CHRISTOF STACHE Afp
NEŠTO NEDOSTAJE

‘Zlatna generacija‘ opet nije otišla do kraja! Izgledali su moćno, svi su ih vidjeli na tronu, a onda...

Prva reprezentacija svijeta po FIFA-inoj ljestvici zapela je već u četvrtfinalu Europskog prvenstva
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. srpanj 2021. 12:16

Mnogi su ih stručnjaci uoči početka Eura označili jednim od glavnih kandidata za naslov prvaka. Smatralo se da imaju sve što je potrebno za uspon na tron i potvrdu statusa prve reprezentacije svijeta po rankingu FIFA-e. Djelovali su prije Eura jako i moćno, na turniru su krenuli s tri pobjede u skupini, pa se sav taj ‘hype’ oko njih dodatno pojačao.

U osmini finala izbacili su još uvijek aktualnog europskog prvaka Portugal, ali je činjenica da u tom ogledu s jakim suparnikom nisu pokazali previše. OK, obranili su se od brojnih napada Ronalda i društva, pokazali su da su jaki u defenzivi, no minimalnu su pobjedu ostvarili iz jedinog udarca u okvir suparničkih vratiju.

Nisu u toj utakmici ostavili dojam reprezentacije koja je spremna otići do kraja i podići pehar, a izgledi za to ipak su se značajno smanjili nakon ozljeda Edena Hazarda i Kevina de Bruynea, dvojice glavnih kreativaca. De Bruyne se oporavio i zaigrao, bio je dobar, ne i odličan. Međutim, ostatak momčadi nije bio na razini potrebnoj za rušenje jake, moćne i veoma raspoložene Italije.

image
MATTHIAS HANGST Afp

Čudni tjedni

- Mislim da smo pokušali sve kako bismo pobijedili u toj utakmici. Oni su postigli fantastičan pogodak, ali mislim da smo kod prvog mi pogriješili. Imali su veći posjed, a nama lopta nije htjela ući u gol. Šteta, ispadanje je uvijek razočaranje - rekao je De Bruyne.

Sjajni veznjak Manchester Cityja bio je pod upitnikom za nastup na Euru zbog ozljede jagodične kosti koju je zaradio u finalu Lige prvaka protiv Chelseaja, a potom mu je Portugalac Palhihna u osmini finala sredio ligamente gležnja.

- Za mene osobno bilo je ovo četiri-pet čudnih tjedana. No, želio bih posebno zahvaliti našoj medicinskoj službi. Bilo je čudo da sam zaigrao protiv Italije jer sam imao ozlijeđen gležanj, stradali su ligamenti. Međutim, osjećao sam odgovornost igranja za svoju zemlju. Šteta što nisam mogao napraviti više - iskreno će Kevin.

Belgijski mediji nisu previše zamjerili svojim nogometašima nakon oproštaja od Eura. “Herojsko četvrtfinale bilo je posljednja postaja za naše Crvene Vragove; Belgija se borila sa svime što je imala, ali je Italija prekinula san’’, naslov je u belgijskom dnevniku Het Nieuwsblad. Het Laatste Nieuws piše: “Belgijski Crveni vragovi nakon poraza protiv Italije: Deklasirani smo’’.

Roberto Martinez napravio je velike stvari s Belgijom dosad. Nakon svjetske bronce u Rusiji povišena mu je letvica, no treba se sjetiti i podatka da Belgije prije njegova dolaska 2014. godine dugo nije bilo na velikim natjecanjima. Posljednji Euro prije Francuske 2016. bio im je 2000. kada su s Nizozemskom bili domaćini, tada su ispali u skupini, da bi pod Martinezom u dva navrata stigli do četvrtfinala.

Na Mundijal u Brazilu 2014. stigli su nakon 12 godina izbivanja s velike scene, te su zaustavljeni u četvrtfinalu. Na ovom Euru nisu imali rješenje za goropadnu Mancinijevu momčad koja ruši sve pred sobom. Imaju Belgijci visoku kvalitetu, to nitko ne spori, no pitanje je jesu li spremni baš za najveće domete ili je ovo njihova realnost.

- Nismo se prilagodili u prvom poluvremenu tako dobro kao što je to učinila Italija, ali igrači su željeli uzvratiti tijekom drugog poluvremena. Nažalost, jedna je momčad morala izgubiti i to smo bili mi. Taj drugi gol bi nam dao ‘momentum’, možda bismo i pobijedili da smo ga zabili. Nismo mogli dobiti ono što smo htjeli, ali sam ponosan na pristup i predanost momčadi - rekao je Martinez.

image
FRANCOIS WALSCHAERTS Afp

Iskusni branič Jan Vertonghen priznao je svoju pogrešku koja je prethodila prvom pogotku Talijana.

- Još više od poraza boli me to što je moja pogreška prouzročila suparničko vodstvo. Bilo je to tijekom razdoblja u kojem smo loptu malo imali u posjedu, a ako bismo je i imali, odmah smo je gubili. Stoga sam želio zadržati loptu u posjedu, ali to u kaznenom prostoru nije bila najbolja odluka - kazao je stoper Tottenhama.

Veliko pitanje

Njegova će se pogreška s vremenom zaboraviti, uostalom, nije on jedini krivac za skromnije izdanje cijele momčadi. Međutim, ostaje kod belgijskih igrača i navijača gorak okus zbog još jedne propuštene prilike za veliki rezultat.

- Da, baš kao i na prijašnjim turnirima. Uvijek se sve svodi na isto. Moramo analizirati gdje je krenulo krivo, kakve smo pogreške napravili, pogledati video, raditi na tome...

Toliko od Vertonghena, kojem su 34 godine. Vermaelen ima 35, i tu dvojicu iskusnika teško ćemo gledati na Svjetskom prvenstvu u Kataru koje je na redu za godinu i pol. Međutim, u redovima Crvenih vragova i dalje će biti neki sjajni igrači, prije svega De Bruyne i Lukaku, pa braća Hazard, Tielemans, vratar Courtois, potencijal je iskazao i mladi Doku...

Imat će što Belgija pokazati i u godinama koje dolaze, no pitanje je hoće li njena ‘zlatna generacija’ uspjeti i osvojiti nešto od tog zlata kad su velika natjecanja u pitanju.

Linker
17. travanj 2024 10:46