DAMIR KRAJAC Cropix
EVO GDJE JE PUKLO

Cure detalji smjene koju je inicirao Dinamo! Tražili ga da odgovara na WhatsApp poruke, slagali mu igru...

Teško je reći gdje mu je bilo teže. U svlačionici ili u uredima, još se dobro i snalazio
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. rujan 2022. 12:20

Chelsea je nakon otkaza Thomasu Tuchelu već sljedeći dan najavio potpisivanje ugovora s Grahamom Potterom, koji je prethodno vodio Brighton. Dakle, sve je već bilo dobro pripremljeno, čekao se samo trenutak za Tuchelovu smjenu. Poraz od Dinama došao je kao naručen. Ugovor s Potterom potpisan je na pet godina, a prema pisanju The Telegrapha on će u tom razdoblju zaraditi 60 milijuna funti. S obzirom na to da su sve utakmice turneje u Premier ligi otkazane zbog žalosti u povodu smrti kraljice Elizabete II., Potterov debi na čelu Chelseaja dogodit će se 14. rujna u utakmici protiv Salzburga u Ligi prvaka.

U međuvremenu engleski mediji iznose insajderske detalje Tuchelove smjene. Mnogi od njih djeluju iznenađujuće i čudno, čak i šokantno, da ne upotrijebimo neku težu riječ. Najzanimljivije smo sakupili na jednom mjestu.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Tuchelova smjena bila je na startu sezone nezamisliva, prije svega zato što su u startu novi vlasnici Chelseaja željeli Nijemca učiniti središnjom figurom novog sportskog projekta i dati mu ovlasti koje bi nadilazile standardni trenerski posao. S Tuchelom su pregovarali i o produžetku ugovora do 2026. (prethodni ugovor je istekao 2024.). U prvim satima nakon otkaza doznali smo da su se odnosi između Nijemca i glavnog dioničara Chelseaja Todda Boehlyja jako pogoršali, što je bio jedan od glavnih razloga razlaza.

Prema The Athleticu, na jednom od prvih sastanaka tandem Boehly i Behdad Eghbali (član novog upravnog odbora Chelseaja, ima status kontrolnog predstavnika vlasnika, do sada je radio u bankarstvu) pozvao Tuchela da igra(!?) u sustavu 4-4 -3. Jasno je da Nijemac ostao šokiran. Dva tipa koja jesu vlasnici, ali koji o nogometu pojma nemaju govore mu kako treba igrati. Na sljedeći je sastanak Tuchel poslao svog pomoćnika...

image
OLI SCARFF Afp

Prema novinaru The Telegrapha Mattu Loweu, na inicijativu Boehlyja kreirana je WhatsApp grupa, koji je, osim njega, uključivao Eghbalija i Tuchela. No, uglavnom su se dopisivali vlasnici, a Tuchel gotovo da i nije sudjelovao u komunikaciji. Boehlyja je to jako ljutilo.

Priča o Cristianu Ronaldu dobila je veliki publicitet - Tuchel je blokirao njegov transfer u Chelsea. Telegraph donosi zanimljiv detalj: Boehly je Portugalca vidio kao veliki marketinški potencijal, dok je Tuchel vjerovao da će Ronaldo uništiti atmosferu u momčadi. Amerikakac je poludio i zbog Ronalda, odnosno izgubljene zarade.

Bilo je i drugih trenutaka. Athletic javlja da je Nijemac želio potpisati Rafinhu, Frenkieja de Jonga, Presnela Kimpembea i Matthijsa de Ligta na ljeto. Nitko od njih nije završio u Chelseaju, a posebno je za njega bio šokantan prekid gotovo dogovorenog transfera Rafinhe koji je na kraju iz Leedsa prešao u Barcelonu. Tuchel za njih nije dobio željeni blagoslov kluba. Boehly je procijenio da to nisu igrači za Chelsea.

image
NIKLAS HALLE‘N Afp

Tandem Boehly/Eghbali i Tuchel razišli su se i u pogledima na politiku transfera i koncept rada. Vlasnici su se htjeli osloniti samo na iskustvo analize podataka, trener je smatrao da mu treba vremena za komunikaciju s igračima koje želi - da shvati njihov karakter i kako će se uklopiti u momčad. Oni su takve razgovore smatrali nepotrebnima.

Druga važna tema koja je prethodila otkazu bio je Tuchelov loš odnos s igračima, o čemu se također govorilo u prvim satima nakon otkaza. Prema The Athleticu, Tuchel nije komunicirao s igračima "jedan na jedan". Nije bilo pojedinačnih razgovora gotovo godinu dana.

Telegraph javlja da igračima nije bilo jasno kako se sastavlja momčad. Preko noći bi standardni igrači postajali pričuve i obrnuto. Postojala je skupina igrača koji su željeli napustiti Chelsea, Tuchel je znao za to, a neki od njih startali su u prvim kolima sezone.

Daily Mail je napisao da igrači ne vole igrati na boku, na strani na kojoj je bila trenerska klupa - živcirali su ih Tuchelovi povici nakon neuspješnih akcija na terenu.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Dakle, teško je reći gdje je Tuchelu bilo teže. U svlačionici ili u uredima. Dobro je još Nijemac sve to i podnosio jer u javnosti nije odavao dojam čovjeka koji živi u nemogućim uvjetima. Još nekako prihvatiš da ti igrači okrenu leđa, to je normalno. No, da ti gazde koje su tek došle u Europu, koje nisu pogledate pet nogometnih utakmica objašnjavaju kako moraš igrati i da se s njima moraš stalno dopisivati, to je već bilo malo previše...

Vidjet ćemo kako će se snaži Graham Potter, hoće li vlasnici i njemu crtati sustav i akcije. Opet, ako je cijena za to 60 milijuna funti u pet godina, nekako ćemo ga razumjeti...

Linker
15. travanj 2024 11:18