JUSTIN TALLIS Afp
AZZURRI U FINALU

Kakva drama na Wembleyju! Talijani nakon penala poslali Španjolce kući i izborili finale Eura

Italija je prvi sudionik finala Europskog prvenstva. Gotovo tri sata trajala je drama na Wembleyju.
Piše: Jurica Radić/Patrik Mršnik/Sportske novostiObjavljeno: 06. srpanj 2021. 20:01

ITALIJA - ŠPANJOLSKA 1:1 (Chiesa 60' / Morata 80') - 5:3 raspucavanje

LONDON – Stadion Wembley. Gledatelja 60.000. Sudac: Felix Brych (Njemačka).

JEDANAESTERCI: 1-1 Locatelli promašaj, 1-1 Olmo promašaj, 2-1 Belotti, 2-2 Moreno, 3-2 Bonucci, 3-3 Alcantara, 4-3 Bernardeschi, 4-3 Morata promašaj, 5-3 Jorginho..

ITALIJA: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (od 74. Toloi) – Barella (od 85. Locatelli), Jorginho, Verratti (od 74. Pessina) - Chiesa (od 107. Bernardeschi), Immobile (od 61. Berardi), Insigne (od 85. Belotti). IZBORNIK: Roberto Mancini.

ŠPANJOLSKA: Simon – Azpilicueta (od 85. M.Llorente), Garcia (od 109. P.Torres), Laporte, Alba – Koke (od 70. Rodri), Busquets (od 106. Alcantara), Pedri – Oyarzabal (od 70. Moreno), Olmo, F.Torres (od 61. Morata). IZBORNIK: Luis Enrique.

ŽUTI KARTONI: Busquets (51), Toloi (98), Bonucci (118). CRVENI KARTONI: IGRAČ UTAKMICE: Gianluigi Donnarumma

U finalu u nedjelju, ponovno na Wembleyu, zaigrat će Italija. Slavili su Talijani nakon produžetaka i raspucavanja kaznenih udaraca gdje je Donnarumma obranio ključni penal Morati, a Jorginho pogodio za talijansko finale. Četvrto finale slijedi Talijanima, prigoda da se okite naslovom europskog prvaka nakon 53 godine, još od 1968. kada su uzeli jedinu europsku krunu.

Ohrabreni dugim nizom od 32 susreta bez poraza, od čega je 15 pobjeda u nizu ušli su Talijani u peto polufinale na EP. S druge strane i Španjolci su igrali peto europsko polufinale, a iz tih poluzavršnica stiglo je i finale 2012. u kojem su demolirali Talijane sa 4:0 osvojivši u Kijevu treći naslov europskog prvaka. Za polufinale Enrique se odlučio za igru bez klasičnog centarfora Morate, već je Olmo igrao ulogu poznate španjolske "lažne devetke" u formaciji 4-3-3 koja je više ličila na 4-6-0. Mancini je izveo očekivani sastav u prepoznatljivih 4-3-3 gdje je Chiesa dobio prednost u odnosu na Berardija, a u sredini je zaigrao Barella, dok je Locatelli ostao na klupi.

image
JUSTIN TALLIS Afp

U tvrdoj utakmici Španjolci su ugrabili posjed na startu, čak 75 % vremena lopta je bila u njihovim nogama u prvih 15-ak minuta dvoboja. Ali, prvu pravu prigodu čekali su do 25. minute kada je Oyarzabal asistirao Olmu čiji je udarac završio u obrambenom bloku, a drugi pokušaj sjajno je obranio Donnarumma. Španjolska je uzela loptu, a Talijani su uglavnom prijetili iz polukontri po lijevom boku. Emerson, koji je zamijenio ozljeđenog Spinazzolu, u suradnji sa Insigneom gradio je akcije po boku kojeg je čuvao Azpilicueta. U 21. minuti Emerson je prošao, povratnom pronašao Immobilea koji je napravio dodir viška, pa se pokušao osloboditi lopte asistencijom za Barellu, ali u talijanskom kompliciranju vratila se obrana Španjolaca i otklonila opasnost.

Do kraja poluvremena ostali su Talijani u čvrstom bloku, smanjili su premoć Španjolaca u posjedu (39-61), ali nisu uputili loptu u okvir vrata Unaija Simona. Furija je pak ostala na pokušaju Olma, uz pet udaraca prema vratima. Očekivano oprezna utakmica u prvom dijelu, bez velikog rizika sa obje strane. Više inicijative Španjolaca, ali bez pritiska koji bi Talijane stavio u nezavidnu poziciju. Upravo je to uspio napraviti Olmo kada se izvukao na desno krilo uputivši centaršut prema Ferranu Torresu, ali budan je na pet metara Di Lorenzo i lopta je završila u korneru. Dvije minute kasnije ponovno je sijevnula Španjolska po desnom krilu, Oyarzabal je ubacio za Busquetsa čiji je udarac otišao preko vrata. Rasplamsala se utakmica na startu drugog dijela, svoju šansu tražila je i Italija preko Chiese, no njegov udarac, prvi talijanski u okvir vrata, sa 14 metara iskosa uspio je ukrotiti Simon.

Ali, sljedeći pokušaj Chiese završio je u mreži, napadač Juventusa iskoristio je kontranapad, doveo Italiju u vodstvo 1:0 i time potpuno otvorio utakmicu. Jer, Španjolci su odmah uzvratili preko Oyarzabala u 65. minuti i Olma minutu kasnije. Oyarzabal nije uspio dobro zahvatiti loptu glavom na pet metara u najboljoj prigodi Španjolaca, a udarac Olma desnom nogom sa vrha kaznenog prostora završio je tik pored lijeve vratnice. Promašaje Španjolaca umalo je naplatio Berardi u 68. minuti, imao je napadač Sassuola meč loptu u nogama. Na asistenciju Chiese izašao je Berardi sam na sedam metara pred Simonom, šutirao desnom nogom, ali vratar Španjolske zna braniti nogom.

image
MATT DUNHAM Afp

Tri promjene napravio je Enrique nakon primljenog pogotka, najjači adut s klupe svakako je bio Alvaro Morata koji je u 77. minuti pobjegao po desnoj strani, ali neprelazan je u konačnici Bonucci. No, četiri minute kasnije precizan je Morata za poravnanje i odlazak u produžetke nakon dva pogotka napadača Juventusa. U prvom produžetku dvaput su Španjolci stavili Italiju na velika iskušenja (98. i 101.), u "fliperu" se lopta odbijala po kaznenom prostoru, ali spasili su se Talijani. Drugi produžetak prošao je u ravnopravnoj igri, kao da su obje reprezentacije čekale rasplet polufinala raspucavanjem sa bijele točke.


PRIJENOS UŽIVO:

4:2 - Jorginho zabija! Onaj njegov klasični poskok je riješio sve... Gotovo je, Talijani idu u finale!

3:2 - Donnarumma brani Morati!

3:2 - Bernardeschi zabija! Uh, sjajno je to bilo, Simon nije imao šanse.

2:2 - Thiago Alcantara zabija, lopta u jednu, vratar u drugu stranu.

2:1 - Bonucci zabija. Mirno, sigurno...

1:1 - Moreno zabija! I Donnarumma je bio blizu...

1:0 - Belotti je zabio! Pročitao je Simon stranu, ali nije uspio zaustaviti udarac.

0:0 - Olmo je bio prvi za Španjolsku - preko gola!

0:0 - Locatelli je otvorio raspucavanje - Simon mu je obranio!

0:0 - Čekamo početak raspucavanja!


KRAJ PRODUŽETKA: To je to, od igre toliko, a sada slijede jedanaesterci. Donnarumma ili Simon, tko će osvojiti naslovnu stranu sutrašnjeg tiska?

118' Žuti za Bonuccija nakon starta na Moratu. Bio je neoprezan, a još se i ljutio jer je smatrao da ne bi ni trebalo biti prekršaja.

117' Čekamo kraj dvoboja, čekamo lutriju kaznenih udaraca. Iako, veliki naklon zaslužuju obje momčadi za večeras prikazano u Londonu.

113' Trude se Azzurri maksimalno, ali ovo vodi prema raspucavanju. Barem se tako čini.

image
MATT DUNHAM Afp

110' Gol, ali poništen. Zabio je Berardi, ali nije uspio izbjeći zaleđe. Llorente je napravio zamku i uspio u tome. Talijani puno živahniji i tvrđi nego potkraj drugog dijela i prvog produžetka.

109' Dobra lopta na Belottija koji dobro gađa Bernardeschija, trebalo je to proslijediti prema Toloiju pa bi možda bilo i opasnije za Španjolce. Ovako je Garcia vratio Simonu, ali se pritom i ozlijedio u toj požrtvovnoj reakciji. Neće moći Garcia, spreman je Pau Torres. Ovo sada je zadnja promjena na utakmici.

107' A sada i Bernardeschi umjesto Chiese.

106' Kreće drugi produžetak. Spreman je uz rub terena i Federico Bernardeschi, šesta, ona dodatna Mancinijeva izmjena. Nju je već napravio Luis Enrique, i to stavivši Thiaga Alcantaru umjesto Busquetsa.

105' Kraj 1. produžetka... Još 15 minuta borbe, a onda možda i kazneni udarci!

102' Mogla je Španjolska opet zabiti, Bonucci je sada blokirao jedan udarac Morate, Donnarumma nije bio na svom golu zbog prethodne intervencije. Furija zaista izgleda mnogo bolje.

100' Sad i Pessina ruši Olma. Nevjerojatnu je količinu "batina" danas dobio bivši igrač Dinama, ruši ga - tko stigne večeras.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

98' Tek što smo to napisali, Toloi je požutio zbog nešto težeg prekršaja na Olmu. I nevjerojatna prilika za Španjolsku! Olmo je to ubacio, nakon flipera u kaznenom prostoru, Donnarumma je obranio loptu koja se od Chiellinija odbila do Morate i na koncu otišla pored gola.

96' Belotti je sada završio na travi u ležećem položaju. Srušio ga je Eric Garcia, praktički bez namjere da igra loptom.. Zasad smo vidjeli samo jedan žuti karton, i to Busquetsa s početka drugog poluvremena.

93' Začepio je usta kritičarima.

91' Kreće prvi produžetak. Hoćemo li u sljedećih pola sata dobiti pobjednika?


KRAJ 90 MINUTA: Idemo u produžetak! Nema pobjednika, 1:1 je zasad. Prognozirali smo golove i dobili ih, trebat će još bar jedan do kraja za pobjedu neke od reprezentacija.

90' Olmo daje u sredinu, tamo Chiellini možda i igra rukom, no svi su ostali mirni... Igrat će se tri minute još u osnovnom dijelu utakmice.

87' Nije imala šanse obrana Azzurra nakon duplog pasa Olma i Morate...

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

image
FACUNDO ARRIZABALAGA Afp

85' U igri su kod Talijana Locatelli i Belotti. Izlaze Barrella i Insigne. Marcos Llorente na drugoj strani mijenja Azpilicuetu.

83' Ubačaj Olma sada iz kuta, Busquets je umalo zabio pored statične i porozne obrane Talijana.

80' GOOOOOOOL! Morata! Morata je zabio! Nisu uspjeli Talijani, ali jesu Španjolci! Olmo je asistirao, Morata je zabio! Evo ih, dva možda i najosporavanija igrača izrežirala su akciju za izjednačenje!

79' Berardi! Opet sjajna prilika nakon greške španjolske obrane. Barrella je dopremio loptu, Berardi mogao dodati do Insignea, no odlučio se na udarac.

77' Za to vrijeme, Azzurri bilježe nove vrhunske dosege. Ubojiti su na ovom turniru.

75' Malo je vremena još preostalo za Španjolsku... Uzeli su loptu izabranici Luisa Enriquea ne bi li nešto napravili u samoj završnici i dokopali se produžetka, ali zasad nikako ne ide.

73' Mijenja i Mancini. Ulaze Toloi i Pessina umjesto Verrattija i Emersona.

70' Moreno ulazi umjesto Oyarzabala, a Rodri mijenja Kokea kod Furije.

69' Kakav pogodak je zabio Chiesa... Fantastično!

image
MATT DUNHAM Afp

image
MATT DUNHAM Afp

image
FRANK AUGSTEIN Afp

68' Berardi! Kako sijeva s obje strane. Chiesa je sada napravio pola posla, dao za Insignea koji podvaljuje za Berardija, skida to Simon nogom!

67' Olmo! Sad je Oyarzabal bio asistent, odlazi to kraj gola. Htio je Oyarzabal to sam završiti, pripremio je Olmu, ali to ne ide u okvir gola. Lud je Chiellini na svoju obranu što nisu zatvorili dva španjolska napadača.

65' Oyarzabal! Kakav promašaj! Kokeov ubačaj, nevjerojatna prilika glavom za napadača Španjolske... Nije uspio dirnuti loptu i prevariti Donnarummu. Talijani su malo "zazujali" u obrani.

62' Evo sada tih promjena... Berardi umjesto Immobilea, a Morata umjesto Ferrana Torresa.

60' GOOOOOOOL! Kakav pogodak! Federico Chiesa! Nevjerojatan gol iz kontre, spasili su Talijani jednu loptu... Tko zna, možda je Chiesa trebao izaći za Berardija, ali upisuje se u strijelce nakon sat vremena. Laporte čisti ispred Insignea, ali samo odgađa opasnost, a Chiesa završava akciju...

58' Pripremljene su već i prve izmjene u oba tabora. Trebao bi Berardi ući kod Talijana... Probao je Oyarzabal još jednom iz daljine, bez problema za Donnarummu. Drugi pokušaj u okvir gola za Španjolsku.

56' Mali statistički kutak...

53' Chiesa! Evo nas na drugoj strani. Pokušao je talijanski napadač iznenaditi Simona, ovaj se dobro postavio i "poklopio" snažan udarac.

52' Busquets! Sjevnulo je iznad grede, sada je Oyarzabal probio desnu stranu, vratio nisku loptu, po travi u sredinu, Oyarzabal je navukao Jorginha na sebe, ali Busquets ne pogađa...

image
ANDY RAIN Afp

51' Prvi žuti karton na utakmici dobio je Busquets. Treći mu je to prekršaj na utakmici, sada je srušio Immobilea, a sudac Brych objasnio mu je i što je sve do sad napravio, a što mu je ovaj zapamtio.

50' Lijepi ubačaj Olma, u posljednji trenutak ispred Donnarumme čisti Di Lorenzo, Ferran Torres se lako sada mogao upisati u strijelce.

image
ANDY RAIN Afp

49' Nije Immobileu suđeno igranje rukom, čvrsto je startao na Laportea nakon jedne mu odaslane duge lopte. Iz teške pozicije uspio je pucati, nedostajalo je preciznosti.

48' Nije baš da pršti od svega i svačega na početku drugog dijela. Notirajmo da se u sastavima ništa nije mijenjalo, za početak.

46' Krenuo je nastavak utakmice! Golovi, čekamo vas :)

POLUVRIJEME: Bez golova, ali igra se dosta dinamično u Londonu. Zapravo, samo su golovi faktor koji nedostaje.

45' Još jednom Emerson s lijeve strane, sad se sam odlučio na udarac i zatresao okvir gola...

43' Neće ga, pa neće... Olmo je igrač s najviše udaraca koji nije zabio pogodak na ovogodišnjem Europskom prvenstvu.

40' Krasna lopta Bonuccija za Immobilea, izletio je Simon u posljednji trenutak i odbio tu opasnost.

38' Emerson Palmieri se sjurio po sredini prema vratima Španjolske, bio je srušen, no Brych opet miruje. Bližimo se kraju prvog dijela, očekivali smo pogotke. Ovaj čovjek bio je najbliže...

image
JUSTIN TALLIS Afp

35' Uh, sada prekršaj Di Lorenza na Ferranu Torresu. Doletio je sudac Brych, ali kartoni su mu još uvijek u džepu gornjeg dijela sudačke uniforme...

33' Udarac Olma odlazi preko gola, solirao je nekadašnji igrač Dinama, ali nije pronašao cilj.

31' Bogatu povijest međusobnih obračuna imaju Talijani i Španjolci na europskim prvenstvima..

28' Chiellini sada ruši Olma na rubu kaznenog prostora u izglednoj prilici, no pištaljka suca Brycha nije se začula.

26' Olmo! Najbolja prilika za Španjolsku, obranio mu je Donnarumma udarac sa svega nekoliko metara. Iznenada je došla lopta do bivšeg igrača Dinama no nije zabio.

image
FACUNDO ARRIZABALAGA Afp

24' Težište igre sada se prebacilo pred gol Unaija Simona. No, nedostajalo je sreće, kao i umješnosti Azzurrima da povedu.

21' Sjajna prilika za Italiju! Emerson je opet poslao sjajnu loptu na Insignea, Simon je zaplivao u prazno... Immobile je dobio dodavanje svog suigrača, odložio za Barrellu i to je već bilo nekoliko dodira previše.. Neko vrijeme gol Španjolske bio je prazan, no Simon se vratio na vrijeme, a Busqets je na kraju blokirao Barrellu.

image
ANDY RAIN Afp

image
MATT DUNHAM Afp

19' Prvi korner za Furiju odbio je Bonucci. Možemo napisati da zasad reporteri imaju malo toga za zapisati, ali - otvorit će se...

17' Igru Danija Olma zasad možemo ocijeniti vrlo dobrom. Radi razliku, nameće se i prava je "napast" za talijanske stopere na poziciji lažne devetke. Oyarzabal igra više po desnoj strani, Ferran Torres je lijevo.

image
FACUNDO ARRIZABALAGA Afp

15' U početnom razdoblju utakmice Španjolska ima 76 posto posjeda lopte. Već standardno, Furija dominira... Pucao je sada i Ferran Torres, otišlo je to pored gola. Vjerovali ili ne, to je prvi šut po golu večeras.

13' Kakav lijepi ubačaj Pedrija za Oyarzabala, stigli su to Talijani zatvoriti... Bilo je i malo sreće, iza leđa je došla lopta kapetanu Real Sociedada.

11' Furija se u posljednjih nekoliko minuta nametnula posjedom... Jednu zanimljivu akciju pokrenuli su Koke i Oyarzabal, no ubačaj potonjeg s desne strane blokirao je Jorginho.

8' Nema zasad prilika za opasniji napad ni s jedne strane. Ali, ako možemo malo prognozirati, svakako očekujemo golove na obje strane večeras.

image
FRANK AUGSTEIN Afp

6' Immobile u zaleđu... Suci nekad puste cijelu akciju do kraja, kao što je bio slučaj kod našeg prethodnog unosa, a nekada "po starom", dignu zastavicu odmah.

4' Sada i Olmov prekršaj na Bonucciju, Španjolci visoko pritišću, ali Azzurri su lansirali kontru. Emersonova krasna lopta na Barrellu, ovaj pogađa vratnicu, ali bilo je vidljivo zaleđe.

2' Bit će ovo na trenutke i dosta tvrda utakmica, sudac Brych već je nakon dvadesetak sekundi smirivao Verrattija nakon jednog prekršaja.

21.00 Utakmica je počela!

20.50 I jedni i drugi odradili su zagrijavanje... Sve je spremno za spektakl.

image
FACUNDO ARRIZABALAGA Afp

image
FACUNDO ARRIZABALAGA Afp

20.40 Imat će i Španjolci danas dobru podršku s tribina, skupilo ih se...

image
ANDY RAIN Afp

image
ANDY RAIN Afp

image
ANDY RAIN Afp

20.33 Znamo tko će danas biti najveći navijač Azzurra... S njime bi na Wembleyju večeras svakako imali još bolje izglede.

20.28 E, možda zato danas prednost imaju Ferran Torres i Oyarzabal...

20.25 Talijanski navijači zato, nisu štedjeli na bojama i kostimografiji...

image
TOLGA AKMEN Afp

image
TOLGA AKMEN Afp

image
TOLGA AKMEN Afp

20.20 Podsjetimo, Velika Britanija ne dopušta Španjolcima ulazak u zemlju bez nužnog perioda izolacije... Prema tome, Španjolski nogometni savez imao je zanimljivu akciju... Svi španjolski državljani u UK-ju bili su pozvani na utakmicu, ali i svi oni koji vole paellu ili sangriu...

20.16 Kako se osjećaju Talijani na stadionu? Ima ih koji su dobro raspoloženi, a ima i nestrpljivih...

image
JUSTIN TALLIS Afp

image
CARL RECINE Afp

20.13 Krenimo sa statističkim detaljima uoči dvoboja... Ovaj je posebno zanimljiv, spominje se i Dani Olmo...

20.07 Na tribinama Wembleyja već traju zanimljivi navijački obračuni.

image
CARL RECINE Afp

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

image
JUSTIN TALLIS Afp

image
JUSTIN TALLIS Afp

image
CARL RECINE Afp

20.05 Talijani s provjerenim snagama kreću po finale Eura!

20.00 Evo nam Španjolske za danas. Lijepo je vidjeti Danija Olma u prvih 11 Furije.

19.50 Stigli su sastavi! Dva iznenađenja u španjolskim redovima! Od prve minute u napadu kreće Mikel Oyarzabal, a počinje i Ferran Torres. Na klupi su ostali Morata i Moreno. Od prve minute igra i "naš" Dani Olmo.

Kod Talijana, Di Lorenzo je na desnoj strani, nema Florenzija.

Linker
24. travanj 2024 16:18