FRANCK FIFE Afp
OBITELJSKI PROJEKT

Za Mbappeovu karijeru brine se čitava vojska ljudi! Sve se promijenilo 2018., a evo tko vodi glavnu riječ

Način kako se razvija karijera jednog od najboljih svjetskih nogometaša je atipičan za zvijezdu
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 07. listopad 2021. 15:53

O Kylianu Mbappéu svi znaju sve, sve o njemu znaju nogomentni zaljubljenici diljem svijeta, jedan je od trenutačno najboljih igrača, osvajač naslova prvaka svijeta u Rusiji 2018. sa samo 20 godina, zvijezda PSG-a, nedosanjan san madridskog Reala. Legitimni "lovac" na doseg koji je ostvario Edson Arantes do Nascimento Pelé, jedini nogometaš s tri naslova prvaka svijeta, legitiman lovac na lik i djelo Cristiana Ronalda, Portugalca kojeg je Kylian još kao dijete uvijek oponašao, a danas to i pokazuje na terenu. Ono što je manje poznato je oko njegovog "lika i djela" izgrađena prava obiteljska saga.

Sačuvati što više mira

Odakle potiče Kylianova nogometna opsesija nije teško pogoditi. Iako je u karijeri bio tek prosječan amaterski igrač, Kylianov otac Wilfrid proveo je cijeli život na nogometnom terenu. Porijeklom iz Douale u Kamerunu, Wilfrid je u Francusku došao kao dijete i doselio se u Bondy u pariškom Saint-Denisu.

image
FRANCK FIFE Afp

Vrlo je rano počeo s trenerskim poslom, prije no što je sina uputio pravim putem, kroz njegove su ruke prošli igrači kao što su Ikone, Saliba, Corchia...Ono koji su u to doba bili prisutni, svjedoče da Wilfrid prema sinu nije imao posebni tretman u odnosu na druge; on je vidio sport prvenstveno kao način prenošenja pozitivnih ljudskih vrijednosti, a tek onda kao potencijalno lukrativan posao. Iako ih je turbulentni život koji Kylian danas vodi realno odvojio, njih dvojica i danas vrlo često razmjenjuju mišljenja.

image
LOIC VENANCE Afp

Kad god je to moguće, oni i dalje zajedno gledaju utakmice, a tijekom "godišnjih odmora" otac i dalje vodi sinovljeve osobne treninge. Ono što je potpuno neuobičajeno u sličnim obiteljskim situacijama, "izvannogometne teme", kao što su marketinške i sponzorske aktivnosti, praćenje finacija...nisu nešto u što Wilfrid ima direktan upliv, niti ga to previše zanima. Odmjeren temperament je ono što krasi Kylianovog oca koji je zapravo indiferentan i ne participira čak ni u najvažnijim financijskim temama kao što su pregovori s klubovima, ugovori...

Ako je Wilfrid nogometno stvorio sina i ne miješa se u ostale poslove, to je zato što je njegova majka Fayza vrlo rano preuzela njegov "menagement". Ona je bila rukometna profesionalka, igrala je prvoj francuskoj rukometnoj ligi. Rođena u Bondyju od roditelja Alžiraca, bila je socijalno aktivna u zajednici, iste je vrijednosti prenijela na sina, a kad je on "postao netko", u potpunosti je preuzela brigu o njegovom imageu, ugovorima i komunikacijama. Zaštitnički vrlo nastrojena, kako samo majke mogu biti, i sama jak "personality" preuzela je taj dio odgovornosti i predsjeda obiteljskom tvrtkom "KEWJF" čiji je naziv akronim imena članova obitelji (Kylian, Ethan, Wilfrid, Jirès, Fayza).

Brat i polubrat

Ono "Jirès" odnosi se, pak na Jirèsa Kemba Ekokoa, Kylianovog i Ethanovog posvojenog 10 godina starijeg brata, koji je 2019. završio karijeru u turskom Bursasporu.

image
LOIC VENANCE Afp

Zanimljivo je, Jirès je inače biološki sin Kemba Uba Kemboa, bivšeg reprezentativca DR Konga (nekad Zaira) koji je igrao na SP-u u Njemačkoj 1974. kad je ovu afričku zemlju Jugoslavija pobijedila 9-0. Majka Fayza je Kyliana kao dijete usmjerila putem kojim je išla i sama, inzistirala je na njegovom obrazovanju, te mu je i danas savjetnica na širem društvenom planu. Imala je čak i sukobe s francuskim nogometnim savezom koji su potpisivali neke ugovore koje ona nije smatrala primjerenim svojem sinu te je odbila nekoliko stotina "neprimjerenih" sponzorskih ponuda. Iako u Kylianovoj karijeru nema nikakav upliv, mlađi brat Ethan (14) vrlo je važan lik. Premda su po prirodi u potpunosti drugačiji stalno izmjenjuju iskustva.

Kad je nakon 2018. postao ono što trenutačno jeste, Kylianov "svemir" se neizmjerno proširio. Ništa se ne prepušta slučaju te je njegov osobni "team" sastavljen od osobnog fizioterapeuta, masera, "chefa", dijetetičara, vozača, službe zaštitara, osobnog asistenta i čitave plejade odvjetnika i financijskih eksperata...

Linker
19. travanj 2024 22:36