VLADO KOS/CROPIX Cropix
ODLUČILI JEDANAESTERCI

VIDEO: Nevjerojatna utakmica! Osijek je u polufinalu Kupa nakon drame koja je trajala gotovo tri sata

Nogometaši Osijeka pobijedili su Slaven Belupo sa 5:4 nakon penala i izborili polufinale HR kupa
Piše: Darko Ružić/SNObjavljeno: 01. prosinac 2021. 15:27

OSIJEK - SLAVEN BELUPO 5:4 nakon jedanaesteraca (0:0)

Jedanaesterci: 0:1 - Krstanović, 1:1 - Brlek, 1:2 - Paracki, 2:2 - Jugović, 2:3 - Glavčić, Škorić promašaj, Goda promašaj, 3:3 - Lončar, 3:4 - Marina, 4:4 - Fiolić, Zirdum promašaj, Daku

OSIJEK (4-2-3-1): Malenica - Bartolec (od 71. Miloš-), Škorić, Lončar, Bočkaj - Nejašmić (od 71. Jugović-), Žaper - Fiolić, Kleinheisler (od 69. Daku), Hiroš (od 46. Bohar, od 103. Brlek-) - Mierez (od 77. Topčagić-)

SLAVEN BELUPO (3-4-2-1): Sušak - Zirdum, Paracki, Goda - Bosec, Van Bruggen (od 37. Marina), Mlinarić (od 37. Božić), Utin (od 37. Caimacov) - Brković (od 60. Krstanović), Laušić (od 60. Kvržić) - Zapata (od 116. Glavčić-)

Sudac: Fran Jović (Zagreb) 7. Pomoćnici: Pušić i Pajić. Četvrti sudac: Vidulin. VAR: Čuljak. AVAR: Kezele. Delegat: Bogdanović.

Žuti kartoni: Božić 39. igranje rukom, Goda 45. preoštar start, Marina 84. prekršaj za najstrožu kaznu, Lončar 88. preoštar start, Miloš 90+4 preoštar start, Caimacov 93. nesportsko ponašanje, Kvržić 115. prekršaj

Crveni kartoni: Žaper 94. prigovor, Zirdum 117. prekršaj, Kvržić 118. drugi žuti zbog preoštrog starta, Daku 123. preoštar start, Topčagić 120. preoštar start


Zanimljivo i dramatično je bilo četvrtfinale između Osijeka i Slavena Belupa. I jedni i drugi imali su svoje izgledne prigode, također i svatko po jedanaesterac, ali mreže se u devedeset minuta igre nisu zatresle. Početkom prvog produžetka Osijek je ostao i sa igračem manje, a brojno stanje je poravnato isključenjem Kvržića u drugom produžetku. Golova nije bilo ni nakon 120 minuta igre, pa je odluka o polufinalistu ovog četvrrtfinalnog para pala nakon udaraca s bijele točke. U tome je Osijek bio mirniji, precizniji i uspješniji.

Od početka igre je Osijek zagospodario na travnjaku. Gosti iz Koprivnice, u prilično šarolikom sastavu, bili su primorani voditi računa o spriječavanju napada domaćih. Malo je bilo prostora za njihov izlazak iz obrane i prelazak na onu polovicu igrališta gdje su bila vrata Osječana. Strategija, taktičko određenje, teško je reči, jer ipak su domaći Bijelo-plavi bili zaslužni za taj odnos snaga i nadmoć koju su u igri stekli. Iako, pokretljiva i koncentrirana obrana gostiju djelovala je sigurno unatoč činjenici da je nerijetko curilo po njenoj desnoj strani. Poglavito kada je u kontaktu s loptom u momčadi domaćih bio očito raspoloženi Fiolić.

Na prvu se prigodu čekalo do 25. minute, a tada je Škorić dugom loptom poslužio Miereza koji se sjurio u kazneni prostor Slavena Belupa s desne strane. Ipak, izostala je kvaliteta i točnost udarca pa nije bilo ni posla za vratara Suška. Nije bilo ni kada je Fiolić opalio u 30. minuti, ali njegov je volej izmamio samo pljesak s tribina budući da je lopta prohujala daleko od vrata.

Jednako kao i dvije minute poslije toga kada je prvi puta lopta bila upućena ka vratima Osijeka. Pucao je Brković, snažno ali i neprecizno. Puno je to opasnije i točnije učinio Kleinheisler u 33. minuti, ali Sušak je izvrsno intervenirao. Nije morao i u 34. minuti poslije kornera s desne strane i pokušaja glavom Žapera jer je ovaj pucao iz blizine pokraj njegovih vrata. Redali su Osječani prigode, ali i promašivali kao što je to učinio s pet metara Argentinac Mierez u 35. minuti. A već u 37. minuti trener Slavena Belupa Zoran Zekić je izvršio trostruku izmijenu svojih igrača. U svlačionicu je poslao Utina, Van Bruggena i Mlinarića a u momčad uvrstio Caimacova, Marinu i Božića. Ovaj posljednji je i prvi koji je u do tada mirnoj i korektnoj igri zaslužio žuti karton zbog igranja rukom nakon što je samo dvije minute proveo na igralištu. Idući je vlasnik javne opomene postao Goda pred odlazak na odmor.

U prvom dijelu utakmice nitko nije stekao prednost u rezultatu pa je odluka o onom tko će u polufinale Kupa odložena za nastavak u koji su domaćini ušli s jednom izmijenom u sastavu. Bjelica je u svlačionici ostavio Hiroša a svoju momčad osvježio Boharom. Na igralištu je opet bila ista slika kao u prvih 45 minuta. Osijek u visokom pritisku, češće u posjedu lopte, a Slaven Belupo u čvrstom obrambenom bloku. Iako sve se više otvarala i gostujuća momčad koja je u 54. minuti opasno zaprijetila preko Zapate. Uputio je on udarac s četrnaest metara nakon kontranapada koji je sam vodio s lijeve strane a lopta je uzdrmala gredu iznad vratara domaćih Malenice. Gosti iz Koprivnice su namirisali mogućnost aktivnijeg i hrabrijeg izlaska u vlastite napade, a njihov je trener tome još dodao nove adute pa je s klupe za pričuve aktivirao iskusnog Krstanovića i nekadašnjeg napadača Osijeka Kvržića. Razvidno, tražio je i Slaven Belupo način kako bi ostvario svoj rezultatski cilj i izborio plasman u polufinale. Veliku je prigodu, najveću za to imao u 71. minuti kada je zbog prekršaja Škorića nad Godom dosuđen kazneni udarac. Izveo ga je Krstanović ali nije savladao Malenicu.

Pogodio je Krstanović gredu. Nedugo zatim Krstanović je zaprijetio nakon kontranapada Osijekovom vrataru, odmah potom i Zapata ali njihove je udarce Malenica uspio obraniti. Skok Lončara i Marine branič gostiju završio je laktom u glavu Osiječanina pa je sudac Jović po drugi puta dosudio najstrožu kaznu. Ali ni Bočkaj nije bio uspješniji od Krstanovića pa je njegov udarac odlični Sušak, do tada najbolji pojedinac utakmice, uspio obraniti.

U četvrtoj minuti prvog produžetka Osijek se našao u velikom problemu. Zbog prigovora sucu izravni je crveni karton dobio Žaper i ostavio suigrače brojčano neravnopravne. Isključenje je zaradio i na drugoj strani Kvržić pa je utakmica dobila na dramatičnosti i onda uzbudljivu završnicu u raspucavanju s bijele točke.


PRIJENOS UŽIVO:

JEDANAESTERCI 5:4

ŠESTA SERIJA

- Zirdum nije zabio za Slaven, pucao je pored gola. Meč loptu ima Daku koji zabija za polufinale Hrvatskog kupa.

PETA SERIJA

- Marina je siguran za Slaven. Fiolić udarcem po sredini zabija za Osijek.

ČETVRTA SERIJA

- Goda je promašio cijela vrata za Slaven Belupo, a Lončar je siguran za Osječane.

TREĆA SERIJA

- Glavčić smješta loptu pod gredu, a kapetan Osijeka Škorić trese gredu.

DRUGA SERIJA

- Kapetan Paracki hladnokrvno zabija za Slaven, Jugović je također siguran.

PRVA SERIJA

- Krstanović je prvi izvođač i zabija za vodstvo Slavena 1:0, na drugoj strani uzvraća Brlek.

120+2' - Nema golova niti u produžetku, pobjednika će odlučiti jedanaesterci.

120' - Ukazuje se pomoć Bosecu koji je dobio udarac laktom od Topčagića.

117' - Osijek opet prijeti u završnici, tražili su domaćini jedanaesterac nakon gužve u šesnaestercu i navodnog igranja rukom jednog igrača Slavena u svom kaznenom prostoru, ali sudac Jović se nije oglasio.

114' - Žuti karton za Dakua zbog grubog starta s leđa na Božića.

112' - Sve smo bliže raspucavanju jedanaesteraca u Gradskom vrtu.

107' - Lijepa kombinacija Slaven Belupa i ubacivanje Boseca s desne strane, ali nema gola. Sada je crveni karton zaslužio i igrač Slaven Belupa Kvržić. Za razliku od ranije Žapera koji je dobio izravni crveni, Kvržiću je ovo bio drugi žuti i sada su snage na terenu opet izjednačene.

103' - Slaven Belupo u ovim trenucima koristi brojčanu nadmoć na travnjaku i napada, ali nema pravih prilika. Pokušao je sada Zapata po desnoj strani. U ovim trenucima Bjelica je u igru uveo svog posljednjeg džokera, Brleka.

94' - Kakav šok za Osijek! Pocrvenio je Žaper. Čini se da je igrač Osijeka isključen zbog vrijeđanja suca Frana Jovića.

92' - Krenuli su produžeci u Gradskom vrtu. Tko će imati više snage i živaca?

image













VLADO KOS/CROPIX Cropix

90+4' - 90 minuta u Gradskom vrtu završilo je bez pobjednika. Igrat će se produžeci.

90+4' - Miloš je sada zaprijetio, prošao po desnoj strani, ali loše je centrirao, ravno u Sušaka.

image













VLADO KOS/CROPIX Cropix

90+2' - Prijetnja Osijeka nakon prekida, ali Jugović je jako loše zahvatio loptu.

90' - U ovim trenucima ukazuje se pomoć ozlijeđenom Krstanoviću. Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade, a ako ne bude pogotka u tom periodu, produžeci.

85' - Sušak brani udarac Bočkaju s bijele točke! Kakav debi vratara Slaven Belupa.

83' - Jedanaesterac za Osijek i žuti karton za Marinu nakon lakta Lončaru u skoku.

81' - Utakmica je ušla u posljednjih deset minuta plus sudačka nadoknada. Ukoliko neće biti pobjednika, igrat će se produžeci.

75' - Fantastične dvije obrane Malenice u istoj minuti. Prvo je skinuo udarac Krstanoviću, pa Zapati.

71' - Krstanović trese gredu s bijele točke. Slaven Belupo je propustio najbolju priliku. Krstanović je poslao vratara u suprotnu stranu, ali je okvir gola zaustavio njegov udarac.

image












VLADO KOS/CROPIX Cropix

69' - Jedanaesterac za Slaven Belupo. Požutio je Škorić nakon prekršaja nad Kvržićem.

66' - Sve opasniji je Slaven Belupo koji je sada opet pokušao preko Kolumbijca Zapate. Vratar Osijeka presjekao je ubacivanje.

61' - Dvostruka izmjena kod Slaven Belupa, ušli su Kvržić i Krstanović, a izašli Laušić i Brković. Trener Slaven Belupa Zoran Zekić je sada iskoristio svih pet mogućih izmjena.

image












VLADO KOS/CROPIX Cropix

60' - Dalekometni udarac Bohara, ali neprecizan i lopta odlazi pokraj gola.

54' - Trese se greda Osijekovog gola. Iskosa s lijeve strane pucao je Zapata, ali domnaćini su sada imali sreće.

51' - Opasno ubacivanje Bočkaja iz slobodnog udarca, pokušao je Žaper petom promijeniti putanju lopte, ali Sušak je zadržao mirnoću i obranio.

image













VLADO KOS/CROPIX Cropix

49' - U nastavku ista slika na terenu, Osijek nastavlja s napadima. Pokušao je sada Mierez iz teške situacije, iz okreta, ali lopta odlazi nebu pod oblake.

46' - Promjena u redovima Osijeka na startu drugog dijela, Bohar je zamijenio Hiroša.

image












VLADO KOS/CROPIX Cropix

45+2' - Ubačaj iz kuta i udarac Škorića. Ali ravno u Sušaka koji sigurno brani.

42' - Napokon prilika gostiju, pucao je Zapata iskosa s desne strane kaznenog prostora, ali neprecizno i lopta odlazi pokraj gola.

40' - Trese se mreža Slaven Belupa, zabio je Lončar, ali pogodak je poništen zbog zaleđa.

38' - Trostruka izmjena u redovima Slaven Belupa. Marina, Caimacov i Božić su ušli, a Van Bruggen, Utin i Mlinarić napustili igru.

image













VLADO KOS/CROPIX Cropix

36' - Četvrta dobra prilika Osijeka u par minuta. Nakon ubacivanja s desne strane koji centimetar kratak u sredini ostao je Mierez.

34' - Novi pokušaj Osijeka, ovoga puta preko Žapera glavom, ali neprecizno.

33' - Krasan dalekometni udarac Kleinheislera, Sušak je krajnjim naporom skrenuo loptu u korner.

32' - Prvi udarac Slaven Belupa prema Osijekovim vratima. Pucao je Brković, ali lopta odlazi preko gola.

30' - Fijuknuo je volej Fiolića, ali lopta odlazi malo preko gola.

25' - Druga vrlo dobra šansa Osijeka u dvije minute, sada se sjurio Mierez, ali pucao je daleko od gola.

24' - Vrlo dobra akcija Osijeka i udarac Nejašmića s vrha kaznenog prostora, ali Sušak brani, kao i u nastavku udarac Lončara. Osijek je dosad uputio pet udaraca u okvir gola Slaven Belupa, gosti nijedan.

14' - Možda i najbolja prilika Osijeka dosada. Pokušao je Fiolić iskosa s desne strane, bio je to miks udarca i ubačaja, ali vratar gostiju je siguran.

7' - Lijepa akcija Miereza po desnoj strani. Oteo je napadač Osijeka loptu, prešao suparnika i izborio prvi korner svoje momčadi.

6' - Novi opasan napad Osijeka, opet po desnoj strani, sada je pokušao Mierez, ali obrana Slavena je na kraju raščistila situaciju.

4' - Osijek je od samog početka preuzeo inicijativu i napada vrata Slaven Belupa. Pokušao je sada Fiolić, ali vratar Sušak je siguran.

1' - Počela je utakmica u Gradskom vrtu.

___________________________________________

Linker
24. travanj 2024 10:00