StoryEditor
 OLIVER BUNIC
KAO DA NEMA ZARAZE

Vječiti derbi pratilo 16 tisuća ljudi bez ikakvih epidemioloških mjera! Slike iz Beograda obilaze svijet

Bilo je to najveće okupljanje u Europi nakon prolaska pandemije koronavirusa.
Autor: HINAObjavljeno: 11. lipanj 2020. 12:13

Derbi između Partizana i Crvene zvezde u polufinalu kupa Srbije u srijedu navečer u Beogradu pratilo je oko 16.000 gledatelja s tribina, što je najveće okupljanje u Europi otkako su počele popuštati mjere izolacije nametnute zbog koronavirusa.

Ovako velik broj gledatelja na jednom mjestu nije u suprotnosti sa srpskim mjerama koje su na snazi - naime vlada je odobrila okupljanje na otvorenom neograničenog broja ljudi. Međutim, kako se moglo vidjeti na snimkama prikazanim u četvrtak ujutro, za navijače nije bila određena ni jedna sanitarna mjera. 

No, nije Srbija jedina koja je dopustila navijače na stadinima. Krajem svibnja navijači su se vratili na stadione i u Mađarskoj kako bi pratili nastavak mađarskog nogometnog prvenstva. 

image
OLIVER BUNIC

 
Mađarski nogometni savez (MLSZ) bio je prvi u Europi - uz iznimku Bjelorusije koja nije ni prekinula svoje prvenstvo zbog koronavirusa- koji je odobrio publiku na stadionima.

Jedini uvjet bio je da se popuni tek svako četvrto mjesto i da je svaki drugi red prazan. Tako je utakmice u  Mezokovesdu i Miskolcu moglo gledati oko 2.500 do 3.000 navijača. 

Srbija je u srijedu odlučila slijediti primjer svog sjevernog susjeda kako bi omogućila navijačima da prate ovaj derbi kojeg je na kraju dobio Partizan 1-0.

Srpsko nogometno prvenstvo nastavljeno je 29. svibnja bez gledatelja, ali od 1. lipnja vlasti su dopustile za početak 1.000 osoba na tribinama  da bi onda nekoliko dana kasnije dopustile neograničena okupljanja na otvorenom.

U Nemačkoj koja je prva u Europi nastavila nogometno prvenstvo prekinuto zbog koronavirusa utamice se još uvijek igraju pred praznim tribinama, a u Italiji, Španjolskoj i Engleskoj prvenstva još nisu ni nastavljena.

Linker
17. lipanj 2020 06:51