GLYN KIRK Afp
EUROCAST#10

Video: ‘Ne mogu zamisliti da igramo bez Brozovića, ali protiv Škotske će nam trebati i njih trojica...‘

‘Nismo jedina velika reprezentacija koja se pati na ovom prvenstvu, osim Italije‘
Piše: SNObjavljeno: 20. lipanj 2021. 08:15

Dva nas dana dijeli od utakmice odluke za Hrvatsku na Europskom prvenstvu. Nakon poraza od Engleske i remija s Češkom, 'Vatreni' u utorak igraju utakmicu protiv Škotske koju jednostavno moramo pobijediti želimo li proći u osminu finala Eura. I Škoti imaju svoju računicu pa je jasno kako će ta utakmica biti 'na nož'.

Izbornik Zlatko Dalić je jučer najavio nove promjene u početnoj postavi Vatrenih. Je li vrijeme da u vrhu napada od prve minute vidimo Brunu Petkovića, a iza njega Nikolu Vlašića, igrače koji se najbolje uklapaju u našu momčad? Na ta pitanja nam je u novom izdanju Eurocasta odgovore pokušao dati nogometni trener Zoran Zekić.

- Ovo što se dogodilo nije nitko želio niti se itko tome nadao. Bilo je to bez energije bezkrvno, bez neke jasne ideje. Česi su nas malo iznenadili. Česi su radili visoki pritisak na Luku i Kovu, ali rezultat je u konačnici dobar nakon svega viđenog. Imali smo malo igrača u sredini terena, malo smo se kretali bez lopte - rekao je u uvodu Zoran Zekić.

Glavni urednik SN-a Robert Šola istaknuo je kako izbornik Dalić malo izgleda previše smireno.

- Ne vidim tu energiju trenutačno kod njega. Volio bih ga vidjeti s puno većom energijom uskoro. Mora izmjeniti dva igrača kako bi to bilo bolje. Trebali bi igrati - Livaković - Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol - Brozović, Modrić - Ivanušec, Vlašić, Perišić - Petković. Ključ je u četvorci naprijed, protiv snažnih i brzih Škota treba odgovoriti s brzinom. BIlo kakav eksperiment bez Petkovića ili nekim igračima koji imaju kvalitete, ali koji nemaju duel da to nije dobra strategija za Škote.

Može li se Hrvatska podići nakon prve dvije utakmice?

- Svi su svjesni da ovo nije bilo dobro, ali siguran sam da se sve ove kritike mogu okrenuti u njihovu korist. Nemamo drugog izbora nego pobijediti. Treba proći ovu utakmicu, a onda je sve moguće. Nismo jedina velika reprezentacija koja se pati na ovom prvenstvu, osim Italije. Njemačja je odigrala sjajnu utakmicu, ali treba vidjeti kako će to izgledati iduću utakmicu.

Primljeni pogodak nas je pokrenuo u utakmici protiv Češke.

- Počelo se igrati jer smo igrali s drugačijim sastavom. U ovoj konstalaciji snage koju imamo ja ne mogu zamisliti da mi igramo bez Brozovića. Petkovića zagovaram otpočetka, imamo tu i Budimira, a onda igramo s Rebićem u špici. Mi ne možemo igrati s lažnom devetkom. Ako dva zadanja vezna nemaju pomoć krila i polušpica u pritisku i prema naprijed i prema nazad onda oni to ne mogu sami pokriit. Mi moramo više raditi s loptom, a ne stalno trčati za protivnikom. U našoj je genetici da stalno imamo posjed, tako je lakše doći i u reposjed na taj način. Oni moraju više razmišljati o nama nego mi o njima.

Vlašić?

- Treba nam nova, svježa krv i igrač poput Vlašića koji će probati raditi taj višak i pritisak. Kada to nemaš na terenu onda zadnja linija može zapaliti cigaretu i odmarati. Stalno su čiste glave, treba im malo zamutiti mozak da ostanu bez kisika. Sada bi to moglo biti malo drugačije ako budu igrali, Vlašić, Ivanušec i Petković. Ako budemo pravi onda imamo šanse da pobjedimo i prođemo dalje.

Linker
21. travanj 2024 17:04