KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
PRESUDIO TRENUTAK INSPIRACIJE

Rusi pobijedili Fince velikom majstorijom i zakomplicirali skupinu, nova teška ozljeda na EURU!

Nogometaši Rusije pobijedili su Finsku 1:0 u St. Peterburgu u 2. kolu skupine B Europskog prvenstva
Piše: SN, Gradimir ĐukarićObjavljeno: 16. lipanj 2021. 14:13

FINSKA - RUSIJA 0:1 (Mirančuk 45 + 2')

FINSKA: Hradecky - Toivio (od 85. Jensen), Arajuuri, O'Shaughnessy - Raitala (od 75. Soiri), Lod, Schuller (od 67. Kauko), Kamara, Uronen - Pohjanpalo, Pukki (od 75. Lappalainen)

RUSIJA: Safonov - Džikija, Barinov, Divejev, Fernandes (od 26. Karavajev) - Zobnin, Ozdojev (od 61. Žemaletdinov), Kuzjajev - Golovin, Mirančuk (od. Muhin), Dzjuba (od 85. Sobolev)


Finci su krenuli u utakmicu nešto ofenzivnije nego protiv Danaca. Joel Pohjanpalo brzo je potvrdio svoj nadimak "Opasnost" i već u 3. minuti šokirao Sankt Peterburg. Pogodak je bio već i proslavio kada se oglasio VAR i poništio ga zbog zaleđa. Rusi su se brzo sabrali, preuzeli kontrolu utakmice krenuli po pogodak.

Nakon poraza od Belgije na otvaranju turnira samo tri boda su im bila u igri. Imali su veliku prednost u posjedu lopte, ali i velikih problema obuzdati finske napadače. Činilo se da što god da pokušali neće uspjeti probiti čvrsti finski bedem, a istovremeno su se morali paziti brzih kontranapada.

Gol su naposlijetku i postigli i to duboko u sudačkoj nadoknadi. Osporavani Mirančuk zabio je svoj prvi gol za reprezentaciju od studenog 2019. nakon akcije s Dzjubom. U pravo vrijeme. Rusija je, inače, zabila gol u prvom poluvremenu u svakoj od posljednje četiri utakmica protiv Finske.

Rezultatski minus natjerao je Fince da u nastavku krenu hrabrije i traže izjednačenje, "mourinovska taktika" kojom su bili prije svega posvećeni obrani svoga gola više im nije bila od koristi. I bodom bi vjerojatno potvrdili nastavak natjecanja i plasman u drugi krug. Posjed lopte u nastavku bio je prilično izjednačen, a kako je utakmica odmicala Finci su igrali sve otvorenije, a posljedično su ostavljali prostor za ruske kontraudare.

Imala je "Zbornaja komanda" puno prilika završiti utakmicu, ali ili su loše otpucali u završnici akcija ili je sjajni Hradecky zaustavljao njihove udarce. Kolika je cijena ruske pobjede uskoro će se i doznati. Ruski branič Mario Fernandes nakon nezgodnog pada i ozljede kralježnice prebačen je u bolnicu gdje su u tijeku pretrage. Inače, Rusi su već i ranije za ostatak turnira izgubili Jurija Žirkova koji se teže ozlijedio na utakmici protiv Belgije.


Mirančuk: Najvažnija je pobjeda

U ovoj fazi natjecanja pobjeda je bila najvažnija. Završili smo zadatak i idemo dalje, kazao je Aleksej Mirančuk, strijelac pobjedničkog gola za Rusiju.

"Postigao sam dobar gol, ali to nije važno. Jedino je bitno da smo ispunili svoj zadatak, pobijedili. Osvojili smo tri važna boda."

Veznjak talijanskog prvoligaša Atalante je istaknuo kako je Zbornaja promašila previše prilika.

"Promašili smo previše prilika, ali to je nogomet. Važno je da stvaramo šanse," kazao je.

Finski izbornik Markku Kanerva je naglasio kako se njegova momčad dobro branila, ali je ipak primila pogodak.

"Dobro smo branili, bolje nego protiv Danske. Nismo uspjeli zabiti, ali imali smo nekoliko dobrih situacija. Neki su udarci išli pored gola, drugi su bili blokirani. Bila je to stvarno neizvjesna utakmica."

Finska je u 4. minuti postigla pogodak. Strijelac je ponovo bio Pohjanpalo, no gol je poništen nakon asistencije VAR-a i to zbog minimalnog zaleđa.

"Ne znam koliko je Pohjanpalo bio u zaleđu, al ije bilo blizu. Ponosan sam na dečke, Naravno da Rusija ima kvalitetu, ali i mi smo imali šanse", kazao je finski kapetan Paulus Arajuuri.

REZULTATI:

Finska - Rusija 0-1 (Mirančuk 45+2)

U četvrtak, 17. lipnja:
Danska - Belgija

LJESTVICA:

1. Belgija 1 1 0 0 3-0 3
2. Finska 2 1 0 1 1-1 3
3. Rusija 2 1 0 1 1-3 3
4. Danska 1 0 0 1 0-1 0


Na ljestvici vode Belgija, Rusija i Finska sa po tri boda.

90+5' - Završila je utakmica u St. Peterburgu, Rusija je pobijedila Finsku 1:0.

90+3' - Prilika Rusije za potvrdu pobjede, ali nema gola. Lopta odlazi preko gola.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - Prilika za Finsku iz prekida, pucao je Arajuuri glavom, ali lopta odlazi preko vratnice.

85' - Utakmica ulazi u zadnjih pet minuta plus sudačka nadoknada. Vremena za Fince da osvoje barem jedan bod sve je manje.

72' - Kakva prilika za Rusiju. Kuzjaev je sada neometan pucao s vrha kaznenog prostora, ali Hradecky sjajno brani.

image
EVGENIA NOVOZHENINA Afp

68' - Nastavljaju se izmjenjivati napadi čas na jednoj, čas na drugoj strani. Sada je pucao Kauko s vrha kaznenog prostora, ali lopta odlazi nebu pod oblake.

image
EVGENIA NOVOZHENINA Afp

66' - Zhemaletdinov prijeti vratima Finske iz polukontre. Sjurio se prema Hradeckyju, pucao ljevicom prizemno, ali lopta odlazi pokraj vratnice.

61' - Nastavljaju se napadi Finske, ali zasad im fali taj završni potez. Rusi su uzvratili preko Golovina koji je pokušao plasirati udarac s vrha kaznenog prostora, ali lopta odlazi preko vratiju.

56' - Finska opet prijeti, otvorio se prostor po desnoj strani, povukao je Lod koji puca ljevicom, ali njegov udarac je u zadnji tren blokiran.

image
EVGENIA NOVOZHENINA Afp

53' - Finska opet prijeti golu Rusije, pucao je Pukki, ali bila je to laka zadaća za Safonova.

51' - Prijetnja Rusije preko Golovina koji je odapeo iz daljine s nekih 20-ak metara. Njegov udarac bio je jako opasan, ali je odsjeo tik pokraj vratnice.

49' - Lijepa prilika za Finsku preko Pukkija, ali je u posljednji tren blokiran njegov udarac.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

KRAJ POLUVREMENA! Finci su umalo šokirali Ruse na početku utakmice, no pogodak Pohjanpala poništen je zbog zaleđa. Kada se činilo da ćemo na odmor otići s 0:0, Mirančuk je zatresao mrežu.

45 + 2' GOOOL! Vodi Rusija. Dzjuba je sjajno uposlio Mirančuka koji je ukrotio loptu, namjestio se i prekrasno pogodio dalji kut. Hradecky je bio nemoćan!

image
ANTON VAGANOV Afp

36' Novi napad Rusije! Kuzajev je ubacio, Karavajev uletio, ali Uronen sjajno reagira i izbija loptu. Pritom su se umalo obojica ozlijedili.

34' Žuti karton i za Ozdojeva, već drugi u redovima Rusije.

27' Požutio je Barinov.

25' Mario Fernandes se ozlijedio! Nezgodno je pao na leđa i morali su ga iznijeti na nosilima. Rusi moraju mijenjati, u igru će Karavajev.

image
Mario Fernandes
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

image
Mario Fernandes
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

22' Prvi žuti karton na utakmici (Kamara G.)

20' Pohjanpalo u novoj velikoj šansi, no njegov pokušaj je blokiran. Bit će to korner za Finsku.

13' Trese se okvir gola! Pucao je Dzjuba, ali s malim zakašnjenjem suđeno je zaleđe.

10' Kakva prilika i kakav promašaj Rusije! Sve su lijepo odigrali i pronašli na 7-8 metara usamljenog Ozdojeva, no njegov pokušaj odlazi visoko preko gola!

4' Trese se mreža! Pohjanpalo J. je sjajno ispratio ubačaj s desne strane i glavom zakucao u gol. Finci slave, ali bilo je to zaleđe i gol je poništen.

image
Joel Pohjanpalo poništen pogodak
ANTON VAGANOV Afp

>>> Rusija je slavila u prethodna četiri međusobna ogleda. Gol-razlika je pritom bila 15-1 u njihovu korist, a Finci su im posljednji put zatresli mrežu još tamo davne 1995. godine. Strijelac je tada bio Kim Suominen.

1' Počela je utakmica u Sankt Peterburgu!


14.00 - Stigli su sastavi!

Linker
17. travanj 2024 22:16