Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
'NOGOMET NOGOMETAŠIMA'

PET LEGENDI U VELIKOJ AKCIJI KUPNJE NOGOMETNOG KLUBA Svi su zaradili velik novac, a iza njih stoji jedna od najvećih svjetskih sportskih agencija

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 05. svibanj 2020. 17:45

Ideja nije nova jer Dennis Bergkamp (51) je sa svojim kolegama legendama Henrikom Larssonom (48) i Dirkom Kuytom (39) još prošle godine pokušao kupiti engleskog trećeligaša Wycombe Wanderers, da bi ipak sve ostalo samo na ideji.

Ali Bergkamp & co. ne odustaju, a nakon što su se spomenutom tercetu priključila još dva velika nizozemska nogometaša, danas treneri Ronald Koeman (57) i Phillip Cocu (49), priča se ponovo aktualizirala. Doduše, još uvijek bez konkretnog kluba koji bi “napala” ova grupacija...

Padaju cijene klubova

Ono što se pak zna je da iza bivših nogometaša, koji su u svojim karijerama zaradili veliki novac, stoji Wasserman Media Group, jedna od najvećih svjetskih sportskih agencija, koja “teži” 3,6 milijardi eura.

- Svi smo u čekaonici - kaže nizozemski agent Rob Jensen, po engleskim medijima “mozak ove operacije.

- U ovoj krizi će cijene klubova pasti, ali isto tako će problemi u klubovima biti veći.

Jensen je otkrio da su nedavno također bili blizu dogovora oko kupnje jednog kluba, ali da je i to propalo.

- Neću reći o kojem je klubu riječ, ali u posljednji trenutak su nas pretekli strani investitori. To je bilo veliko razočaranje za sve nas.

Ovog 64-godišnjaka smatra se nogometnim “superagentom”, a svima navedenima je vodio karijeru dok su igrali nogomet. Tako je, primjerice, realizirao transfer Henrika Larssona iz Celtica u Manchester United, dok je Koemana svojedobno iz Ajaxa doveo u Barcelonu.

S Bergkampom, isturenim u ovoj grupaciji, nije imao puno muke s obzirom da je Nizozemac posljednjih 11 godina svoje karijere prove u Arsenalu te tamo postao jedna od najvećih legendi.

Zanimljivo je da je osim Larssona u Engleskoj za Liverpool igrao i Kuyt, dok su Koeman i Cocu na Otok došli kao treneri. Svi, dakle, znaju okruženje u kojem bi se našli ako realiziraju svoju i Wassermanovu veliku želju.

S druge strane, među njima petoricom nema klupskih suigrača, dijelom i zato jer nisu u istim generacijama. Doduše, Bergkamp je s Koemanom i Cocuom igrao u reprezentaciji Nizozemske, tamo se kasnije Cocu mogao zbližiti i s Kuytom, dok Šveđanina Larssona s Nizozemcima spaja tek spomenuta menadžerska agencija.

Zajednička misija bila bi im “nogomet nogometašima”, ali isto tako ih čeka još veća borba ako u jednom trenutku i uspiju u svom sadašnjem naumu jer trenutko sedam klubova Premier lige ima vlasnike “teže” od 5 milijardi eura, s tim da je nedavno Newcastle kupila saudijska grupacija vrijedna 360 (!) milijardi...

Linker
20. travanj 2024 00:10