STREAM PREPORUKA

Čak 14 tisuća minuta hororca: Nova opsesija uz pomoć koje ćete preživjeti koronazimu

TV serija 'Supernatural'
 Shane Harvey/The CW
Kompletna serija ‘Supernatural‘ sad je na Netflixu, radnja prati braću Winchester koji krstare Amerikom i razvaljuju duhove...

Prije svega upozorenje. Ova serija ima ukupno 327 epizoda, to je više od 14.000 minuta vašeg života. Teško da je i sam autor Eric Kripke (danas radi na "The Boys" za Amazon) te 2005. kad je pokrenuo "Supernatural" očekivao da će serija trajati toliko dugo i biti baš toliki fenomen. Uz nju su izbacivani i stripovi, romani, spin off serije i crtići, i vrlo vjerojatno ste negdje nekad, na nekom programu naletjeli na barem jednu epizodu tog sad već kultnog znan-fan hororca.

Radnja prati braću Winchester (Jared Padalecki i Jensen Ackles), lovce na demone koji u svom Chevrolet Impali krstare Amerikom i razvaljuju duhove, vampire i ostala čudovišta. Na Netflixu su prije koji dan puštene i posljednje epizode 15. sezone, koja je s emitiranjem počela lani, ali je zbog korone produkcija odgađana sve do 19. studenoga ove godine kad je prvi put emitirana zadnja epizoda uopće.

Bilo kako bilo, kompletna serija sad je na Netflixu, pa ako ste tražili novu opsesiju uz pomoć koje ćete preživjeti mračnu koronazimu pred nama, dogodovštine Winchesterovih prilično su dobar izbor. Gledanje ovog road movie monster serijala olakšat će vam dobro pogođen omjer horora i humora, ne pretjerano zahtjevna radnja i odlična kemija između glavnih glumaca. Svega tu ima: anđela, demona, vukodlaka, skraćenih sačmarica, Colt pištolja, samostrela, a pojavljuje se i Lucifer bradom.

Kripke je jednom rekao da su ga za seriju inspirirali klasici poput "Poltergeista", "Evil Deada" i "Američkog vukodlaka u Londonu" te "Krug", što se u seriji dobro vidi. Iako su kritičari uglavnom tijekom godina seriji davali osrednje ocjene, prelako je odbacujući kao površni treš, golema i predana baza fanova pretvorila ju je u komadić povijesti moderne pop-kulture koji ako ništa, sad kad je sve zatvoreno, stvarno imate vremena pogledati.


Izložba: Likovne pejzažne balade Vesne Parun u Muzeju Prigorja

U povodu desetogodišnjice smrti velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun (1922.-2010.), u srijedu se u Muzeju Prigorja u Sesvetama može pogledati izložba pod nazivom "Balade Vesne Parun". Prvi dio izložbe pod naslovom Sesvetska balada Vesne Parun postavljen je u izložbenom prostoru Knjižnice Sesvete. Naime, u Sesvetama je tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u općini radio pjesnikinjin otac, a obitelj je živjela u maloj dvorišnoj kućici, na čijem se mjestu danas nalazi Knjižnica Sesvete.

Drugi dio izložbe postavljen je u Galeriji Kurija u Muzeju Prigorja, a izloženi su likovni radovi Parunove, njih desetak, uglavnom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji. Vesna je počela intenzivnije slikati iza majčine smrti 1970-ih pr. stoljeća. (Izložba "Balade Vesne Parun" Sesvete, Muzej Prigorja, Trg Dragutina Domjanića 5, 15.00; ulaz slobodan)

image
Vesna Parun
Marijana Sever

Kazalište: 'Granatiranje' otvara online ciklus 'Držić u ZKM-u'

ZKM u srijedu započinje s online prikazivanjem nagrađenih dramskih tekstova "Držić U ZKM-u". Riječ je o dramama nagrađenima Nagradom "Marin Držić" za 2019., koje u izvedbi glumaca ZKM-a ovaj put možete pogledati u videoformatu - na društvenim mrežama ZKM-a. Ciklus Držić U ZKM-u otvara prvonagrađeni tekst Dine Pešuta "Granatiranje" u režiji Tamare Damjanović. (Predstava "Granatiranje“ Zagreb, ZKM, Teslina 7, Online, Facebook ZKM)

image
Dino Pešut
Vojko Basic/CROPIX

Malo drukčiji muzeji za malo drukčija vremena

Da ovaj koronaški advent provedete na toplom i sigurnom, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, uz popuste, darove i blagdanski ugođaj pobrinuli su se Muzej prekinutih veza, Muzej iluzija, Muzej čokolade Zagreb, Muzej mamurluka i Muzej Zagreb 80-ih. Svi muzeji pozorno slijede sve preporuke za suzbijanje epidemije i pripremaju vam dodatna mala iznenađenja. (Muzej prekinutih veza, Muzej čokolade, Muzej iluzija, Muzej mamurluka i Muzej Zagreb 80-ih; ulaz od 20 kn do 40 kn)

image
Muzej prekinutih veza
Goran Mehkek/CROPIX

Za djecu: Ivica i Marica u potrazi za pustolovinama

Ovo uprizorenje odustaje od elementa napuštanja vlastite djece, zamjenjujući ga napuštanjem doma u potrazi za pustolovinama. Strah od nepoznatog nadvladan je željom za istraživanjem. Ipak, sve završi dobro, jer dječja snalažljivost omogući Ivici i Marici opstanak u vrlo neprijateljskom okružju te pobjedu nad strašnom vješticom. A usput se i obogate. (Predstava "Ivica i Marica" Zagreb, ZKL, Baruna Trenka 3, 18.00 h; ulaz 25 kn)

image
'Ivica i Marica'
Ines Novkovic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:54