Erling Haaland

 ACTION PLUS SPORTS IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Action Plus Sports Images/Alamy/Alamy/Profimedia
STROJ ZA GOLOVE

Englezi se dive zvijezdi koja ih je očarala: ‘On je čudovište! Nitko nikada nije vidio ništa slično...‘

U iscrpnom izvještaju navodi se sve ono što Erlinga Haalanda čini toliko posebnim.
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 03. kolovoz 2022. 22:40

Engleski Daily Mail objavio je iscrpno izvješče u kojem ljudi koji su pratili karijeru Erlinga Haalanda od najranijih dana, govore o njegovom nogometnom putu, igračkim karakteristikama, fizičkoj transformaciji kroz koju je prošao, ali i o manje poznatim detaljima iz njegove karijere...

Uwe Rӧsler, njemački nogometni trener i nekadašnji igrač Mancherster Cityja, te obiteljski prijatelj Haalandovih, impresioniran je efikasnošću norveškog superstara u Ligi prvaka, ali i njegovim osjećajem za ulazak u prostor. Haaland je u najelitnijem klupskom nogometnom natjecanju, igrajući za Salzburg i Borussiju Dortmund, postigao 23 gola.

- Nitko nikada nije vidio ovako nešto. Pogledajte Messija i Ronalda. Nisu se ovako razvijali. U njegovom uzrastu nisu imali ovoliki broj golova po utakmici. Po tom pitanju mu nitko ne može parirati – osobito kad govorimo o Ligi prvaka, kaže rekao je bivši igrač Manchester Cityja pa dodao:

- On je toliko inteligentan igrač... Dortmund je igrao vrlo okomito, tražeči od njega utrčavanja u prostor iza leđa, a njegov tajming je bio savršen. On gotovo nikad nije u ofsajdu – nikad to nisam vidio kod tako mladog igrača.

image

Erling Haaland

GRAHAM WILSON/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA Graham Wilson/Actionplus/Profimedia

Haalanda su oduvijek pratila velika očekivanja. Od početaka karijere i učenja s Oleom Gunnarom Solskjaerom u Moldeom, do epizode u Salzburgu i suradnje s Marcom Roseom, odnosno Jessejem Marschom. Kako bi ispunio ta očekivanja i prilagodio svoje tijelo igri na najvišoj razini, Norvežanin je prošao kroz pravu fizičku transformaciju.

- U zimu 2020. vidio sam malog tipa, dječjeg lica i kratke kose...a sada je poput čudovišta. Rekao bih da je dobio više od 10 kilograma mišića, rekao je neimenovan izvor za Daily Mail.

Englezi podcrtavaju kako ta transformacija nije završila budući da 22-godišnjak još uvijek raste. Otkako je došao u City, puno vremena provodi u teretani. Njegov osobni trener iz Libanona, John Haddad, prethodno ga je kondicijski pripremao u nogometnom centru Marbella. Novi napadač Cityja tada je prakticirao i jogu te bio u strogom režimu apstinencije od bilo kakve tehnologije dva sata prije spavanja kako bi si osigurao kvalitetan san. A poznato je da mišići najviše rastu tijekom sna...

Nakon Haalandovog dolaska u City, dosta se pisalo i govorilo o tome kako nije sposoban igrati pressing svojstven Guardiolinoj momčadi. Stole Solbakken, norveški izbornik, ponudio je odgovor na to.

- Učinio sam njegove obrambene dužnosti vrlo konkretnim - specijaliziranim i specifičnim. Ne oslobađamo ga defenzivnih zadataka jer Norveška nikada neće biti dovoljno dobra da se brani s 10 ljudi, rekao je Solbakken.

image

Erling Haaland

MICHAEL ZEMANEK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Michael Zemanek/Shutterstock Editorial/Profimedia

Na svom predstavljanju u Cityju, Haaland je rekao da može napredovati u svim segmentima. U Dortmundu su se ranije već uvjerili u njegovu želju da postane bolje, a u tome su svojevremeno glavnu ulogu igrali Rose i njegov pomoćnik, bivši Bayernov napadač, Alexander Zickler. Puno se radilo na Haalandovom kretanju, ali i usavršavanju udarca glavom, odnosno njegovom slabijom – desnom nogom.

- Alex je bio netko u koga se Erling ugledao. Radili su na udarcima desnom nogom i udarcima glavom. Ako pogledate kako je zabijao svoje golove u prvoj godini, onda 80 ili 90 posto dolazi s lijeve noge. U drugoj godini bilo je puno više golova glavom i desnom nogom, rekao je Rӧsler.

Daily Mail navodi kako je putanja norveškog centarfora pomno isplanirana. „Tim Haaland“ je mala, ali posvećena grupa koja je, bez greške, savršeno birala svaku postaju na njegovom nogometnom putu otkad je napadač prije pet godina napustio mali poljoprivredni gradić Bryne na jugozapadu Norveške. Njegov otac smatrao je da bi životne lekcije naučene daleko od udobnosti doma mogle biti jednako vrijedne kao i rad sa Solskjaerom u Moldeu. Svoju priliku dočekao je kod Rosea u Austriji, a potom eksplodirao pod Marschom.

Bryne je silno ponosan na Erlingova postignuća, a to dokazuju i njegovi brojni murali po gradu.

- Imamo olimpijske prvake na 1500 i 5000 metara, ali pošteno je reći da je on najpoznatiji sportaš kojeg je Norveška ikada imala‘, rekao je Solbakken.

Zanimljiva je priča o njegovom odlasku iz Dormtunga u svibnju. Haaland, koji je inače blizak prijatelj s Judeom Bellinghamom, darovao je svakom igraču i članu osoblja Rolex od 5 tisuća funti. Klup je pritom zamolio da mu osiguran još jedan, posljednji, dan u gradu kako bi mogao stvoriti uspomene i pozdraviti se sa svima.

U razdoblju kad je igrao za Molde, Daily Mail navodi da je klupski kuhar uvijek isticao da Haaland jede više od svih ostalih. To bi se moglo nastaviti i u Cityju budući da je Norvežanin već rekao kuharicama da će mu one biti najbolje prijateljice. U sklopu „team buildinga“, Guardiola je poveo svoju momčad u teskaški riblji restoran „Willie G‘s“. Tko zna koliko jhe Haaland pojeo te večeri...

Linker
03. kolovoz 2022 22:40