HANNAH MCKAY Afp
SLAVILA I BELGIJA

Fešta u Kopenhagenu! Sjajna predstava Danaca, ludom završnicom i još luđim golovima poslali Ruse kući

Danci su zahvaljujući pobjedom od 4:1 i slavljem Belgije 2:0 protiv Finske skočili na 2. mjesto
Piše: SNObjavljeno: 21. lipanj 2021. 20:09

RUSIJA - DANSKA 1:4 (Dzjuba 70' / Damsgaard 38', Poulsen 59', Christensen 80', Maehle 82')

DANSKA: Schmeichel - Christensen, Kjaer, Vestergaard - Wass (od 60. Stryger Larsen), Hojbjerg, Delaney (od 86. Jensen), Maehle - Braithwaite (od 85. Cornelius), Poulsen (od 60. Dolberg), Damsgaard (od 72. Norgaard)

RUSIJA: Safonov - Fernandes, Divejev, Džikija, Kudrjašov (od 68. Karavajev), Kuzjajev (od 67. Muhin) - Ozdojev (od 61. Žemaletdinov), Zobnin - Mirančuk (od 61. Soboljev), Dzjuba, Golovin

--------------------------------------------------------

Danska reprezentacija slomila je Rusiju u drugom poluvremenu i s uvjerljivih 4-1 (1-0) izborila pobjedu na stadionu Parken u Kopenhagenu koja je nekadašnje europske prvake odvela u osminu finala s drugog mjesta u skupini B.

Danska je povela u 38. minuti golom Damsgaarda. Na 2-0 je povisio Poulsen u 59. minuti. Dzjuba je 70. minuti iz kaznenog udarca smanjio zaostatak Rusije, a konačnu pobjedu Dancima donijeli su Christensen (79) i Maehle (82).

Otvaranje dvoboja na popunjenom Parkenu bilo je prilično oprezno s obje strane, što i nije bilo neočekivano s obzirom na situaciju u kakvoj su Danska i Rusija stigle do ovog dvoboja. Dancima je za osvajanje drugog mjesta i prolaz u osminu finala bila potrebna pobjeda, po mogućnosti sa što većom razlikom, ali uz uvjet da favorizirana Belgija pobijedi Finsku koja je u prvom kolu šokirala Dansku u dvoboju koji će prije svega biti upamćen po srčanom zastoju i oživljavanju danskog kapetana Christiana Eriksena. Rusi su i s bodom mogli do drugog mjesta pa je bilo za očekivati da će izabranici Stanislava Čerčesova prvo misliti kako zatvoriti prilaze svom golu i čekati priliku za kontranapade.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

Jedan takav je Rusima mogao donijeti vodstvo u 18. minuti, kad se prema danskom golu sjurio Aleksandr Golovin, prošao do kaznenog prostora i pucao snažno, ali je Kasper Schmeichel nogom zaustavio taj pokušaj.

Prva opasnija prijetnja po ruska vrata bio je dalekometni pokušaj Peirre-Emilea Hojbjerga u 29. minuti, kad je lopta prozujala pokraj desne vratnice. Kako se bližio kraj poluvremena, danski nogometaši su sve češće imali loptu u nogama i polako počeli pritiskati rusku obranu. U 38. minuti Parken je proključao.

image
MARTIN MEISSNER Afp

Hojbjerg je dodao do Mikkela Damsgaarda, 20-godišnjeg napadača koji je zauzeo mjesto u početnoj postavi na kojem je trebao igrati Christian Eriksen. Velika nada danskog nogometa jednim je potezom iz ravnoteže izbacio ruskog stopera Džikiju i prekrasno odmjerenim udarcem s 20-ak metara pogodio gornji lijevi kut, a ruski vratar Matvej Safonov je samo pogledom ispratio let lopte u mrežu.

Tako je Damsgaard u petom nastupu za A vrstu postigao svoj treći pogodak i postao najmlađim danskim strijelcem na završnim turnirima europskih prvenstava.

Postignuti pogodak je dodatno osokolio domaće nogometaše pa je u 41. minuti malo nedostajalo da Danska udvostruči prednost. Vestergaard je u skoku nadvisio Džikiju i Divejeva i glavom poslao loptu malo pokraj lijeve vratnice. Srećom po Ruse, kraj prvog dijela dočekali sa samo golom zaostatka.

Početak drugog poluvremena dao je naslutiti da će Danci nastaviti pritiskati ruske obrambene igrače koji nisu ostavili uvjerljiv dojam. Rusi su pukli pod pritiskom u 59. minuti. Kuzjajev je u pokušaju vraćanja lopte vrataru Safonovu potpuno pogriješio. Promašio je poziciju Safonova i dao idealnu asistenciju za Yussufa Poulsena koji je lakoćom poslaop loptu u mrežu za 2-0.

Deset minuta poslije na Parkenu je doživljeno dvostruko razočaranje. Prvo je Belgiji u Sankt Peterburgu poništen pogodak protiv Finske, a samo minutu poslije francuski sudac Clement Turpin je rušenje Soboljeva od strane Vestergaarda u kaznenom prostoru okarakterizirao prekršajem i dosudio kazneni udarac za Rusiju. Artjom Dzjuba je bio precizan izvođač.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

No, nije trebalo dugo čekati da atmosfera na Parkenu ponovno postane slavljenička. Na proslavu vodstva Belgije protiv Finske nadovezao se u 79. minuti treći pogodak Danaca, kojem su prethodile sjajne obrane ruskog vratara Safonova, koji je u razmaku od 15 sekundi spriječio Braithwaitea i Dolberga da se upišu među strijelce. No, kad se lopta odbila do Christensena, danski branič je poslao dalekometni projektil kojim je gotovo rasporio mrežu.

Samo tri minute poslije Joakim Maehle je zaključio bajkovitu dansku predstavu odmjerenim udarcem s ruba kaznenog prostora kojim je ostavio Safonova na krivoj nozi i postavio konačnih 4-1 za plasman Danaca u osminu finala s drugog mjesta u skupini.

Reprezentacija za koju je ovaj Euro započeo šokantno, priča se nastavlja i polako pretvara u bajku. U osmini finala Dance čekaju Velšani, a taj će dvoboj biti odigran 26. lipnja u Amsterdamu.

FINSKA - BELGIJA 0:2 (Hradecky a.g 74', Lukaku 81')

FINSKA (5-3-2): Hradecky - Raitala, Toivio, Araujuri, O'Shaughnessy, Uronen (od 70. Alho) - Lod (od 90. Forss), Sparv (od 59. Schüller), Kamara - Pohjanpalo (od 70. Kauko), Pukki (od 90. Jensen). Izbornik: Markku Kanevra.

BELGIJA (3-4-3): Courtois - Denayer, Boyata, Vermaelen - Trossard (od 75. Meunier), Witsel, De Bruyne (od 90. Vanaken), Chadli - Doku (od 76. Batshuayi), Lukaku (od 84. Benteke), E. Hazard. Izbornik: Roberto Martinez.

------------------------------------------------------------------------

U susretu trećeg kola B skupine EP-a Belgija je u St Peterburgu pobijedila Finsku sa 2-0 priključivši se Italiji i Nizozemskoj koje su završile prvi dio natjecanja s maksimalnih devet bodova.

Belgija je u prvom kolu pobijedila Rusiju (3-0), u drugom Dansku (2-1), a večeras i Finsku (2-0) zaključivši prvi dio EP-a s maksimalnim učinkom. S tri pobjede u skupini brončani s posljednjeg World Cupa 2018. godine idu dalje kao pobjednici, a u osmini finala će igrati protiv trećeplasirane ekipe iz skupina A/D/E/F.

Fincima ostaje nada da će u premijernom nastupu na europskim prvenstvima proći dalje kao jedna od trećeplasiranih ekipa. Belgija je ušla u susret kao veliki favorit i dominirala je veći dio utakmice. No, tek u 37. minuti smo vidjeli prvu veliku priliku belgijske vrste.

De Bruyne je uposlio Lukakua, a napadač Intera je pucao glavom. Međutim, Hradecky je obranio. Pet minuta kasnije Belgija je izvela brzi napad preko Dokua koji je ušao u kazneni prostor i pucao, ali je Hradecky ponovo bio sjajan. Belgija je nastavila s dominacijom i u nastavku susreta, no Finci su se odlično branili.

Prvu priliku pred belgijskim vratima, vidjeli smo u 60. minuti kada je pucao Kamara, no Courtois nije imao problema. Tri minute kasnije Belgijanci su imali zicer, no Hradecky je fantastično obranio Hazardov udarac.

U 65. minuti Belgija je napokon zabila pogodak, no strijelac Romelu Lukaku je bio u minimalnom zaleđu. Ipak, Belgija je stigla do vodstva u 75. minuti i to nakon autogola najboljeg igrača utakmice, finskog vratara. Vermaelen je pucao glavom nakon ubačaja iz kornera, lopta je pogodila vratnicu, te se odbila u finsku "jedinicu" i završila u mreži.

Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Romelu Lukaku golom u 82. minuti, njegovim trećim na prvenstvu. Zanimljivo, bila je to prva belgijska pobjeda protiv Finske nkon listopada 1968. godine.

------------------------------------------------------------------------

Prijenos uživo:

RUSIJA - DANSKA 1:4 (Dzjuba 70' / Damsgaard 38', Poulsen 59', Christensen 80', Maehle 82')

GOOOL 82. minuta - Mahle je solo prodorom stigao do samog ruba šesnaesterca i potom zapucao u donji kut za velikih 4:1 Danske

GOOOL 80. minuta - Safonov je u nekoliko navrata spasio gol Rusa, ali potom se lopta odbila do Christensena koji šalje pravu bombu s dvadesetak metara i zabija za 3:1

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

78. minuta - Christensen je nakon ubačaja iz kuta pucao glavom, ali brani Safonov

77. minuta - Damsgaard je ubacio iz slobodnog udarca, na drugoj se vratnici tražio Braithwaite, ali Divejev izbija

GOOOL 70. minuta - Nevjerojatnu pogrešku napravio je Zobnin i u pokušaju da vrati loptu svom vrataru idealno je uposlio Poulsena koji šalje loptu u mrežu za 2:0

63. minuta - Pucao je Maehle iskosa s desetak metara, ali brani Schmeichel

55. minuta - Nakon uvodnih deset minuta drugog dijela nema ozbiljnih prilika s jedne ili druge strane

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

41. minuta - Vestergaard je pucao glavom nakon udarca iz kuta, ali lopta je otišla malo pored gola

GOOOL 38. minuta - Kakav pogodak Damsgaarda! Primio je Danac jednu loptu na dvadesetak metara i onda odmjerenim udarcem poslao loptu pod gredu za vodstvo Danske

34. minuta - Dzjuba je spustio loptu za Golovina na rub 16 metara, a ovaj potom puca, ali lopta odlazi visoko iznad grede

29. minuta - Hojbjerg je opalio s nekih 25 metara, a lopta je prošla malo pored desne vratnice

27. minuta - Kudrjašov je maksimalno oštro ušao i Wassa te ga laktom podigao u zrak. Ipak, Danac se vrlo brzo podigrao i nastavio s utakmicom dok je ruski nogometaš 'nagrađen' žutim kartonom za svoj start

20. minuta - Išli su sada Rusi 4 na 3, ali Zobninovu loptu za Dzjubu uspjela je presjeći obrana Danske. Bilo je ovo sada jako opasna situacija za Dansku

image
HANNAH MCKAY Afp

18. minuta - Golovin je primio loptu na centru igrlišta, povukao brzu kontru i na putu do gola nanizao nekoliko nogometaša Rusije, da bi u konačnici zapucao s desetak metara iskosa s desne strane, ali Schmichael brani

10. minuta - Imali su Danci nekoliko opasnih ubačaja u protivnički kazneni prostor, ali Rusi se dobro brane

5. minuta - Početak utakmice donio nam je tek polagano ispitivanje snaga bez ikakvih prilika. Igra se odvija na sredini terena i još čekamo na prvu pravu priliku s jedne ili drute strane

1. minuta - Utakmica je počela!

------------------------------------------------------------------------

FINSKA - BELGIJA 0:2 (Hradecky a.g 74', Lukaku 81')

GOOOL 81. minuta - Konačno je pogodak za Belgiju zabio i Lukaku

GOOOL 74. minuta - Ovog puta pogodak je priznat, autogol postigao je vratar Hradecky

65. minuta - Lukaku je zabio za Belgiju, ali nakon provjere VAR-a pogodak je poništen

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

Iako je kreirala nekoliko opasnih situacija preko Lukakua i De Bruynea u prvom poluvremenu, Belgija ipak nije uspjela stići do vodstva. Prva ozbiljnija prilika stigla je u 23. minuti preko Lukakua i Witsela, ali rezulata se nije mijenjao. Možda i najozbiljnija prilika Belgije dogodila se u 37. minuti kada je pucao napadač Intera, ali njegov je pokušaj obranio Hradecky. Šest minuta kasnije pucao je i Doku, ali epilog je bio isti.

image
ANATOLY MALTSEV Afp

1. minuta - Utakmica je počela!

------------------------------------------------------------------------

Linker
16. travanj 2024 01:33