STVOREN ZA PURISTE

Ovo je novi VW Golf 8 R sa 320 KS, "Drift mode" načinom rada i Akrapovičem!

Papreni hot hatch model do stotke juri za samo 4,7 sekundi, a maksimalna brzina ograničena je na 250 km/h
Golf 8 R
 Volkswagen

Volkswagen je noćas, kao što je bilo i najavljivano, predstavio sve detalje novog Golfa 8 R! Riječ je o najsnažnijem serijskom Golfu ikad proizvedenom, a detalji koji su oktriveni oduševit će puriste diljem svijeta.

Krenimo redom - ispod poklopca se nalazi dobro poznati 2,0-litreni TSI motor koji sada broji 320 KS uz 420 Nm okretnog momenta. Uparen sa 4Motion pogonom na sve kotače, novi Golf 8 R do stotke sprinta za impresivnih 4,7 sekundi. Spomenuti sustav koristi i "torque vectoring" uz koji, kako tvrde u Volkswagenu, automobil bolje prolazi kroz brze zavoje te je pritom i agilniji za vožnju.

image
Golf 8 R
Volkswagen

Vizualno se Golf R koji je očekivano predstavljen u Lapiz plavoj boji ističe aerodinamičnim dodacima i novim odbojnicima. Prednjim krajem dominiraju IQ Matrix LED svjetla koja su povezana plavom LED trakom za još agresivniji nastup i uočljivost u prometnicama, posebno po noći. Pogled na stražnji kraj otkriva masivni difuzor i nastavke Akrapovičevog ispušnog sustava koji dolazi opcijski. Za potpuni dojam brinu se novi 19-inčni naplaci.

image
Golf 8 R
Volkswagen

Automobil je dobio i nešto tvrđi ovjes, a podnica je 20 mm bliže tlu (što pridonosi voznim karakteristikama, ali i vizualnom dojmu). Pogled na unutrašnjost otkriva dobro poznato digitalno okruženje, a u odnosu na "obične" verzije R je dobio novi sportski upravljač, sportska sjedala i novi prikaz na digitalnom kokpitu koji se nalazi ispred vozača.

image
Golf 8 R
Volkswagen

Središnjim dijelom 10-inčni zaslon osjetljiv na dodir sa Discover Pro navigacijskim sustavom i naravno novim MIB3 infotainment sustavom. Na slikama je moguće vidjeti i dobro poznatu minijaturnu ručicu automatskog DSG mjenjača, a pomalo nas je začudila informacija kako će se na američkom tržištu nuditi i sa ručnim mjenjačem, dok će za Europu u ponudi biti samo automatik...

image
Golf 8 R
Volkswagen

Uz adaptivni ovjes vozačima se nudi čak 6 različitih načina vožnje: Comfort, Sport, Race, Individual, Special i Drift. I dok su prva četiri otprije poznata, u oči vam sigurno upadaju Special, a još više Drift. Pa krenimo od načina rada Special. Riječ je o postavkama koje su optimizirane za vožnju po kultnom Ringu. U prijevodu to znači da se spomenuti način rada može koristiti prilikom sportske vožnje te isti omogućuje maksimalno prianjanje uz podlogu. S druge strane, Drift mode će vam izmamiti osmjeh na lice budući da se u tom načinu snaga prenosi na stražnju osobinu. Naravno, spomenuti način rada rezerviran je za stazu.

image
Golf 8 R
Volkswagen

Više detalja oko cijene i točnog dolaska na tržište trebalo bi biti poznato uskoro. Ovaj model na tržištu će se nametati za kupce sa Mercedesom A35 AMG, BMW-om M135i, Audijem S3 te ostatkom društva, a s obzirom na gore navedene stavke svakako bi trebao biti iznimno popularan.

image
Golf 8 R
Volkswagen
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:20