Tom Glick

 MATTHEW MOHAN Afp
TO JE I VELIKI RIZIK

Engleski velikan pred temeljnom rekonstrukcijom, stiže čovjek koji će odraditi posao od 800 milijuna funti

Veliki planovi nove uprave kluba podrazumjevaju i širenje navijačke baze diljem svijeta.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. srpanj 2022. 07:28

Da novi vlasnici engleskog nogometnog prvoligaša Chelseaja misle ozbiljno, pokazali su prvi tjedni prijelaznog roka. U njemu su već dovedeni Kalidou Koulibaly iz Napolija i Raheem Sterling, bivša "sedmica" Manchester Cityja. To zasigurno neće biti sve, jer spominju se u kontekstu prelaska na Stamford Bridge još brojni vrhunski igrači, a bit će i još odlazaka kao i do sada (Rudiger, Christensen, Lukaku...).

Financial Times, jedan od najuglednijih ekonomskih časopisa na svijetu donosi priču koja ima djelovanje u pozadini svih poslova novih operativaca kluba u zapadnom dijelu Londona. Poznato je da je 30. svibnja ove godine zaključena transakcija u kojoj je američki multimilijarder Todd Boehly sa svojim suradnicima kupio Chelsea za ukupno 4.25 milijardi funti. Od toga je 2.5 milijarde iznosila samo cijena procesa, a dodatnih 1.75 milijardi predstavlja obvezu kod ulaganja u klub, igrače, trenere, akademiju, stadion...

No, ono što je novo u čitavoj priči je da se Boehlyjev konzorcij Clearlake Capital odlučio na veliko ulaganje. Ukupno 800 milijuna funti raznih kredita i zajmova podigli su američki vlasnici Chelseaja kako bi kompletno restrukturirali klupsko poslovanje. Od toga je, prema Financial Timesu, 300 milijuna podignuto kroz kreditna zaduženja, a još pola milijarde funti klub je dobio putem dugoročnih zajmova.

Taj će novac biti uložen u proširenje Stamford Bridgea u prvom redu, ali i kako bi se dodatno poboljšala financijska "krvna slika" kluba. Taj model nije novost u svijetu koji povezuje nogomet i visoki biznis, na sličan način prije godinu dana je reagirala i uprava Manchester Cityja kada je podigla 650 milijuna funti na tržištu kapitala.

U Chelsea će, pretpostavlja se, od 1. kolovoza stići Tom Glick. Sportski je to operativac s dugogodišnjim iskustvom, blizak vlasnicima koji će biti unovačen na mjestu šefa sportske operative Chelseaja. Bit će odgovoran za komercijalnu strategiju, rast prihoda i angažman oko navijača pa će tako Chelsea pojačati odnose s navijačkom bazom širom svijeta. Nadalje, u klubu još uvijek nema sportskog direktora, formalnog nasljednika u funkcijama Petra Čecha, bivšeg tehničkog direktora i Marine Granovskaje, nekadašnje direktorice i prve suradnice bivšeg vlasnika Romana Abramoviča u Chelseaju.

Linker
13. travanj 2024 18:26