DRAMA U BRAZILU

‘Dragi sugrađani, pod opsadom smo‘: Konvoj teško naoružanih pljačkaša banaka terorizirao grad

Deseci očito vrlo dobro utreniranih napadača počeli su bjesomučno pucati po gradu od 220 tisuća stanovnika
Paljenje automobila na ulicama Criciume
 RTV Criciuma/screenshot/YouTube

Pljačkaši banke naoružani teškim oružjem izazvali su kaos na jugu Brazila. Zatvorili su se u dijelu grada gdje su sijali strah, palili vozila, otimali gradske zaposlenike, a nakon što su raznijeli ulaz u jednu banku došlo je do dvosatne razmjene vatre između njih i policije. Clésio Salvaro, gradonačelnik Criciúme, lokalno je stanovništvo pozvao da ne izlaze iz kuća rekavši kako se radi o "nadrealnom napadu" za koji je najprije saznao putem društvenih mreža, nekoliko minuta nakon ponoći u utorak.

Samo nekoliko minuta ranije konvoj luksuznih automobila, Audija, Land Rovera i BMW-a uletio je u grad vozeći mnoštvo naoružanih razbojnika. Među oružjem koje su posjedovali su i ona kalibra 50, kojima je moguće oboriti čak i helikopter, javlja britanski The Guardian.

Deseci očito vrlo dobro utreniranih napadača počeli su bjesomučno pucati po gradu od 220 tisuća stanovnika, a vlasti su odmah grad stavile u opsadno stanje.

'Ratno stanje'

- U ovom trenutku grad ostaje pod opsadom. Ovo je vrlo velik napad u kojem sudjeluju obučeni kriminalci. Stoga vas, kao gradonačelnik, molim da ne izlazite iz kuća. Budite oprezni i sklonite se u svoje domove. Recite svojim članovima obitelji, rodbini i prijateljima da nitko ne smije izlaziti iz kuća. Pustite policiji da radi svoj posao - napisao je u dramatičnoj objavi.

Kongresnica Geovânia de Sá stanje je usporedila s ratom, jedan je novinar napad nazvao sličnim onime što imamo prilike gledati u westernima, a brazilski portal G1 stanje je nazvao terorom.

Društvenim mrežama šire se dramatične snimke koje su građani snimili mobitelima na ulicama napadnutog grada. U jednoj, dok grupa naoružanih napadača divlja gradom, žena u stanju šoka doziva božju pomoć.

Mauricio Vefago, lokalni poduzetnik, ispričao je brazilskim medijima kako se zaključao u svojoj trgovini kada je pucnjava počela.

- Kaos je zavladao gotovo u cijelom gradu, pucnjava je dopirala sa svih strana - rekao je.

Gradonačelnik je kasnije rekao kako su kriminalci u munjevitoj akciji potpuno blokirali čitavo središte grada, uključujući sve ulaze u središte Criciume kao i tunel koji grad povezuje sa susjednim gradovima. Oteto je najmanje šest zaposlenika gradske uprave koji su upravo ocrtavali pješački prijelaz. U borbi s policijom kriminalci su koristili i trake sa šiljcima kojima su bušili gume policijskih vozila kako bi ih onesposobili, piše Guardian.

Još nije poznato koliko je banaka dosad opustošeno u divljačkom kriminalnom pohodu.

'Nikada nismo vidjeli ništa slično'

Otprilike dva i pol sata nakon napada konvoj od deset vozila povukao se. Tijekom bijega iza sebe su ostavili veliku količinu novca. Guardian piše kako je lokalno stanovništvo skupljalo novčanice s ceste, a četvero građana je uhićeno jer su se s mjesta napada zaputili s oko 810 tisuća reala, odnosno oko milijun kuna, u rukama.

Policijski zapovjednik Bianco Cruz rekao je kako vjeruje da je u napadu sudjelovalo najmanje trideset osoba.

- Nikada nismo vidjeti ništa slično. Bila je to izuzetno dobro organizirana kriminalna skupina, naoružana teškim oružjem.

Brazilski mediji podjsećaju kako su nasilni napadi sve češći i u drugim dijelovima zemlje, navodeći kako su se slični, iako ni približno ovako organizirani napadi, događali u još nekim gradovima, pa i u Sao Paulu. Neki idu toliko daleko da takve pohode uspoređuju s moderniziranom verzijom "cagacoa", bandi koje su prošlog stoljeća u stilu Robina Hooda harale sjeverom Brazila pod vodstovm legendarnog mafijaša Lampiãoa. Vjeruje se kako iza novih napada stoji najmoćnija kriminalna grupa u zemlji, nazvana "Primeiro comando da Capital" (Prva komanda metropole, slob.prev.a.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:03