JESTE LI ZNALI?

Od krađe pčela do nestanka slanutka i pistacija: Ovo su najčudniji gastro zločini u 2020. godini

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Volite li true crime priče, ove povezane s hranom mogle bi vas itekako zaintrigirati

Iako je godina iza nas po mnogočemu bila više nego čudna, moramo priznati, ovi su nas gastro zločini ipak uspjeli iznenaditi. Tako se ne možemo odlučiti je li naš više šokirao kradljivac pčela, onaj koji se odlučio na krađu svježe tjestenine ili pak onaj zbog kojeg su nestale ogromne količine, ni manje ni više, već slanutka. U svakom slučaju, priče u nastavku svakako bi mogle poslužiti kao predložak za kakav dobar true crime gastro serijal.

Kradljivci posebno vole pčele, sir i vino

Kako je u siječnju 2020. godine pisao Los Angeles Times, jedan je kalifornijski kradljivac proizvođaču meda uspio ukrasti čak 92 košnice. Šteta je procijenjena na 44 tisuće dolara, a ukradeno je otprilike 4,5 milijuna pčela koje nikada nisu pronađene.

Nešto manje sreće imao je američki kradljivac sira koji je iz jedne trgovine pokušao ukrasti kolut sira u vrijednosti od čak 395 dolara. Na sreću, uhvaćen je i sir je vraćen na svoju policu, a kasnije se otkrilo kako je isti taj kradljivac već prije krao alkohol iz obližnjih trgovina. Inače, dobro je spomenuti i kako je sir jedna od namirnica koja se u cijelom svijetu krade najčešće.

Osim sira, među lopovima su posebno popularne i boce skupih vina. U Francuskoj se tako, primjerice, prošle godine otkrilo kako je ukradeno vina u vrijednosti od čak šest milijuna dolara, dok je u veljači u Kopenhagenu otkrivena krađa u vinoteci jednog poznatog restorana. Lopovi su, naime, ukrali oko 60 najboljih boca vina u vrijednosti od 200 tisuća dolara.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Nestale čak tri tone slanutka

Zanimljiva je i priča o nestanku gotovo tri tone slanutka. Naime, izraelski restoran Little Sesame smješten u američkom Washingtonu naručio je za svoju kuhinju veliku količinu slanutka koji, na njihovo iznenađenje, uopće nije dostavljen. Dobili su informaciju kako je krenuo prema Washingtonu no putem se izgubio pa uskoro dospio na naslovnicu lokalnih novina. Nakon što su vlasnici Little Sesame restorana s pričom izašli u javnost, slanutak je na njihovu adresu ipak stigao nekoliko tjedana kasnije, ali odgovor na pitanje gdje je u međuvremenu nestao nikada nisu dobili.

image
Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Lukavi kradljivci pistacija i svježe tjestenine

Osim pčela, u Kaliforniji su se u 2020. godini krale i pistacije. Kradljivac pistacija u vrijednosti većoj od 300 tisuća dolara uhvaćen je nakon što je krenuo raspakiravati pakete na napuštenom imanju, a policija ga je pronašla prateći GPS uređaj koji je ostao na ukradenim prikolicama u kojima su se nalazile pistacije.

U jednom su bostonskom restoranu pak na sam Božić lopovi odlučili ukrasti otprilike sedam kilograma svježe tjestenine. Policija provalnike nikada nije pronašla, a vlasnik restorana bio je više nego zadovoljan činjenicom da nije ukradeno baš ništa drugo, čak ni skupi zvučnici, iPad, niti boce dobrog vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:57