IZ MOG UGLA
Nenad Polimac
Nenad Polimac

Barem pet godina čekat ćemo ‘Ratove zvijezda‘. U međuvremenu imamo seriju "The Mandalorian"

Serija je po reakciji poklonika primljena čak i bolje od "Uspona Skywalkera"
Objavljeno: 14. studeni 2020. 19:03

Ne znam jeste li toga svjesni, ali lanjski blockbuster "Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera" možda je bio zadnji pravi izdanak serijala započetog davne 1977. po konceptu i u izvedbi danas podjednako karizmatičnog Georgea Lucasa. U međuvremenu se štošta toga zbivalo. U Disneyju, koji je sada odlučivao o sudbini serijala, nastala je panika jer je "Uspon Skywalkera" samo djelomično opravdao komercijalna priželjkivanja, nešto prije toga dosta loše rezultate ostvario je i "Solo: Priča iz Ratova zvijezda", a povrh svega stigla je pandemija i onemogućila bilo kakav kreativni kolektivni rad, neophodan u stvaranju uspješnog blockbustera.

U međuvremenu se počela prikazivati serija "The Mandalorian", koja je po reakciji poklonika svemirske sage primljena čak i bolje od "Uspona Skywalkera", kako i ne bi kad se svaka epizoda trajala samo pola sata, a ponudila je hrpu likova na koje smo već zaboravili, od naslovnog junaka (pod maskom ga utjelovljuje Pedro Pascal, trebao je biti velika zvijezda "Igre prijestolja", ali su ga suviše brzo likvidirali), do Moffa Gideona (Giancarlo Esposito iz serija "Breaking Bad" i "The Boys"). No, veliko otkriće bio je mali Yoda, koji se u trenu prometnuo u najpopularniji lik svjetske televizije.

Svaka čast Jonu Favreauu, glumcu (Happy Hogan u "Iron Manu") i povremenom redatelju (nova verzija "Knjige o džungli"), spretno je popunio praznine u pustoši po imenu "Budućnost Ratova zvijezda" i natjerao nas da pomislimo da je ovo zapravo novo izdanje nekadašnjeg Lucasova serijala, napravljenog upravo za razdoblje pandemije. Sudeći po početku druge sezone, čije je emitiranje počelo prije više od dva tjedna na streaming platformi Disney+, bit će to serija koja će jako dugo trajati. Za prvu epizodu izdvojili su punih sat vremena, ali se druga vratila u uobičajeni format od pola sata. Treća sezona je već naručena i nema zbora da će treće desetljeće ovog milenija proteći u znaku "The Mandaloriana".

Ta nas je serija navikla da se odviknemo od megalomanije koja je karakterizirala prijašnje trilogije "Ratova zvijezda". Mali, efikasni, duhoviti i uzbudljivi proizvodi katkad su bolji od onih dužih od dva sata. U tom je stilu napravljen i "Lego: Blagdanski specijal Ratova zvijezda", koji bi također, sudeći po vrlo zabavnim trailerima na internetu, mogao biti izuzetno gledan.

Korisnici streaming platforme Disney+ moći će ga gledati već naredni tjedan i to je po svoj prilici pandemijska zamjena za nekadašnje spektakle kojima su nas obasipali zadnjih godina uoči svakog Božića. Ovaj je, dakako, napravljen u stilu "Lego filma" i njegova nastavka, no ovaj put ga producira samo Disney (prijašnje Lego filmove potpisivao je Warner Bros), što vam neće smetati jer su glavni junaci Rey, Darth Vader, Anakin Skywalker, Rose Tico, Lando Calrissian, Obi-Wan Kenobi i, dakako, Yoda. Ako nemate ništa protiv činjenice da lego kockice zamjenjuju prave glumce, ovo bi mogao postati filmić koji ćete gledati bezbroj puta.

Što nam se još sprema iz radionice "Ratova zvijezda"? Zasad se planira još jedna serija, njezin junak je Cassian Andor (Diego Luna), jedan od glavnih likova iz filma "Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda". Ostavio je tako dobar dojam da je dobio vlastiti prostor s novim protagonistima. O seriji se puno ne zna, poznato je jedino da će to biti prednastavak "Rogue Onea" (to je jedino i moguće, budući da se taj film neosjetno uklopio u "Ratove zvijezda: Novu nadu"). Ne zna se ni trajanje serije, no sudeći po "The Mandalorianu" novo pravilo je - što kraće to bolje.

Naposljetku, kad ćemo moći gledati film koji će se moći mjeriti s "Novom nadom" ili "Imperija uzvraća udarac"? Trebat će jako puno strpljenja jer je novo pravo izdanje najavljeno tek za 2025., a jedina je dobra vijest da će ga režirati Novozelanđanin Taika Waititi, koji je uskrsnuo "Thora" iz potpuno nezanimljive franšize u punokrvni serijal (njegova je bila "trojka" podnaslovljena "Ragnarok").

Pripada timu iz vampirske humoristične serije "Kad padne mrak", a nije mu loš bio ni "Jojo Rabbit". Ne samo da ga je režirao, nego je u njemu i glumio Adolfa Hitlera. Što dotad? Zadovoljite se obiljem reality parodija, animiranih serija i videoigara inspiriranih "Ratovima zvijezda". Prije nema šanse za novi spektakl u Lucasovu stilu. Kino se mora oporaviti, Hollywood bi trebao odgovoriti na kineski izazov, a i njegova produkcija će se stabilizirati tek za nekoliko godina. Dotad je "The Mandalorian" jedina ozbiljna utjeha, ali i grešni užitak za poklonike "Ratova zvijezda".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:35