PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/PROFIMEDIA Patricia De Melo Moreira/Afp/Profimedia
ŠOK U LISABONU

Srbija zabila u 90. minuti i izborila Svjetsko prvenstvo u Kataru, Ronaldo i društvo moraju u play off!

Na Mundijal se plasirala i Španjolska pobjedom nad Švedskom, zabio je Morata nakon grede Danija Olma
Piše: Vladimir Zrinjski/JL/SNObjavljeno: 14. studeni 2021. 23:08

PORTUGAL - SRBIJA 1:2 (Renato Sanches 2' / Tadić 33', Mitrović 90')

PORTUGAL (4-3-3): Rui Patricio - Joao Cancelo, Fonte, Ruben Dias, Nuno Mendes - Renato Sanches (od 84. Ruben Neves), Danilo (od 90.+2. Andre Silva), Joao Moutinho (od 64. Joao Palhinha) - Diogo Jota (od 84. Joao Felix), B. Silva (od 64. B. Fernandes), C. Ronaldo

SRBIJA (3-1-4-2): Rajković - Milenković, Veljković (od 65. Spajić), Pavlović - Gudelj (od 46. Mitrović) - A. Živković (od 69. Radonjić), Lukić, Milinković-Savić, Kostić (od 89. Jović) - Tadić, Vlahović

Lisabon - Estádio da Luz. Sudac: Daniele Orsato (Italija)


U odlučujućoj utakmici skupine A, Srbija je u fotofinišu nokautirala Portugal (2-1) i izborila plasman na Svjetsko prvenstvo. Junak "orlova" postao je najbolji strijelac u povijesti reprezentacije Aleksandar Mitrović, koji je u 90. minuti iskoristio briljantan centaršut Dušana Tadića i glavom zabio za put u Katar.

Srbiji će to biti drugi uzastopni nastup na SP-u (u Rusiji su ispali u skupini), a od zadnjih pet Mundijala propustili su samo jedan, u Brazilu 2014.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Portugal je već u drugoj minuti držao vodstvo, nakon što je Renato Sanches iskoristio početničku pogrešku Nemanje Gudelja i njegovu poigravanje s loptom pretvorio u gol.

Srbija je blizu izjednačenja prvo bila u 12. minuti, kad je Vlahovićev udarac odsjeo na vratnici, no sreća joj se vratila u 33. minuti. Tadić je nakon rikošeta u kaznenom prostoru prihvatio loptu na vrhu kaznenog prostora, uzeo si još malo prostora i šutirao u lijevu stranu. Rui Patricio bio je dobro postavljen i obranio, ali umjesto da zadrži loptu, ona se odbila i prešla crtu prije nego se vratar Portugala stigao baciti.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Portugal je na početku drugog dijela bio opasniji, a najbliže novom vodstvu bio je u 52. minuti, kad je Sanches zamalo drugi put prevario Rajkovića.

I taman kad se činilo da će domaćini zadržati remi, koji im je bio dovoljan za izravan put na SP, kombinacija Tadić-Mitrović pobrinula se za iznenađenje večeri i potpuni delirij u susjedstvu.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Spomenimo i da je Cristiano Ronaldo odigrao cijelu utakmicu, ali rijetko je bio u središtu zbivanja. Jedinu donekle opasniju šansu imao je iz slobodnog udarca u 74. minuti, ako ne računamo očajnički pokušaj u zadnjim sekundama utakmice.

Portugal će tako produžiti u play-off, u kojem će u polufinalu sigurno biti među nositeljima.

Popis putnika u Katar dopunila je i Španjolska, koja je kod kuće protiv Švedske (1-0) odigrala točno onoliko koliko joj je trebalo. Strijelac jedinog pogotka bio je Álvaro Morata u 86. minuti, i to nakon što je prvo Olsen u prečku odbio silovit udarac Danija Olma. "La roja" nastavlja neprekinuti niz nastupa na svjetskim smotrama, koji traje od 1978. godine.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp


KRAJ UTAKMICE! SRBIJA JE OSIGURALA PLASMAN NA SP!!!

90'+2' - Taktičku zamjenu rade Portugalci. Ulazi Andre Silva umjesto Danila.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

90' - GOOOL! Tadić je asistirao nakon kornera, a najbolji strijelac Mitrović glavom pogađa bliži kut! Kakva drama u Lisabonu...

89' - Promjena kod Srbije. Ušao je Luka Jović umjesto Filipa Kostića.

86' - GOL! Zabila je Španjolska, pogodak je postigao Alvaro Morata na asistenciju Danija Olma! Vode Španjolci 1:0 i, ostane li tako do kraja, osiguran im je plasman na SP!

image
MIGUEL MEDINA Afp

84' - Završne izmjene kod Portugalaca. Umjesto Dioga Jote i strijelca Renata Sanchesa ulaze Joao Felix i Ruben Neves.

83' - Mitrović gađa glavom, prolazi to vrlo blizu vratnice!

77' - Neće Vlahovića gol pa neće... ​Opet je šutirao s desetak metara, nije to bilo nimalo loše, no završava i taj udarac u bloku.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

75' - Ronaldo je dobio loptu u noge, ali izašli su lako na kraj s njim srpski braniči. Malo smo od njega vidjeli večeras, djeluje prilično neraspoloženo. Ipak, takvoga se igrača čuva do posljednje sekunde...

69' - Novu zamjenu radi Piksi Stojković. U igru će Nemanja Radonjić umjesto Andrije Živkovića.

64' - Dvostruka promjena kod Portugala. Ulaze Bruno Fernandes, zvijezda Manchester Uniteda, i Joao Palhinha umjesto Bernarda Silve i Joaa Moutinha. Kod Srbije će u igru Uroš Spajić, na klupu ide Miloš Veljković.

62' - Renato Sanches opet bježi gostujućoj obrani, međutim nema preciznosti u njegovu udarcu...

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

59' - Nova šansa Orlova! Kostić traži Vlahovića na drugoj vratnici, a napadač Fiorentine prekratak je za samo nekoliko centimetara!

56' - Pavlović nije uspio doći do lopte nakon jednog centaršuta. Portugalci su se posložili i djeluju konkretnije u drugome dijelu.

52' - Sijevnula je kontra Portugala! Sjurio se Renato Sanches i bio u obećavajućoj situaciji, ali sustigli ga srpski braniči i blokirali mu udarac.

46' - Vraćamo se u Lisabon. U svlačionici je ostao Nemanja Gudelj, ulazi najbolji strijelac kvalifikacija u srpskoj reprezentaciji (sedam golova u sedam nastupa) Aleksandar Mitrović. Kod Portugala nema promjena.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Portugalcima se sreća osmjehnula rano, poveli su već u 2. minuti kada je mrežu nakon Gudeljeve pogreške zatresao Renato Sanches. No, nakon početnoga šoka Srbija se oporavila i ubacila u višu brzinu. Uspostavili su dominaciju na terenu, neutralizirali C. Ronalda i nekoliko puta opasno zaprijetili. Bolja igra Orlova urodila je plodom u 33. minuti kada poentira kapetan Dušan Tadić. Do kraja je zabio još i Vlahović, ipak gol je poništen zbog zaleđa.

​Statistika je na strani gostiju: 8-5 u udarcima na gol, a i posjed lopte je 56 % u korist Srbije.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - GOL! Ali ipak ništa od gola, Vlahović pogađa mrežu, međutim označeno je zaleđe... Srbija i dalje dominira u Lisabonu.

42' - Uzvraća sada i Portugal! Danilo je nadvisio cijelu gostujuću obranu, no njegov udarac glavom ide iznad grede.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

40' - Nova šansa Orlova! Filip Kostić dobro gađa s lijeve strane, bilo je dosta iskosa, pogađa samo vanjski dio mreže.

38' - Opet prijeti Dušan Vlahović! Iz teške pozicije gađa glavom nakon kornera - samo za vratara Portugala.

36' - Novi Tadićev pokušaj! Raspalio je posred gola s dvadesetak metara, hvata to sigurno ovog puta Rui Patricio.

33' - GOOOL! Ono što nije pošlo za nogom Vlahoviću, uspio je kapetan Dušan Tadić. Opalio je s vrha šesnaesterca, Rui Patricio je to uhvatio, barem se tako činilo, no iscurilo mu je iz ruku i lopta je prešla gol-liniju... 1:1 u Lisabonu!

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

28' - Tadić je centrirao iz slobodnjaka, tražio je nekoga u šesnaestercu, ali Rui Patricio je bio brži na toj lopti.

22' - Nezgodan sudar Veljkovića i C. Ronalda. Ukazuje se liječnička pomoć srpskome braniču... čini se da će sve biti u redu i da će se uskoro vratiti u igru.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

20' - Vratili su se iz šoka srpski reprezentativci i nekoliko puta zaprijetili. Očigledna je želja da dođu do sva tri boda u Lisabonu.

15' - Opasno je sijevnulo! Šutirao je C. Ronaldo direktno iz tog slobodnog udarca koji je izborio Jota, prohujalo je malo iznad grede!

13' - Mnogo je tenzija na La Luzu. Nemanja Gudelj je dobio žuti karton zbog prekršaja na Diogu Joti. Faul je to u zoni udarca, a znamo tko je u Portugalu najopasniji iz slobodnjaka...

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

12' - TRESE SE OKVIR! Majstorski je Vlahović primio loptu okrenut leđima golu, a zatim iz okreta uzdrmao vratnicu! Naletio je opet na odbijanac i šutirao malo iznad grede... imali su sreće sada Portugalci!

8' - Žuti karton dobio je Joao Cancelo zbog grubog i neopreznog starta na Pavloviću.

2' - GOOOL! Nemanja Gudelj je bio neoprezan i nije vidio kako mu se prikrada Bernardno Silva, oteo mu loptu i predao R. Sanchesu koji iz takve pozicije ne promašuje... Portugal već u 2. minuti vodi 1:0! Trajala je jedno vrijeme i VAR provjera, gledalo se je li pritom B. Silva počinio prekršaj, no Daniele Orsato pokazao je da je gol regularan te je ujedno i pokazao žuti karton Draganu Piksiju Stojkoviću zbog prigovora.

1' - Počeo je susret u Lisabonu. Glavni je sudac 45-godišnji Talijan Daniele Orsato.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp


20.35: Portugalcima večeras treba samo jedan bod kako bi osigurali plasman na SP u Katru. Ronaldo i društvo nisu upisali poraz još od EURO-a 2020 kada su izgubili od Belgije u osmini finala. Prije iznenađujućeg remija u četvrtak, kada su mogli riješiti status putnika za SP, ostvarili su pet uzastopnih pobjeda.

20.25: Sa samo 24 godine Ruben Dias upisat će večeras jubilarni 100. nastup za portugalsku reprezentaciju.

20.15: Najbolji strijelac kod Srbije Aleksandar Mitrović postigao je sedam golova u isto toliko susreta. Ipak, na klupi će ostati jer, kako javljaju srpski mediji, ima želučanih poteškoća. Najviše asistencija, njih pet, u ovim je kvalifikacijama u srpskoj reprezentaciji upisao kapetan Dušan Tadić.

20.00: Kod Portugala je, očekivano, vodeći strijelac kvalifikacija Cristiano Ronaldo sa 6 pogodaka. Najviše asistencija, ukupno tri, upisao je Bernardo Silva.

19.45: Portugal će zaigrati u formaciji 4-3-3, a Fonte će zamijeniti Pepea kako je i očekivano. Danilo će preuzeti glavnu riječ u veznom redu, pomagat će mu Joao Moutinho i Renato Sanches.

19.30: Stigli su sastavi! Izbornici su pripremili određena iznenađenja na objema stranama. Bruno Fernandes će kod Portugala za početak sjediti među rezervama, jednako kao i vodeći strijelac Aleksandar Mitrović kod Srbije.

Sjeverna Makedonija u dodatnim kvalifikacijama!

Nije bilo isto kao u Splitu, ali bilo je slično. Na skopskom stadionu Toše Proeski po završetku dvoboja s Islandom emocije sreće i veselja mogle su se iščitati sa svakog lica kojem je Makedonija u srcu.

Nakon povijesnog nastupa na Euru, makedonski nogomet ostvario je novi sjajan rezultat, po prvi puta plasirali su se u dodatne kvalifikacije za nastup na Svjetskom prvenstvu.

Istina, put do Katara bit će trnovit, ali kada je u pitanju ova generacija sve je moguće. Slavili su 3:1, dva pogotka zabio je Elmas, jedan Alioski, za goste je pogodio Thorsteinsson.

Njemačka je pobjedom 4:1 u Armeniji samo potvrdila prvo mjesto, dok je Rumunjima slavlje u Lihtenštajnu (0:2), bilo dovoljno za 3. mjesto.

(Slaven Kižlin)

Linker
14. travanj 2024 17:07