JUSTIN TALLIS Afp
SJAJNO IGRA I VATRENI

‘Chelsea će biti teško zaustaviti, sada su još jači, a pogledajte s kim su igrali! Sada ih čeka derbi‘

Chelsea se proljetos okitio naslovom europskog prvaka, a sada juriša i na naslov u kući.
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 22. rujan 2021. 11:32

Nakon pet odigranih kola u engleskoj Premier ligi najviše razloga za zadovoljstvo imaju Chelsea, Liverpool i Manchester United, koji su skupili po 13 bodova. Ipak, od tri trenutačno prvoplasirane momčadi elitnog razreda engleskog klupskog nogometa najbolji dojam za sada je ostavio Chelsea, koji je u nedjelju razbio Tottenham na njegovu stadionu sa 3:0.

Od kada je u siječnju stigao na klupu europskog prvaka menadžer Thomas Tuchel od londonskog sastava u kratkom vremenu učinio je gotovo nepobjedivi stroj. Njemački stručnjak briljantno je odradio završnicu prošle sezone u kojoj se Chelsea u konačnici okitio naslovom Lige prvaka iako je Tuchel često isticao kako nije realno da njegova momčad postane europski prvak samo pet mjeseci nakon njegova dolaska na Stamford Bridge. No, kada je netko stručan kao što je Tuchel i kada vrhunska momčad pohvata na pravi način ideje svoga trenera onda rezultat često ne može izostati.

image
JUSTIN TALLIS Afp

Slijedi City

Londončani su novu sezonu otvorili u istom pobjedničkom ritmu uz ključnu prevagu što se ionako vrhunskoj momčadi priključio u ovom trenutku možda i najbolji svjetski napadač Romelu Lukaku. Belgijski majstor vratio se na Stamford Bridge u želji da u drugoj londonskoj misiji bude, što se trofeja tiče, još uspješniji nego u Interu. Iako do kraja prvenstva ima još jako puno iskušenja, Chelsea po mnogim analitičarima na Otoku ima momčad koja se za mnoge već isprofilirala kao glavni favorit za osvajanje naslova prvaka Engleske.

- Znam da će mnogi kazati da sam preuranio sa zaključcima nakon samo pet odigranih kola, ali Chelsea izgleda kao momčad koju će biti teško zaustaviti. Treba pogledati samo raspored kakav je do sada imao Chelsea. Tuchelova momčad gostovala je u prvih pet kola kod Arsenala, Liverpoola i Tottenhama i osvojila je sedam bodova, a na Anfieldu nije poražena iako je veći dio utakmice igrala s igračem manje. U subotu slijedi veliki derbi Chelsea - Manchester City, ali ovoga puta kod Chelseaja neće biti nikakvog straha. Od kada je stigao Tuchel jako dobro znaju kako se pobjeđuje Manchester City - mišljenje je najboljeg strijelca u povijesti Premier lige Alana Shearera.

U novu prvenstvenu utrku odlično je ušao i Mateo Kovačić, koji je i u pobjedi nad Tottenhamom (3:0) odigrao jednu od najvažnijih uloga u sastavu gostiju. Nakon izjednačenog prvog dijela Lukaku i suigrači su u nastavku razbili gradskog suparnika.

- Nismo bili pravi u prvom poluvremenu, ali u nastavku smo odigrali vrhunski. Ne zamaram se previše našim odličnim učinkom u prvih pet kola iako sam sretan zbog tog, puno je važnije ono što stalno ponavljam, da ova momčad može igrati još puno bolje - istaknuo je menadžer Chelseaja Thomas Tuchel.

Manchester United je, pak, slavio na gostovanju kod West Hama (2:1). Za razliku od utakmice u Ligi prvaka protiv Young Boysa, Lingard je od tragičara postao jedan od junaka, dok je vratar David de Gea obranio kazneni udarac Noblea u sudačkoj nadoknadi. Inače, Noble je samo nekoliko sekundi ranije ušao u igru baš da bi pucao s bijele točke.

image
Cristiano Ronaldo
IAN KINGTON Afp

Ljutiti Solskjaer

- Ne bih daleko dogurao niti ja, a još manje moja momčad kada bih se obazirao što drugi misle o igri Manchester Uniteda. Čim izgubimo jednu utakmicu odmah se govori o krizi i pritisku, a sezonu smo, kada je Premier liga u pitanju, otvorili na odličan način - istaknuo je menadžer Manchester Uniteda Ole Gunnar Solskjaer.

Povratak Cristiana Ronalda ključan je za šampionske ambicije Crvenih vragova. Portugalac je u tri povratničke utakmice postigao četiri gola uz činjenicu da Ronaldo i suigrači i dalje ‘bildaju’ rekord s obzirom da su 29 utakmica bez poraza na gostovanju u Premier ligi.

Liverpool također uživa u odličnom startu i činjenici da su ozljede ključnih igrača napokon iza Redsa. Povratak Van Dijka i golgeterska forma Salaha i Manea mogu posebno veseliti menadžera Jürgena Kloppa, kao i činjenica da za sada Liverpool nema gotovo nikakav pritisak šampionskih ambicija kada je otočka javnost u pitanju.

Linker
25. travanj 2024 15:24