to psihološki rat, od početka je djelovalo da je Belotti nesiguran. Preblizu sredini gola.

2:2 Kane zabija. Donnarumma gađa stranu, ali ne može do lopte.

2:1 Prvi je pucao Berardi i zabio.

1:1 Čekamo početak lutrije jedanaesteraca...


KRAJ PRODUŽETKA: Idemo na raspucavanje...

120+1' Dobar ubačaj Bernardeschija pred gol, tamo je Cristante nakon kornera umalo postao strijelac... Ali, nije uspio uputiti udarac. Još tri minute sudačke nadoknade, a onda vjerojatno i jedanaesterci.

118' Florenzi umjesto Emersona kod Talijana, a Rashford i Sancho ulaze kod Engleza.

117' Bernardeschi puca, kaže da je Stones u bloku igrao rukom... Nizozemski sudac kaže - ništa od toga. Samo prsa Stonesa su tu sudjelovala, VAR to neće gledati.

114' Nezgodan start Jorginha na Grealisha, obojica su ostala ležati na terenu... Talijan će dobiti žuti karton, jer iako je išao na loptu, zakačio je nogometaša Aston Ville.

112' Englezi su sada u potpunoj ofenzivi, dobro im ide... Sterling je dobio jednu dobru loptu u petercu, Chiellini ga je zaustavio u posljednjem trenutku kada se činilo da ga je ovaj već prošao.

image
PAUL ELLIS Afp

109' U dva je navrata sada bilo opasno pred Donnarummom. No, Grealishev udarac blokira Locatelli, a Kaneov ubačaj zaustavlja sam talijanski vratar, opet, uz malo problema.

107' Slobodni udarac za Bernardeschija ide ravno u Pickforda koji to hvata uz male probleme. I ovo su Englezi, možemo reći, preživjeli.

106' Krećemo u drugi produžetak. Marcus Rashford stoji pored terena, i on čeka svoje minute.

KRAJ 1. PRODUŽETKA: Nema rezultatske promjene još od sredine drugog poluvremena, čeka nas još 15 minuta igre na ovom Euru.

104' Fin prolazak Emersona, ispao je Kyle Walker, Pickford se uspio snaći i obraniti loptu jer Emerson nije mogao pronaći Bernardeschija... Nakon svega, samo gol-aut, tražio je Belotti korner, ali on je zadnji igrao loptom.

102' Malo podataka, dok čekamo kraj prvog produžetka.

100' Umjesto Masona Mounta u igru sada ulazi Jack Grealish. U polufinalu ga je Southgate uveo u drugom dijelu pa izvadio u produžetku.

98' Henderson fino na lijevu stranu za Sterlinga, njegov ubačaj kasnije blokira Chiellini. Verratti će van, umjesto njega u igru ide Locatelli. Nakon kornera, dobro iz poluvoleja nakon primanja na prsa gađa Kalvin Phillips, no pored gola.

96' Od igre, treba reći i to, u ovih šest minuta dodatnog vremena nismo vidjeli previše. Mancini sprema Locatellija za ulazak u sredinu terena.

94' Inače, ovo je navijač koji je u 87. minuti utrčao na teren... Sad je vjerojatno negdje na putu ka obližnjoj policijskoj postaji.

image
PAUL ELLIS Afp

image
PAUL ELLIS Afp

91' Krećemo u dodatnih pola sata, odmah mijenja Mancini... Umjesto Insignea koji više ne može ulazi Belotti.

KRAJ 90 MINUTA: Idemo u produžetke, nema pobjednika zasad na Wembleyju.

90+5' Žuti karton sada i za Chiellinija zbog faula na Saki. Sekunde nas dijele od produžetka.

90' Još šest minuta sudačke nadoknade, a onda... Tko zna, možda i produžetak.

87' Jedan je engleski navijač utrčao u teren pa se utakmica nakratko ponovno morala prekinuti.

84' Žuti karton za Insignea zbog starta nad Phillipsom, a neće moći Chiesa pa će ga odmijeniti Bernardeschi.

image
PAUL ELLIS Afp

82' Pruža se pomoć Chiesi uz teren, utakmica je prekinuta. Engleska se barem na taj način želi konsolidirati na terenu, jer iz njihovog kuta gledanja na stvari, ne izgleda ovo dobro.

79' Nervozniji su Englezi što god utakmica ide prema kraju. Namjera je Azzurra jasna, završiti sve prije eventualnog produžetka. Ali, sada im se suparnici malko oslobađaju grča, svjesni su i oni da se do kraja neće moći samo braniti.

image
JOHN SIBLEY Afp

76' Uh, sada su Talijani lako mogli zabiti još jednog... Cristante je bio blizu, lopta mu je pobjegla u odsudnom trenutku. Talijani potpuno dominiraju,. drugi pogodak doslovce - visi u zraku. Gordi Albion je, ukratko, sve samo ne gordi u ovim trenucima.

74' Henderson ulazi umjesto Ricea, nova je to engleska izmjena.

72' Evo kako je to izgledalo iz kuta talijanskog strijelca...

image
FACUNDO ARRIZABALAGA Afp

71' Umjesto Trippiera ulazi Saka. Mijenja se engleska formacija...

69' E sada se opet sve mijenja. Iz temelja, psihološki ponajprije. Talijani će jurnuti po sve ili ništa, to je sasvim sigurno.

67' GOOOOOL! Bonucci je zabio! Nakon kornera, fliper u kaznenom prostoru, Chiellini pada, Verratti puca, Pickford brani, ali Bonucci je na odbijancu i to je 1:1.

65' Težak period za Southgateove momke. Rijetko izlaze u suparničku polovicu, a još rjeđe u njoj naprave nešto suvislo. Zasad samo dva njihova udarca na talijanski gol. Jedan je ušao iza leđa Donnarumme.

62' Chiesa! Kakva obrana Pickforda. Sjajan prolazak talijanskog napadača, treći puta je već u vrlo izglednoj akciji, ali čita taj njegov udarac engleski vratar. Nevjerojatno je kako su Englezi dopustili da Chiesa tek tako ušeta u njihov kazneni prostor.

60' Lopta u šesnaestercu Engleza gađa Emersona u ruku, prekinut je potencijalno vrlo opasni napad Italije. Imaju Azzurri još pola sata za povratak. Vremena je sasvim dovoljno, ali ono još uvijek radi za Gordi Albion.

57' Insigne! Utihnuo je Wembley, a Pickford je sjajno to obranio. Engleska obrana zastala je, lopta se jednom sretno odbila do ipak nesuđenog strijelca nakon pokušaja Chiese. Mogu li Talijani kazniti malu tromost i sporost suparničke obrane?

55' Chielliniju žuti karton nakon rušenja Sterlinga. Bilo je to dosta nepotrebno, uz samu aut-liniju. Ali, živci su proradili.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

54' Dvije izmjene u talijanskim redovima. Ulaze Cristante i Berardi umjesto Barrelle i Immobilea.

51' Insigne! Slobodni udarac je to bio za Italiju iz vrlo dobre pozicije, s kakvih 20 metara od gola. Unutarnjom stranom kopačke, tražio je sami kut Pickfordova gola, nije pogodio.

49' Sterling pada - jedanaesterca nema! Uh, sad je opet bilo opasno, čekao se Kuijpers da pokaže na bijelu točku, ali nije se dogodilo. VAR nije reagirao, nema nikakve provjere.

image
FACUNDO ARRIZABALAGA Afp

48' Nisu Mancini i Southgate ništa mijenjali, vjeruje se početnim postavama. Očigledno, talijanski izbornik održao je motivacijski govor na predahu, lopta je duboko u engleskoj polovici. Prvi žuti karton na utakmici upravo je pokazan Barrelli.

46' Počinje drugo poluvrijeme.... Englezi se već spremaju za ludnicu. Je li im to možda malo prerano? Italija ima posjed, ali nisu pretjerano opasni, međutim, ovo je daleko od gotovog.

Malo statistike nakon prvog dijela...

Zasad jedini pogodak na utakmici - iz drugog kuta...

image
PAUL ELLIS Afp

POLUVRIJEME: Evo kraja prvih 45 minuta. Engleska je povela nakon 1.57 minuta ove utakmice. Zanimljivo, bio je to jedini udarac Gordog Albiona uopće prema talijanskim vratima.

45+1' Počinje prva od čak četiri minute sudačke nadoknade u prvom poluvremenu.

44' Sterling pada nakon dodira (doslovno!) s Di Lorenzom, nema govora o kaznenom udarcu. Di Lorenzo ga je odmah požurio i podignuti te mu tim povodom nešto fino priopćio...

41' Azzurri nastoje u završnim minutama prvog dijela zaprijetiti Pickfordu još jednom. Sada će imati i slobodan udarac nakon što je Mount napravio prekršaj u zoni iz koje se može poslati dobar centaršut.

38' Nevjerojatan posao danas radi Shaw po lijevoj strani engleskog napada. Sad je ispremješao Di Lorenza i uspio ubaciti u kazneni prostor gdje je Emerson to očistio. Riceov prekršaj na Emersonu uslijedio je na drugoj strani.

35' Chiesa! Prva prava talijanska akcija. Sjajno je sve sam napravio Federico Chiesa, Pickford ne bi stigao tu loptu koja je bila upućena nisko i otišla zamalo pored njegove lijeve vratnice. Evo Talijana!

image
FRANK AUGSTEIN Afp

33' Kroz zadnje dvije minute Azzurri u sredini, metar po metar nastoje prići engleskim vratima. Idu s jedne strane na drugu, zasad bez uspjeha... Jednom možda i prođe.

30' Moramo reći da nas u prvih pola sata utakmica nije baš očarala ritmom i nekim vatrometom za oči poklonika nogometa. Ali, tvrdu utakmicu discipliniranih momčadi smo i mogli očekivati.

28' Opalio je sada Insigne nakon dosta dodavanja s velike udaljenosti, Pickford je to samo pogledom mogao ispratiti... Nije bilo opasno za engleska vrata.

image
ANDY RAIN Afp

26' Vratio se Jorginho, izgleda dobro, a Insigne i Immobile su maločas pokrenuli dobru akciju... Bila bi i opasna, da prvospomenuti drugome nije dodao apsolutno neupotrebljivu loptu na kakvih dvadesetak metara od Pickfordova gola.

24' Još uvijek je talijanski veznjak van terena, već se zagrijava Cristante... Chiesina lopta u sredini ne nalazi nikoga od njegovih suigrača.

22' Novi problemi za Italiju, Jorginho je ostao ležati na terenu s bolnim koljenom... Na terenu su liječnici s "čarobnim sprejem". Hoće li Mancini povući prvu, prisilnu izmjenu?

19' Slavlje formalnih gostiju, ali u stvari domaćina, zasad može trajati i dalje. Istina, Talijani pokušavaju, ali nikako da probiju prvu od dvije linije engleske obrane. Kada se brane, Englezi to bez problema odrađuju s petoricom odostraga.

image
ANDY RAIN Afp

17' Dobra lopta Jorginha za Emersona, Chelseajeva osovina htjela je izigrati englesku obranu, ali bilo je suđeno zaleđe.

14' Prijete Englezi i dalje, Mountov ubačaj pokupio je Donnarumma.

12' Vrlo čvrsta igra zasad s obje strane, ima i dosta prekršaja... Sada je Kane faulirao Barrellu, izgledalo je dosta neugodno po gležnjeve talijanskog igrača, ali igra je nastavljena nakon kraćeg prekida.

10' Gol Shawa je peti najbrži pogodak u povijesti Eura, a najbrži ikad postignut u finalnoj utakmici.

8' Slobodan udarac Lorenza Insignea otišao je preko gola... Šteta za Talijane, pozicija je bila vrlo dobra.

6' Sve najave su doslovno, pale u vodu. Kako će se utakmica nastaviti, hoće li Azzuri uspjeti odgovoriti i kada... Nastoje, to je sigurno, ali djeluju dosta uzdrmano za sada.

4' Uh, kakav je ovo bio šok za Italiju! Od Shawa je akcija i krenula, on ju je i završio... Bekovi engleske reprezentacije doveli su je u prednost, jako ranu prednost.

image
PAUL ELLIS Afp

image
JOHN SIBLEY Afp

2' GOOOOOOL! Engleska vodi! Luke Shaw je strijelac, kakav lijepi pogodak na ubacivanje Trippiera! Evo ranog vodstva za Gordi Albion, šok za Talijane.

1' Maguire je pogriješio prilikom vraćanja lopte Pickfordu u relativno komotnoj situaciji, Talijani su imali prvi korner na utakmici, Insigne nije loše ubacio, ali je odbacio upravo Maguire.

21.00 Počelo je! Veliki finale Eura je u tijeku.

20.50 Traje uvodni program na Wembleyju, na terenu će nam se uskoro pridružiti i igrači...

image
JOHN SIBLEY Afp

image
JOHN SIBLEY Afp

20.37 Zagrijavanje traje, kako na terenu, tako i na tribinama...

image
JOHN SIBLEY Afp

image
FACUNDO ARRIZABALAGA Afp

image
FRANK AUGSTEIN Afp

image
FRANK AUGSTEIN Afp

image
PAUL ELLIS Afp

20.32 Kad govorimo o povezanosti...

20.28 Isto su pokušali i Englezi kojih je brojno bilo više... Policija na konjima tjera one koji nemaju ulaznicu.

20.20 Pogledajte trenutak kada talijanski navijači pokušavaju ući na Wembley bez ulaznica... Redari su taj problem brzo riješili, kao što se vidi po fotografijama.

image
JOHN SIBLEY Afp

image
JOHN SIBLEY Afp

20.15 Na fotografiji je legendarni Gianluca Vialli, pomoćni trener u talijanskoj reprezentaciji. Nekoć je bio igrač i trener Chelseaja pa mu je Wembley praktički, domaći teren.

image
JOHN SIBLEY Afp

20.10 Englezi su na travnjaku, uskoro će i "pravo" zagrijavanje.

20.05 Finale Wimbledona poštedjela je kiša, ali finale Eura možda neće. Na mini-sastanku UEFA-inih inspektora travnjaka sat vremena prije početka kišobran je morao biti u ruci...

image
CARL RECINE Afp

20.00 Sat vremena je do početka velikog finala...

19.50 Po gradu navijači rade veliki kaos, smeće je posvuda, a stadion se polako puni...

image
DANIEL LEAL-OLIVAS Afp

image
DANIEL LEAL-OLIVAS Afp

image
DANIEL LEAL-OLIVAS Afp

image
DANIEL LEAL-OLIVAS Afp

image
JUSTIN TALLIS Afp

19.45 Nekolicina talijanskih navijača probala je na silu ući na Wembley, javlja L'Equipe.

19.40 Stigli su sastavi! Englezi su to najavljivali, a tako i jest - u prvi sastav se vratio Kieran Trippier. Nema Bukaya Sake, a sve ostalo je jednako najavama.

19.35 Put od kampa engleske reprezentacije do Wembleyja bio je bučno popraćen...

19.25 Talijanska svlačionica je spremna...

19.20 Dosadašnja dva finala na Wembleyju uvijek su išla u dodatno vrijeme...

19.10 Prve navijačke fotografije...

image
FACUNDO ARRIZABALAGA Afp

image
PAUL ELLIS Afp

image
DANIEL LEAL-OLIVAS Afp

image
DANIEL LEAL-OLIVAS Afp

19.00 Tekstualni prijenos uživo započinjemo najavom stožernog talijanskog igrača. Čekamo službene sastave...

Linker
20. travanj 2024 13:17