VINCENZO PINTO Afp
VELIKI DERBI U RIMU

Brozović i Perišić u rulet partiji: dvostruka kruna, kup ili - ništa? A Milanov junak skida uroke...

Finale Talijanskog kupa kao uvertira za neizvjesnu završnicu u zadnja dva kola
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 11. svibanj 2022. 16:16

Posljednji put kada su se Milan i Inter hrvali za "scudetto" sve do ciljne ravnine Serie A, Zlatan Ibrahimović je kao džomba u svlačionici "rossonera" bildao autoritet na nestašnim brazilskim dječacima Patu i Robinhu, Alexis Sanchez postizao je hat-trickove za Udinese, dobri stari Antonio Di Natale iskoračio je iz njihove sjene kao najbolji strijelac lige, a izvjesni Sandro Tonali pisao je pismo Svetoj Luciji, mučenici i zaštitnici djece, kojoj maleni Talijani uoči Božića šalju popise želja.

"Draga Sveta Lucija, molim te, pošalji mi Milanov komplet, dres, gaće i štucne. I pomozi mi da postanem profesionalni nogometaš", napisao je dječak iz milanskog predgrađa.

Tonali skida uroke

Govorimo o sezoni 2010/11. Milan je kampanju završio kao prvak sa šest bodova više od gradskog suparnika, zaključivši tako razdoblje dominacije "nerazzurra", koji su s Mourinhom na klupi osvojili brdašce trofeja. Već sljedeće sezone štafetu Serie A preuzet će torinska "stara dama", kojoj će konkurencija sljedećih deset godina gledati u leđa. Onda će Inter lani s Conteom na klupi i Lukakuom u napadu napokon prekinuti tu sapunicu, a godinu poslije ulazimo u napetu završnicu prvenstva, u kojoj Milan juri prema naslovu. Dok Stefano Pioli crta šampionsku taktiku, dolje na terenu Sandro Tonali rješava utakmice i usput skida uroke.

Zaobilaznicom preko Brescie, ovaj 22-godišnji vezni igrač stigao je na koncu u Milan, za koji navija od dječačkih dana. Prvu sezonu se školovao, a u drugoj iskoračio kao ključni vezni igrač. Za vikend se na stadionu Bentegodi predstavio kao onaj koji je spreman pisati povijest: milanisti su uoči ovog gostovanja strahovali od "fatalne Verone", koja se u prošlosti dvaput pokazala kobnom za njihovu momčad pred ulazom u ciljnu ravninu.

U sezoni 1972./73. prvak je bio Juventus jer je Milan u posljednjem kolu poražen u Veroni, a sedamnaest godina poslije velika Sacchijeva generacija ispustila je naslov iz ruku porazom protiv Verone dva kola prije kraja. Ovaj put dvostruki strijelac Tonali nije dopustio reprizu.

- Ova momčad piše svoju vlastitu povijest, i to čini u prezentu - rekao je Pioli, trener koji je od početka sezone odbijao prihvatiti ulogu favorita u borbi za titulu.

Zanimljivo, mladi Tonali nije imao sličnih problema, i u intervjuu za Corriere della Sera još je u studenom prošle godine otkrio da će taj uspjeh proslaviti novom tetovažom.

Dva kola prije kraja Serie A "rossoneri" su dva boda ispred "nerazzurra". Raspored obje momčadi nije ni najlakši niti najteži: Milan dočekuje Atalantu i spušta zastor na sezonu gostovanjem kod Sassuola, a Inter gostuje kod Cagliarija i završava kampanju doma protiv Sampdorije. Začin šampionskoj utakmici dodaje kontekst.

Atalanta je jedna od četiri momčadi (uz Lazio, Romu i Fiorentinu) koje napadaju dvije ulaznice za Europsku ligu i jednu kartu za Konferencijsku ligu.

Nakon velikog iskoraka momčadi i iskustva skupljenog u Ligi prvaka, "La Dea" iz Bergama definitivno neće doći Milanu u goste u turističkom aranžmanu. Sve je, dakle, otvoreno, i sve se može brzo zakomplicirati.

Spašavanje posla

Ivan Perišić i Marcelo Brozović lako bi mogli u završnici prestići Antu Rebića, ali da bi uopće ostali konkurentni, prvo moraju bez značajnijih žrtava odraditi finale talijanskog kupa (srijeda, 21, Olimpijski stadion u Rimu).

Ali - je li to izvedivo ako se suparnik zove Juventus, klub koji očajnički želi spasiti sezonu obilježenu turbulencijama i neočekivanim propadanjima?

Za razliku od Simonea Inzaghija, koji je odradio odličan posao u svojoj prvoj sezoni na Interovoj klupi i ne mora brinuti za budućnost, Max Allegri spašava posao i pritom ne bježi od kratkih i bolnih rezova. Jedan takav mogao bi biti selidba Dušana Vlahovića na klupu.

U posljednje dvije utakmice s Venezijom i Genoom trener je pokazao da je medeni mjesec završio, srpsku zvijezdu povlačio je s terena dok se lomila utakmica, sugerirajući da je nezadovoljan njegovom formom, a uoči rimskog finala mediji proturaju tezu da bi Vlahović mogao početi s klupe...

Linker
19. travanj 2024 22:28