Getty Images
ZAMJENA TEZA

'OVO JE BESMISLENO! ON VIŠE IGRA ZA HRVATSKU NEGO ZA REAL' Evo zašto Luka Modrić ne bi smio igrati odlučujuću utakmicu za Vatrene

DRUKČIJI KRITERIJI Na Pirenejima se ponovo problematizira pozivanje Realova veznjaka u Vatrene
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 31. listopad 2019. 09:47

Ono što ćete primijetiti kad intenzivno pratite španjolske medije to je da imaju bitno drugačije kriterije u praćenju domaćih i stranih igrača. Prema potonjima, dok su na pobjedničkom valu, imaju euforičan pozitivan odnos. Kada im učinci, ili njihovih momčadi, više nisu na tim valovima, onda su prema strancima odmah negativno nastrojeni.

Nakon što je sedam godina bio tretiran spektakularnim igračem, sada Luka Modrić može osjetiti u dijelu medija s Pireneja promjenu klime prema njemu. Kako mu u igri, u kontekstu manjkave razine cijele momčadi Reala, ne mogu pronaći baš neke veće negativnosti, dio medija zakačio se na problematičnost Modrićevih ozljeda i poziva u reprezentaciju. U kratkim crtama navodi se kako je kapetan Vatrenih ove jeseni odigrao više minuta za reprezentaciju (337) nego za Real (246 do jučerašnje utakmice s Leganesom), te da je to besmislena situacija za Blancose.

Isticali su slične teze prije mjesec dana, kada se Modrić vratio ozlijeđen iz Azerbajdžana, a sada su potencirali tu priču zbog poziva Zlatka Dalića za utakmicu sa Slovačkom. Kao, to nema nigdje da hrvatska nogometna federacija i izbornik “inzistiraju” na pozivima igraču koji se tek oporavio od druge ozljede u mjesec dana. I kao to nije u redu ni prema Realu, a ni prema igraču, pogotovo “što je Hrvatskoj dovoljan bod protiv Slovačke”...

Treba li uopće obrazlagati ove zamjene teza? Dakle, Hrvatska igra odlučujuću utakmicu kvalifikacija i ako joj je najbolji igrač i kapetan predvodnik zdrav, jedino glupo bilo bi ne pozvati ga da bi ga se sačuvalo za utakmicu sa Sociedadom. Druga stvar je da je Modrić u Realu igrao 50% od 12 utakmica, jer je dijelom bio kažnjen zbog nepravednog crvenog kartona (zbog nečega što je potom zanemareno u nastavku sezone), a dijelom i zbog izbora trenera Zidanea.

Činjenica je da ga se nije mudro doziralo u reprezentaciji u prvom turnusu (Slovačka, Azerbajdžan), ali u drugom jest (Mađarska, Wales). Modrić je zaradio kontuziju u posljednjoj minuti u nesretnoj dinamici igre, a ne zbog umora. Naprotiv.

Kad je u pitanju reprezentacija Španjolske, može se primijetiti da na Pirenejima imaju drugačije doživljaje u istim kontekstima. Čak i kad su u pitanju velikani, kao Messi i Ronaldo, kao stranci, onda se ne propituje ozbiljnije “čemu suvišne reprezentativne partije”...

Luka Modrić ima 34 godine, a nadolaze nove mlade snage koje privlače medijske i opće javne pažnje. I to je OK. No, u zamjeni teza nije fer zanemariti da se recimo poraz u Mallorci dogodi kada nema tzv. veterana kao Modrić ili Kroos, a igraju mlađi i maksimalno medijski promovirani noviteti. Koji jesu talentirani, ali bez pomoći iskusnijih igrača teško mogu odgovoriti pritisku Realovih očekivanja.

Promjena stava

Uostalom, kako je netko dobro primijetio, Toni Kroos je do prije mjesec dana bio pod paljbom kao da je “gotov” igrač (čujte to, gotov igrač sa 29 godina!?) i ne može pratiti više ritmove koji trebaju madridskom Realu. Lamentiralo se da je u nizu nelogičnih Zidaneovih poteza i taj da Kroos potpiše ljetos produženje ugovora.

Nakon što je u rujnu bio u reprezentaciji načet s aduktorima, kao i Modrić, dogodila mu se pauza i preskočio je Mallorcu (i prvi poraz Reala). Vratio se i protiv Galatasaraya i postigao je gol pobjede u ključnom susretu Lige prvaka. Uz nekoliko mu dobrih utakmica sada je klima promjenjena i hvali se kako je Kroos “opet onaj stari i da vuče Real”. Eto...

Linker
16. travanj 2024 18:45