Getty Images
COMMUNITY SHIELD

FOTO: MANCHESTER CITY NA DRAMATIČAN NAČIN SLAVIO PROTIV LIVERPOOLA I OSVOJIO PRVI TROFEJ SEZONE Pobjednik odlučen na jedanaesterce, vratar Bravo junak

Manchester City osvojio je Community Shield! Na Wembleyju su Građani s Liverpoolom odigrali neriješeno (1:1) u regularnome dijelu susreta, no u lutriji jedanaesteraca trofej engleskog Superkupa pripao je Guardioli i društvu. Golove su postigli Raheem Sterling za City i Joel Matip za Liverpool, a u raspucavanju je jedini tragičar bio Wijnaldum kojemu je Claudio Bravo obranio udarac s bijele točke.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. kolovoz 2019. 17:13

LIVERPOOL - MANCHESTER CITY 4:5 na jedanaesterce (1:1)

STRIJELCI: 0:1 - Sterling (12), 1:1 - Matip (77)

JEDANAESTERCI: 1:0 - Shaqiri, 1:1 – Gündogan, Wijnaldum – obranio Bravo, 1:2 – Bernardo Silva, 2:2 - Lallana, 2:3 - Foden, 3:3 - Oxlade-Chamberlain, 3:4 - Zinčenko, 4:4 - Salah, 4:5 - Gabriel Jes

LIVERPOOL (4-3-3) Alisson Becker - Alexander-Arnold (od 67. Matip), Gomez, Van Dijk, Robertson - Wijnaldum, Fabinho (od 67. Keita), Henderson (od 79. Lallana) - Salah, Firmino (od 79. Shaqiri), Origi (od 79. Oxlade-Chamberlain). TRENER: Jürgen Klopp.

MANCHESTER CITY (4-3-3) Bravo - Walker, Stones, Otamendi, Zinčenko - De Bruyne (od 89. Foden), Rodri, David Silva (od 61. Gündogan) - Bernardo Silva, Sterling, Sane (od 13. Jesus). TRENER: Pep Guardiola.

City je poveo u 12. minuti golom Raheema Sterlinga, a izjednačio je Joel Matip u 77. minuti.

Prilikom izvođenja jedanaesteraca od 10 izvođača samo Georginio Wijnaldum nije uspio zabiti. Pucao je u lijevu stranu, ali je Claudio Bravo obranio njegov udarac. Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren nije nastupio za Liverpool.

Aktualni engleski prvak je tako ušao u novu sezonu s prvim trofejom, petim za 'Građane' u povijesti ovog natjecanja.

Bila je to odlična utakmica s nizom prilika na obje strane i pravo je čudo što nije bilo više golova. Prvo poluvrijeme je pripalo Cityju, dok je Liverpool bio bolji u nastavku.

Aktualni engleski prvak je poveo u 12. minuti golom Sterlinga na asistenciju Davida Silve. Isti je igrač mogao do gola i u 48. minuti, no pogodio je vratnicu.

Okvir gola pogodio je i branič 'Redsa' Virgil van Dijk u 57. minuti, a samo minutu kasnije vratnicu je pogodio i Mohamed Salah.

U 61. minuti City je imao sjajnu priliku za 2-0. Sterling je sam krenuo prema Alissonu Beckeru, ali je očajno reagirao i propala je sjajna prilika Cityja.

Liverpool je uspio izjednačiti u 77. minuti. Virgil van Dijk je nabacio, a Joel Matip zabio glavom u mrežu za 1-1. U posljednjih 10 minuta utakmice Liverpool je bio bliži drugom golu, a najbolju je priliku propustio Salah u sudačkoj nadoknadi. Nakon što mu je Stones blokirao udarac, Salah je glavom pucao u praznu mrežu, no njegov udarac je na crti Walker izbacio škaricama.

Nakon 90 minuta igre nije bilo produžetaka, pa je pitanje pobjednika razriješeno jedanaestercima. Kod Cityja svih pet igrača je bilo precizno (Gundogan, Bernardo Silva, Foden, Zinčenko, Jesus), dok su kod Liverpoola golove zabili Shaqiri, Lalana, Oxlade-Chamberlain i Salah, a jedino Wijnaldum nije zabio.

Englesko prvenstvo starta 9. kolovoza utakmicom Liverpool - Norwich City.

LIVERPOOL - MANCHESTER CITY 1:1 (4:5 p.) (Matip 77' / Sterling 12')

LIVERPOOL: Alisson, Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson, Fabinho, Henderson, Wijnaldum, Origi, Salah, Firmino

MANCHESTER CITY: Bravo, Walker, Stones, Otamendi, Zinchenko, Rodri, David Silva, De Bruyne, Sane, Bernardo, Sterling

------------------------------------------------

MANCHESTER CITY BOLJIM JE IZVOĐENJEM JEDANAESTERACA OSVOJIO COMMUNITY SHIELD!

IZVOĐENJE JEDANAESTERCA:

4:5 Gabriel Jesus pogađa i City je osvojio engleski Superkup!!!

4:4 Salah bez greške pogađa... Sada je sve na Alissonu!

3:4 Zinchenko zabija iako je Alisson imao tu loptu na ruci! Udarac je bio prejak i prošao je vrataru Redsa ispod ruku...

3:3 Siguran je i Oxlade-Chamberlain! Udarac u rašlje, neobranjivo!

2:3 Pogađa i mladi Foden! Lijepo izveden udarac 19-godišnjeg nogometaša...

2:2 Lallana trese mrežu iako je Bravo pogodio stranu! Malo je nedostajalo vrataru Cityja da skine njegov šut...

1:2 Bernardo Silva ne griješi i City prelazi u vodstvo!

1:1 Bravo je pročitao Wijnalduma i obranio! City je u velikoj prednosti.

1:1 Zabija i Gundogan! Alisson također nije pogodio stranu.

1:0 Prvi puca Shaqiri i pogađa! Lopta u jednu, Bravo u drugu stranu...

KRAJ UTAKMICE! POBJEDNIK ĆE SE SAZNATI NAKON LUTRIJE JEDANAESTERACA!

90'+2' - CENTIMETRI SU DIJELILI REDSE OD NOVOG NASLOVA! Salah je išao sam na Brava, a prvi su mu udarac uspjeli blokirati, no iz odbijanca je glavom uputio udarac prema golu i to bi ušlo u mrežu da se na gol-liniji u zadnji trenutak nije pojavio Walker i škaricama izbio loptu u korner! Kako je malo nedostajalo Kloppu i društvu...

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - Prisilnu je zamjenu morao napraviti Guardiola. De Bruyne se ozlijedio i morao izaći iz igre, a zamijenit će ga 19-godišnji Phil Foden.

88' - Šansa za Liverpool! Liverpool je napravio velik pritisak na obranu Cityja i zatim su uspjeli doći do lopte, Salah je ostao sam pred Bravom, ali vratar Cityja još je jednom vrhunski reagirao!

- Broj gledatelja na današnjoj utakmici je 77 565.

83' - Velika šansa za Redse! Keita je lukavo pucao i zamalo je prevario Claudija Brava, no vratar Cityja sjajno brani i ovaj pokušaj!

79' - Još je tri zamjene napravio Klopp. Izašli su Firmino, Henderson i Origi, a u igri su Shaqiri, Lallana i Oxlade-Chamberlain.

Screenshot

77' - GOOOL! Napokon je Liverpoolu urodio plodom sav onaj napor da izjednače... Van Dijk je sjajno pronašao Matipa na pet metara koji, samo deset minuta nakon što je ušao u igru, glavom trese mrežu za 1:1!

69' - Sjajan pokušaj Mohameda Salaha! Pucao je precizno i silovito s desetak metara u bliži kut, ali ovoga se puta Claudio Bravo istaknuo fantastičnom obranom!

67' - Dvostruku zamjenu radi Klopp. Umjesto Alexander-Arnolda i Fabinha u igri su Matip i Keita.

62' - Što je sada propustio realizirati Sterling... Sjurio se prema golu Liverpoola i došao u situaciju 'jedan na jedan' s Alissonom, no u ključnom se trenutku spetljao i vratar Redsa lakoćom je uhvatio loptu.

61' - Druga zamjena kod Cityja. Umjesto Davida Silve u igri je Ilkay Gundogan.

58' - I JOŠ JEDNA VRATNICA! Ovoga puta je Salah pucao s vrha šesnaesterca, no ni on nije imao uspjeha! Neće sada ni sreća pomaziti Redse...

57' - DVOJBENA SITUACIJA! Nakon kornera je Virgil Van Dijk uputio udarac prema golu, lopta se odbila od grede i završila na gol-liniji! Skočili su svi igrači i klupa Liverpoola tražeći pogodak, ali prema ponovljenoj snimci čini se da lopta nije cijelim obujmom prešla crtu.

Soccer Football - FA Community Shield - Manchester City v Liverpool - Wembley Stadium, London, Britain - August 4, 2019  Manchester City's Claudio Bravo in action as a header from Liverpool's Virgil van Dijk lands on the goal line  REUTERS/David Klein
REUTERS/David Klein

49' - TRESE SE VRATNICA NA WEMBLEYJU! Ovoga je puta Sterling bio u prilici, lijepo je plasirao i gađao desni kut, Alisson je već bio svladan, no lopta se na kraju odbila od vratnice!

47' - Velika šansa za City! David Silva je opalio iz voleja s desetak metara, otišlo je preko grede!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Londonu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Liverpool je vodio glavnu riječ na terenu sve dok ih nije ušutkao Raheem Sterling pogotkom u 12. minuti. Redsi nakon toga više nisu uspjeli pohvatati konce u igri, a Guardiola je to iskoristio i vješto taktizirao do kraja prvoga dijela ostavljajući Kloppove trupe bez posjeda lopte i bez prave prigode. Hrvatski branič Dejan Lovren zasad i dalje svoju priliku čeka s klupe.

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

42' - Zanimljiva situacija na Wembleyju, novo je pravilo primijenio sudac Martin Atkinson i pokazao Pepu Guardioli žuti karton! Guardiola je previše gestikulirao prema sucu i upućivao oštre prigovore te ga je engleski sudac prema novim pravilima odlučio primjereno sankcionirati.

33' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Kevin de Bruyne zbog pregrubog starta na protivničkog igrača.

30' - Ništa ne polazi igračima Liverpoola za rukom. Salah je najaktivniji igrač Redsa u dosadašnjem tijeku susreta, no i dalje su ti pokušaji bezopasni.

25' - Smirila se utakmica engleskog Superkupa. City je uspostavio inicijativu na terenu, a Redsi djeluju prilično nemoćno. Guardiola je umrtvio igru na sredini terena i vješto taktizira ostavljajući Liverpool bez posjeda lopte i bez pravih prigoda.

17' - Kakva utakmica na Wembleyju! Sada je opet Sterling pucao iz blizine iskosa, a ovog se puta Alisson istaknuo fantastičnom intervencijom!

15' - Nova prijetnja Mohameda Salaha! Sjurio se Egipćanin po desnoj strani kao brzi vlak, ušao je u šesnaesterac i silovito opalio, gađao je prvi kut, ali Claudio Bravo se nije dao iznenaditi!

13' - Problemi za Guardiolu. Leroy Sane očito treba liječničku pomoć jer gestikulira prema svojoj klupi. Međutim, tek trebamo vidjeti koliko je ozbiljna ova ozljeda. Tako je, Sane ne može nastaviti utakmicu. Napušta igru, a zamijenit će ga Gabriel Jesus. Inače, Leroy Sane je glavna akvizicija koje se hrvatski trener na klupi Bayern Munchena Niko Kovač želi domoći ovoga ljeta.

12' - GOOOL! Iz slobodnog udarca izrodila se kratka akcija, David Silva je glavom spustio loptu za Sterlinga koji puca po golu, i to slabo, a Alisson se na gol-liniji koprcao pokušavajući po zraku uhvatiti loptu koja je na kraju završila iza crte! Gotovo pa komičan zgoditak Manchester Cityja...

Screenshot

8' - I opet prijeti Liverpool! Sada je Firmino sjajno uposlio Salaha na desnoj strani koji je bio u izvrsnoj poziciji, no egipatski je napadač loše pucao i upropastio ovu šansu...

4' - Šansa za Redse na samome startu! Sterling je pronašao Sanea u šesnaestercu koji puca iz mrtvoga kuta malo pored vratnice!

1' - Započela je utakmica na Wembleyju.

------------------------------------------------

15.00 - Stigli su sastavi!

Linker
20. travanj 2024 07:20