BON ISHIKAWA
POGOCI ZA PAMĆENJE

VIDEO: ‘Jesi li lud, pa nema mjesta, vidiš kako je zid blizu?‘ Pogledajte TOP 10 Maradoninih golova

Dok sportska javnost oplakuje smrt legendarnog Diega, prisjećamo se njegovih nezaboravnih bravura
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. studeni 2020. 07:59

U povodu smrti jednog od najvećih nogometaša svih vremena, kultnog Argentinca Diega Maradone, donosimo presjek njegovih deset najboljih golova u boghatoj karijeri.

Debi u Superclasicu 1981.
Maradona je poentirao u svom prvom Superclasicu nakon dolaska u Boca Juniors iz Argentinos Juniorsa. Bio je 10. travnja 1981. kad je potvrdio 3:0 pobjedu protiv River Platea primivši ubačenu loptu s lijeve strane koja mu se zalijepila za kopačku. Lažnjakom je na koljena bacio vratara, zaobišao ga i pogodio mrežu.



Kazna Riveru 1981.
Tukli su ga igrači River Platea bez milosti u Superclasicu u studenom 1981. ali im je Maradona uspio vratiti. Vratara Ubalda Fillola svladao je iz jako teškog kuta gotovo s aut linije. Pogodak kakav mogu zabiti samo najveći majstori.

Lob na Marakani 1982.
U Kupu kupova s Barcelonom je 1982. došao na beogradsku Marakanu gdje je čekala Crvena zvezda. Zabio joj je dva pogotka, a posebno se pamti onaj kada je uzeo loptu oko centra, krenuo nezaustavljivo prema vratima i onda s 18 metara lobao začuđenog golmana Aleksandra Stojanovića.



Jedan od tri Laziju 1985.
U veljači 1985. godine razbio je sam Lazio u dresu Napolija na San Paolu. Zabio je hat-trick, a pamti se njegov konačni plotun u 87. minuti kada je nekako iz okreta, sa skoro 30 metara iskosa, prebacio vratara Fernanda Orsija koji se s loptom zakoprcao u vlastitoj mreži.



Poluvolej Veroni 1985.
U 7. kolu Serie A 20. listopada 1985. Napoli je ugostio Veronu i svladao je s čak 5:0. Treći gol zabio je Maradona, primio je loptu na 30-ak metara iskosa i čudesnim je udarcem poslao uz vratnicu nemoćnog vratara branitelja naslova sa sjevera Italije.



Indirekt Juventusu 1985.
Za mnoge, poput Zvonimira Bobana, najljepši gol u povijesti nogometa. Napoli je 3. studenoga 1985. kao domaćin svladao Juventus s 1:0, a jedini gol zabio je nakon indirekta iz kojeg mu je dodao Eraldo Pecci. “Jesi li lud, pa nema mjesta, vidiš kako je zid blizu?”, rekao je Pecci Maradoni i dobio brzi odgovor “nema veze, zabit ću”. I zabio je tom čudesnom ljevicom...



Božja ruka Engleskoj 1986.
U četvrtfinalu SP-a doveo je Gauče u vodstvo nadskočivši vratara Shiltona i matiravši ga - rukom. Gol koji pamtimo po imenu “Božja ruka” počeo je u akciji u kojoj je Jorge Valdano htio asistirati, a loptu je loše zahvatio veznjak Engleske Steve Hodge.

Gol stoljeća Engleskoj 1986.
Četiri minute nakon “Božje ruke” u Mexico Cityju viđen je “gol stoljeća”. Uzeo je Maradonu loptu na svojoj polovici i krenuo u desetosekudni prodor na kojem je nanizao četvoricu igrača. Potom je vratara Shiltona prevario lažnjakom i pogodio mrežu za 2:0.



Egzekucija Belgiji 1986.
U polufinalu SP-a u Meksiku Maradona je zabio oba pogotka u 2:0 pobjedi protiv Belgije. Kod drugog gola uzeo je loptu na 30 metara, prošao kroz četvoricu belgijskih igrača i mirno svladao vratara Jean-Marie Pfaffa potvrdivši tako prolaz u finale.



Glavom Milanu 1988.
Jedan od najneobičnijih pogodaka u Maradoninoj karijeri. U prvenstvu Italije u studenom 1988. na San Paolo je stigao Milan i izgubio 1:4. Načeo ga je Maradona, koji je u 42. minuti zajedno sa suparničkim vratarom Giovannijem Gallijem krenuo na loptu na 20-ak metara od vrata. Argentinac je bio brži i glavom je prebacio Gallija u čijem je golu završila lopta.

Linker
18. travanj 2024 12:27