Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX
KAKO ĆE IZGLEDATI HNL?

NOGOMET VIŠE NEĆE BITI KAKAV JE BIO ZADNJIH GODINA Dinamo ostaje najmoćniji, no razlike će se smanjiti! Evo faktora koji će utjecati na hijerarhiju

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. travanj 2020. 15:25

Puno je priča, stavova, prognoza, iako nedostaje temelj za diskusiju, a to je poznavanje uvjeta nastavka nogometnih aktivnosti.

Dojmljivo je koliko se teorija može razviti iako one počivaju na “starim” pretpostavkama, temeljem doživljaja svakodnevice koja, realno, više neće biti ista. Još je dojmljivije kada se stare pretpostavke uzimaju kao faktor utjecaja na odluke koje se donose u blokadi izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Teško je predvidjeti

Kakve će biti nove pretpostavke-uvjeti za nogometna upravljanja ovog trenutka još nitko ne može znati. Utoliko je logičnije ono što promiču mnogi trezveniji unutarnji i vanjski akteri nogometnih događanja, a temelji se na faktoru strpljenja. Belgijanci su požurili zaključiti prvenstvo iako nemaju pojma što će se za dva mjeseca događati s nogometom.

Čemu ta žurba? Ne može se u tretmanu obveza biti izolirani otok, a onda kada se treba dijeliti zajednički financijski kolač UEFA-e pozivati na “uniformiranost prava”. Isto bi načelo trebalo vrijediti i za delikatno pitanje smanjivanja ugovornih obveza prema igračima i trenerima. Još nitko ne zna kakve će štete proizvesti blokada natjecanja, pa stoga donositi projekcije štednje “od oka” nije ni poslovno logično, niti je korektno.

Dugoročno u odnosima prema članovima nije baš niti mudro. Povjerenje u odnosima uprava - igrački pogon - struka jedan je od najpodcjenjenijih faktora (ne)uspješnosti. Na njega velikog utjecaja ima i to što se poremećaji na tim relacijama dugo pamte, negativno. Jednom kad su izgubljeni, teško ih je opet uspostaviti. Zato, tamo gdje je bilo dogovora o novčanim pitanjima, nužno povjerenje bit će osnaženo i za nastavak suradnje u novim uvjetima. Tamo gdje prevlada nametanje, odnosi više neće biti isti, ni pozitivni...

Prva HNL, a posljedično i niže lige, u najvećoj mjeri moći definirana je financijskim mogućnostima. Više-manje tablicu možete posložiti unaprijed temeljem proračuna klubova, uz statističku pogrešku. Ono što je dvojbeno u borbi za vrh jest razlika kojom će Dinamo biti prvak. Rijeka i Osijek su klubovi koji drastično pokazuju taj trend, jer su do prije 7 odnosno 4 godine bili u borbi za opstanak i ostanak, a onda su s novim vlasnicima postali dio četvorke na vrhu...

Što može donijeti promjena financijskih okvira HNL-klubova možemo logično pretpostaviti. U očekivanoj općoj recesiji vjeruje se da će hijerarhijski odnosi ostati sličnih okvira. Ukoliko se nekom klubu dogodi drastična promjena, primjerice kako je najavljeno u Rijeci, moguće je i značajnije smanjivanje ambicije.

Posljedice blokade

Kada je u pitanju Dinamova dominacija onda, do daljnjeg sigurno, ona neće doći u pitanje. Ono što je izvjesno, ako bi Dinamo značajnije smanjio proračun ušao bi u trend smanjivanja onih razina moći na kojima je i stekao (izrazito) dominantan položaj i na tržištu igrača. To onda nosi smanjivanje tehničke razlike u odnosu na druge klubove, koje neće imati tako značajne promjene statusa.

Za liderske klubove nije stvar samo u tome da se moraju prodati najbolji igrači, nego nova financijska ponašanja mogu diktirati manji broj igrača pod ugovorom, odnosno više kvalitetnih igrača na tržištu za druge klubove solidnih platežnih mogućnosti.

Forsiranje nove mlade škvadre u procesu stasanja svakako bi imalo utjecaja na smanjivanje kvalitativnih distanca između Dinama i ostatka. U kojoj mjeri, ponavljamo, teško je prognozirati, jer se ne znaju još objektivne pretpostavke u kojima će se djelovati, kada će se nastaviti i koje će biti posljedice blokade nogometa i natjecanja.

FAKTORI KOJI BI MOGLI UTJECATI NA HIJERARHIJU

MANJE NOVCA, MANJE KVALITETE

Tko ima izrazito više novca od konkurencije jednostavno je kvalitativno nedodirljiv. Čak i ako nije selekcijski baš maksimalno uspješan, može si priuštiti greške i plaćati ih a da rezultat ne pati. Manje plaćanja znači manje kvalitete.

ODLJEV IGRAČA

Odlazak onih koji se mogu inozemno plasirati je jedno, ali odlazak igrača unutar Hrvatske je drugo. U prvoj varijanti se slabi kadar, a u drugoj (i otpisom zbog štednje) može se dogoditi jačanje konkurencije.

MOTIVACIJA KONKURENCIJE

Kada se naruše okviri dominacije jednog kluba, može se dogoditi promjena odnosa i raspoloženja u konkurenciji. Ona je uvijek gladnija iskoraka, a percepcija da se jaz smanjio može motivirati okruženje na dodatni doprinos snaženja.

Linker
23. travanj 2024 19:34