StoryEditor
 GORAN MEHKEK/CROPIX
VELIKI IZAZOV

Vukojević oduševljen s novim poslom: ‘Ostvarila mi se najveća želja, boljeg učitelja ne mogu imati!‘

Bivši Vatreni prošloga je tjedna dobio poziv koji mu je naglo promijenio sve životne planove...
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 31. srpanj 2020. 09:24

Nakon što je potpisao dvogodišnji ugovor s kijevskim Dynamom, u kojem će biti pomoćnik trenera Mircee Lucescua, naš bivši reprezentativac, Ognjen Vukojević (36), i službeno je predstavljen na konferenciji za novinare u Kijevu, a već u popodnevnim satima četvrtka na rasporedu je bio i prvi trening.

Ukrajinsko prvenstvo počinje 20. kolovoza, Superkup je na rasporedu pet dana kasnije (igraju Dynamo i Šahtar), a zbog pandemije koronavirusa, cjelokupne će pripreme Dynamo odraditi u svom kampu u Kijevu.

Vukojević se tako vratio u klub u kojem je proveo sedam godina igračke karijere, posljednje je dvije godine bio i Dynamov skaut za Hrvatsku i susjedne zemlje. A onda je, prošloga tjedna, dobio poziv koji mu je naglo promijenio sve životne planove...

Surkisov poziv

- Nazvao me klupski predsjednik Igor Surkis i ponudio mi je ovu funkciju. Odgovorio sam mu da najprije mora kontaktirati Hrvatski nogometni savez, budući da sam izbornik naše mlade reprezentacije (do 20 godina), kao i skaut izbornika A selekcije Zlatka Dalića, ‘snimam’ utakmice naših suparnika. To je Surkis i učinio, razgovarao je s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom i izvršnim direktorom Marijanom Kustićem i dobio sam od čelnih ljudi našega Saveza ‘zeleno svjetlo’ za angažman u Dynamu. Zahvalan sam im i smatram da je to dobro za sve nas, i za HNS i za mene, budući da ću uz iskusnoga trenera svjetskoga glasa i vrhunskog stručnjaka kakav je Lucescu, svakako mnogo naučiti i napredovati - javio nam se Vukojević iz Kijeva.

Ostajete, dakle, izbornik naše mlade selekcije i Dalićev skaut. Hoćete li moći obavljati sve tri funkcije?

- Vjerujem da hoću. U svezi skautinga, ključno je što do Eura ima još mnogo vremena, zadužen sam za ‘snimanje’ reprezentacije Češke. A mlada je reprezentacija posljednju utakmicu odigrala još prošle godine u Albaniji, dok je zbog pandemije koronavirusa bio otkazan turnir u Dubaiju, na kojem smo trebali nastupiti. Kad će igrati reprezentacija, tada je stanka u klupskim natjecanjima i dogovorio sam s čelnicima Dynama da se mogu onda uključiti u rad HNS-a i tako odraditi svoje obveze. Prepun sam energije, uvjeren sam da ću kvalitetno odraditi sve što je preda mnom.

Dugo ste ratovali’ na travnjaku s Lucescuom, Rumunj je 12 godina vodio Šahtar, a vi ste igrali za Dynamo. I zbog njegova rada u Šahtaru, najžešći Dynamovi navijači najavili su prosvjede, čak se pojavila u rumunjskim medijima i vijest da je Lucescu zbog ‘ultrasa’ otkazao Surkisu, no ipak je došao u Kijev. Može li se primiriti ta situacija?

- Naravno! Jer, rezultat je najvažniji. I kad bude dobrih rezultata, navijači će prihvatiti Lucescua. Rumunj je vrsni trener i sposoban je ostvariti željeni rezultat, napadamo Ligu prvaka. Dynamu je odmah potreban odličan rezultat, a Lucescu je pravi majstor u takvim situacijama. Osim stvaranja igre i rezultata, Lucescu je odličan stručnjak i u razvoju mladih igrača, sjetimo se samo koliko je dobrih igrača promovirao u Šahtaru. Svima mora na prvom mjestu biti klupski interes, nama u klubu, kao i našim navijačima, a Lucescu je sigurno najbolje rješenje u ovom trenutku, budući da dobro poznaje odnose u ukrajinskom nogometu, pogotovo u našem najvećem suparniku Šahtaru.

Mnogo posla

Istaknimo da je Lucescu u srijedu proslavio 75. rođendan, ali unatoč ‘zlatnim’ godinama očito je da mu ne nedostaje energije i motiva. Upitali smo, nadalje, Vukojevića hoće li i dalje ostati Dynamov skaut za Hrvatsku i susjedne zemlje?

- Zasad je to u drugom planu. Jer, imat ću ovdje mnogo posla. Ostvarila mi se najveća želja, sad sam dobio ono što sam htio. Svakodnevno ću sudjelovati u trenažnom procesu, u svakom dijelu pripreme za utakmicu. To mi je nedostajalo u mozaiku planova koje sam zacrtao; radio sam i kao skaut i kao izbornik, a ovo je nešto sasvim novo. Svakoga ću dana biti na terenu, analizirat ću i pripremati treninge i utakmice, pa ću tako zatvoriti krug i nadopuniti ono što mi još treba u trenerskom školovanju. A boljeg učitelja od Lucescua zacijelo ni ne mogu imati i to mi je svakako najveći dobitak.

Planirate li dovesti neke igrače iz Hrvatske?

- Hrvatski su nogometaši uvijek zanimljivi Kijevljanima, pa se tako i sad prati nekoliko naših nogometaša. No, ovaj je prijelazni rok specifičan, tako da ne mogu reći hoće li se ovoga ljeta ostvariti neki transfer. Sve je moguće...

Josip Pivarić: Povratak u Kijev? Sve je moguće...

Krajem lipnja istekao je trogodišnji ugovor bivšem Dinamovu nogometašu Josipu Pivariću (31) s kijevskim Dynamom i sad je slobodan igrač. Pivarić je na odmoru u Hrvatskoj, uživa na moru, a o nastavku karijere kaže:

- Sve su opcije otvorene, baš sve. Ne žurim, prijelazni rok tek sad počinje i dobro ću odvagati ponude.

Postoji li mogućnost povratka u Kijev?

- Zašto ne? Bude li me novi trener želio, razgovarat ću s klupskim čelnicima i dogovorimo li uvjete, mogao bih se vratiti u Kijev.

A zagrebački Dinamo?

- Ha, ha... Pa moj je Dinamo za mene uvijek otvorena opcija! Ali, ista je situacija kao i s Kijevljanima. Žele li me, sjest ćemo za stol i razgovarati - rekao nam je Pivarić.

Linker
14. kolovoz 2020 13:07