Mateo Kovačić

 JOSE BRETON Nurphoto Via Afp
EKSKLUZIVNO ZA SN

Svjetski prvak Kovačić: ‘Sve što je prvo, uvijek je upečatljivo. Nadam se da je ovo tek početak‘

Hrvatski reprezentativni veznjak trijumfom u Arabiji ušao je u povijest
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. prosinac 2023. 11:12

Prema očekivanju, Manchester City je porazio u finalu FIFA-inog Klupskog SP-a brazilski Fluminense. Možda su neki očekivali da dimenzija pobjede Guardioline momčadi neće biti tako velika, no osim rezultata od 4:0 odnosi na terenu bili su bitno na strani Engleza. Kad usporedimo vrijednost kadra to je, doduše, jednostavnije zaključiti. Roster kojim maestralno upravlja Josep Guardiola vrijedan je 1,3 milijardi eura, a roster brazilske momčadi, prvaka Južne Amerike, ima tržišnu vrijednost od 107 milijuna eura.

Ogromna pažnja

S dva poznata veterana, Felipeom Melom u 40. godini, Marcelom u 35. godini, uz golmana Fabija koji je u 43., te uz još nekoliko +30-godišnjaka, Fluminense je teško mogao pratiti ritam najbolje momčadi na svijetu.

Pep Guardiola, iako u aktualnom prvenstvu ima kriznu fazu, može se s ponosom osvrnuti na 2023. godinu. Osvojio je čak pet trofeja sa svojim igračima - englesko prvenstvo, FA kup, Ligu prvaka, Europski superkup, a sada i Klupsko SP. Za Manchester City i njegove navijače ovaj trofej ima posebnu težinu. Klub s Etihada osvojio je prvi put svjetski naslov i to u posljednjem izdanju u ovakvom formatu.

image

Kovačić protiv Fluminensea

GIUSEPPE CACACE Afp

- Naravno da sam sretan jer smo praktično osvojili sve najvažnije trofeje u ovoj godini. Čestitam svojim igračima - kazao je Katalonac, jedini trener u povijesti ovog natjecanja koji je osvojio četiri svjetska naslova (s Barcelonom 2009. i 2011., s Bayernom 2013. i sada s Manchester Cityjem). U (pre)bogatoj trenerskoj karijeri Pepa Guardiole ovo je već 37. titula u tri kluba. S Barcelonom ih je osvojio 14, s Bayernom 7, a s Manchester Cityjem je sada na 16 trofeja!

Guardiola je trener koji će uvijek izazivati ogromnu pažnju. Oni koji ga nastoje umanjiti u vrijednosti tvrde da je lako osvajati trofeje s najmoćnijim klubovima. Dok nije osvojio Ligu prvaka s Manchester Cityjem ove godine, kritičari su tvrdili da su neuspjesi s Bayernom i Cityjem posljedica neimanja Messija. No, da je teško osvajati, pogotovo toliko često, trofeje s moćnim klubovima, svakako pokazuju manje uspješni treneri u drugim također financijski jakim sredinama. Ono što je definitivno to je da Guardiola ipak donosi novosti u taktičkom pogledu, teži stalnim poboljšanjima igre svojih momčadi, te je jedan od najvećih inovatora u nogometu posljednjih 15-ak godina...

Godina bogate berbe trofeja Manchester Cityja ima i svoj hrvatski štih. U osobito snažnom kadru s kojim je osvojio trostruku krunu Guardiola je u kontinuitetu traženja poboljšanja odlučio u ljeto 2023. dovesti u svoje redove dva člana vatrene postave. Mateo Kovačić je već prijašnjih godina bio na radaru Katalonca, ali se stvari nisu poklapale jer je veznjak imao odličnu situaciju u Chelseaju i Londonu. Čim su se promjenom vlasničkih odnosa, a posljedično i filozofije rada Chelseaja, stekli uvjeti da ga dovede, Guardiola je krenuo u akciju. Pogotovo zbog odlaska kapetana Gündogana, trebao mu je vrhunski box to box igrač.

Hrvatski dvojac

Za Kovačića, koji ima 29 godina i sjajnu dekadu iza sebe, City je platio 29 milijuna eura i osigurao njegov dolazak na četiri godine. Pored njega, Guardiola je pošto-poto htio i onog koji će obilježiti iduću dekadu europskog nogometa među braničima, Joška Gvardiola. Zato je plaćeno 90 milijuna eura RB Leipzigu.

Oba igrača, neminovno, trebaju vrijeme prilagodbe novom gradu, klubu, Gvardiol i puno žešćem natjecanju nakon Bundeslige, te je na tom putu plus i minus dana. Najviše od svega treba se prilagoditi taktičkim finesama na kojima Guardiola inzistira i moglo bi se reći baš cjepidlači. Perfekcionist po prirodi Guardiola daje sve za igrače, ali je super zahtjevan...
Mateo Kovačić je u Džedi igrao 19. i 20.utakmicu sezone za novi mu klub. Imao je u prethodnim mjesecima probleme s ozljedom, ali u Saudijsku Arabiju je stigao potpuno fit i motiviran. U polufinalnoj utakmici s Urawom bio je i strijelac za 2:0 (završilo 3:0) nakon sjajne akcije s Walkerom, koju je Kovačić vrhunski realizirao nakon sprinta od 40-ak metara. Nakon gola u 52. minuti odigrao je odličnu rolu.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

S obzirom na to da je ostao na terenu svih 90 minuta, bilo je logično da će u finalu startati s klupe i ući tijekom utakmice. Tako je i bilo, Guardiola ga je poslao na teren u 60. minuti i Kovačić je vrlo dobro “ušao” u igru. Imao je više zapaženih akcija, prodiranja kroz sredinu, stvaranja viška, a i ovaj put je ostavio konkretan trag u akciji za treći pogodak. Tada je, naime, oduzeo suparniku loptu na 20-ak metara od gola, gurnuo loptu na krilo Alvarezu, koji je oštrim centaršutom na drugoj vratnici uposlio Fodena, koji je poentirao!
No, najatraktivniju akciju imao je u 89. minuti kad se upustio u dribling više igrača po krilu i unutar kaznenog prostora, gdje mu je lopta zapela baš kad se pripremao za završni pas u sredinu...

Bilo je upečatljivo

Očit je porast forme kod Kovačića, sve je prilagođeniji igri momčadi, gdje donosi, uz kontrolu posjeda, i njegov forte, promjenu ritma i stvaranje viška u brzini, uz dovođenje lopte iz defenzivne u zonu završnice.

- Presretan sam jer smo osvojili još jedan trofej. To je velika stvar za momčad, a i naše navijače, s obzirom na to da je to prva svjetska titula prvaka - kazao nam je Kovačić nakon finala, vidljivo raspoložen.

- Meni je to najvažnije, da je momčad osvojila, jer što vrijedi individualno dobar učinak ako izostane pobjeda. No, moram reći da sam i osobno sretan, jer osim što je ovo već drugi trofej u kratko vrijeme s Manchester Cityjem, osjećam da sam dao svoj doprinos tom uspjehu.

image

Mateo Kovačić

GIUSEPPE CACACE Afp

Zabili ste prvi gol za City, a ujedno ste postali i prvi igrač u povijesti koji je osvojio Klupsko SP (4. trofej u ovom natjecanju) s tri različita kluba?

- Da, kad je nešto prvo, onda je upečatljivo. Nadam se da je ovaj pogodak samo početak efikasnosti u Manchester Cityju. Stvaramo puno šansi, maksimalno smo ofenzivni i to pruža i više mogućnosti. Radim na tome stalno. Lijepo je i to da sam prvi osvajač s tri kluba, ali meni je, ponavljam, najvažnije da sam dao doprinos koji je od mene tražio trener. U finalu sam se u tih 30 minuta baš dobro osjećao - dodao je Kovačić.

Zajedno s Joškom Gvardiolom (igrao u finalu od 74. minute), Kovačić je nakon vatrene bronce u Kataru proslavio i treći podij, Europski superkup i Klupsko SP. Kako su krenuli u tandemu, bit će toga još...

Inače, nogometaši Manchester Cityja su u subotu prijepodne već bili u Manchesteru. Imaju slobodan dan za Božić, a onda slijede dvije važne prvenstvene obveze, 27. prosinca (Everton) i 30. prosinca (Sheffield United).

Linker
05. listopad 2024 21:14