Mario Šitum u Dinamovom dresu
 GORAN MEHKEK/CROPIX
AGONIJA EX DINAMOVCA

‘Žele me potjerati! Nisam pristao na manju plaću i sad mi rade probleme! Imam klinca, moram hitno otići!‘

"Bitni su mi novci, ali je bitno i igrati. Imam obitelj, ali neću trunuti ovdje"
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. rujan 2020. 13:03

Bivši dinamovac Mario Šitum (28) igrač je turskog Kayserispora, pa je idealan sugovornik kad se radi o Galatasarayu, Hajdukovom predstojećem suparniku u kvalifikacijama za Europsku ligu. Međutim, prije nego što smo počeli priču o turskom velikanu, Šitum nam je ispričao svoju, vrlo zanimljivu...

- Imam problema u klubu. Nisam bio u sastavu na posljednjoj utakmici s Alanysporom, stišću me, žele da odem iz kluba. Prvu utakmicu prvenstva protiv Kasimpase sam igrao, jer nisu mogli registrirati sve novopridošle igrače. Igrao sam 90 minuta i pobijedili smo s 1:0, Kvržić je zabio pogodak. Igrao sam dobro, ali su onda doveli 11 novih igrača! Kao da smo na kolodvoru. Rekli su mi da je kriza zbog korone, da imam preveliku plaću. Onda su kazali da si nađem klub ili da pristanem na smanjenje plaće - kazao nam je uvodu Šitum.

Međutim, klupskim je čelnicima kazao da smanjenje plaće ne dolazi u obzir.

- Ne mogu pristati na smanjenje plaće! Pa, ja sam došao zbog te plaće, a da je smanjim, ispalo bi isto kao da sam ostao doma!? Nisam ja bio kruha gladan, ali sam otišao zbog veće plaće, tako da sam to odbio, a onda su kazali da će me pustiti besplatno. Sada gledam i tražim neku opciju koja bi mi bila zanimljiva. Međutim, rekli su mi sve dosta kasno, prije tjedan dana. Nije to ovdje europski posloženo. Imam neke opcije, ali, iskreno, ništa mi se ne dopada. Čekam još neke. Možda dolazi u obzir i neka posudba.

Inače, ugovor s Kayserisporom ima do ljeta 2022. godine, ali ne razmišlja o ostanku.

- Znate me, znate moja razmišljanja. Bitni su mi novci, ali je bitno i igrati. Imam obitelj, imam klinca, bitno mi je zaraditi novce. Ali, neću sad tu trunuti u Turskoj, ne želim biti izvan terena i kazati da me boli briga. Nisam takav, nije to rješenje. Sad bih na mnogo toga pristao, samo da negdje odem, ne želim biti u tom cirkusu. Moja prednost jest što me puštaju besplatno. Ali, 90 posto liga je već počelo, igraju se europske kvalifikacije, svi su uglavnom posložili momčadi, klubovi s budžetima su sastavili kadar.

Eto, Šitum je u situaciji koja nije bajna. A u kakvoj će biti Hajduk u utakmici s Galatasarayem? Imaju li Majstori s mora neke šanse?

- Hajduk ima šansu protiv Galatasaraya! Znam da ćete me sad pitati zašto to mislim kad se zna kakav je Galata klub. Pa, kazat ću vam da to izvana tako izgleda, veliki je klub, zvučno ime, respektabilna su momčad, imaju poznata imena u rosteru. Kad to vidiš, a ne znaš kakva je stvarno situacija u Galatasarayu i turskoj ligi, onda misliš da Hajduk nema šanse. Međutim, nije to tako, jedno je izlog, a drugo je ono što je u trgovini. Sjetite se kako smo mi, mislim na Dinamo, maznuli Fenerbahče.

Dosta loše pokrivaju

Veli nam Šitum da Hajdukova struka samo mora dobro proanalizirati suparnika.

- Prema naprijed Galatasaray ima dobre igrače. Međutim, na taktičkom, pa čak i na tjelesnom planu, cijela je njihova priča na lošoj razini! Zato, nije to baš tako kako svi misle, da Splićani u Istanbul idu po poraz... Pogledajte prošlu sezonu - Kayserispor je bio zadnji, a pobijedili smo Bešiktaš, Sivaspor, praktički sve momčadi iz vrha. Dakle, i njihove velike klubove se može pobjeđivati. U redu, krila i špice Galatasaraya su dobri, ali dosta loše pokrivaju u fazi obrane, dosta loše zatvaraju, trkački nisu posebno jaki... Ukoliko će Hajduk odigrati dobru utakmicu, šansa za prolaz postoji. Ma, ne samo šansa, već velika šansa! - zaključio je Šitum.

Linker
28. listopad 2020 07:35