SUBVENCIJE

Sredstva za kredite mladim obiteljima osigurana do 2023.: Osigurano 263,5 milijuna kuna

 Shutterstock
Nove odredbe o neodobravanju kredita podnositeljima koji su to pravo ranije ostvarili te uređeni rok za prijavljeno prebivalište

Prema izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita za mlade obitelji, koje su prihvaćene na sjednici Vlade u srijedu, utvrđen je novi rok do 31. prosinca 2023. u kojem APN objavljuje javne pozive za svaku kalendarsku godinu.

Naime, budući da je prema dosadašnjem važećem Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita bilo propisano da se pozivi APN-a raspisuju samo do kraja ove godine, bilo je potrebno izmijeniti postojeći zakonodavni okvir. Ostale novine koje donose prihvaćene izmjene zakona odnose se na jasnije odredbe o tome da se ne odobrava subvencioniranje kredita podnositeljima koji su to pravo ostvarili ranije, jasnije se definira status malodobne djece za koje se odobrava dodatno subvencioniranje kao članove kućanstva, a uređuje se i rok u kojem su korisnik kredita i članovi kućanstva obvezni imati prijavljeno prebivalište. Također, uređuju se slučajevi u kojima nije potrebno vratiti uplaćena sredstva subvencija te se proširuju na prodaju stana ili kuće u slučaju gradnje veće kuće.

Za ovu svrhu u proračunu je za 2021. osigurano 263,5 milijuna kuna, od čega se 213,5 milijuna kuna odnosi na plaćanje subvencija iz obveza do 2021., a 50 milijuna kuna za nove subvencije koje će se odobriti u 2021. godini. Za 2022. i 2023., navodi se u priopćenju Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, osigurano je dodatnih 50 milijuna kuna svake godine.

Podsjetimo, programom se subvencioniraju stambeni krediti za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnje kuće, a provodi se od 2017., i to jednom godišnje. Iznimno su ove godine objavljena dva poziva: prvi u travnju, kad je zaprimljen 3681 zahtjev, a drugi potkraj rujna, kad je zaprimljen rekordan broj zahtjeva, njih 4561, od čega je dosad odobreno 4235. Dio zahtjeva još se nalazi na dopuni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:37