CLIVE BRUNSKILL Afp
Suša traje 440 minuta

Gdje je odjednom nestala napadačka moć Liverpoola? Danas ne mogu zabiti niti iz najlakših situacija

Branitelj naslova prvaka već 5 premierligaških utakmica u nizu bez pobjede, a 4 bez postignutog gola
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 24. siječanj 2021. 08:42

Ne kaže se uzalud da svemu prije ili kasnije dođe kraj. Liverpool je u četvrtak na Anfieldu poražen od Burnleyja (0:1) u 18. kolu Premier lige čime su Redsi zaključili impresivan niz od 68 utakmica bez poraza na svom travnjaku u prvenstvenim dvobojima (55 pobjeda, 13 remija).

Prije Burnleyja, posljednji put su izabranici menadžera Jürgena Kloppa pokleknuli su svom dvorištu u Premier ligi prije gotovo četiri godine, u travnju 2017. kada je slavio Crystal Palace (između dva poraza prošlo je 1369 dana). Od Crystal Palacea do Burnleyja bilo je mnoštvo briljantnih predstava, no to je sada samo lijepa uspomena za branitelja naslova, koji se odjednom našao u velikim problemima, dok je Burnley slavio prvu pobjedu na Anfieldu nakon 1974. Kada su Redsi 19. prosinca prošle godine na gostovanju u Londonu razmontirali Crystal Palace (7:0) nitko nije mogao predvidjeti da će Kloppova momčad uletjeti u slijepu ulicu.

Nestala moć

Iako suparnici, izuzev Manchester Uniteda, nisu bili iz samog vrha engleske nogometne hijerarhije Liverpool je posljednjih pet prvenstvenih utakmica bez pobjede (West Bromwich, Newcastle, Southampton, Manchester United i Burnley), a gotovo nestvarno zvuči činjenica da u posljednja četiri ligaška dvoboja branitelj naslova nije postigao niti jedan gol, pa suša traje već 440 minuta.

image
AFP

Očekivano, mnogi analitičari na Otoku pitaju se gdje je odjednom nestala napadačka moć Liverpoola u kojoj je ubojiti trojac Salah - Firmino - Mane postizao pogotke kao na tekućoj traci. No, kako su u pobjedničkom razdoblju lopte bez problema ulazile u suparničke mreže, pa i u nekim situacijama u kojima se to ne očekuje, tako sada taj isti ubojiti Kloppov napad ne može poentirati niti iz naizgled najjednostavnijih situacija.

Dvoboj protiv Burnleyja najbolje je ocrtao muku u kojoj se trenutačno nalazi Liverpool. Očekivano, Mane i suigrači dominirali su u posjedu protiv sastava koji igra možda i “najfizičkiji” nogomet u Premier ligi. Malo je onih koji će nakon utakmica u kojima igra Burnley ostati fascinirani nogometnom finesom spomenutog sastava, no isto tako je i malo momčadi u elitnom razredu engleskog nogometa koji će potpuno nadigrati momčad koju godinama uspješno vodi menadžer starog engleskog kova Sean Dyche. Osim Manchester Cityja, ostala krema engleskog nogometa često je sa spomenutom družinom znala imati podosta problema. Uostalom, trenutačno vodeći Manchester United tek je golom Pogbe srušio otpor Burnleyja koji se u ovoj sezoni može pohvaliti pobjedama na gostovanjima kod Liverpoola i Arsenala.

Ne treba ih otpisivati

Ipak, uz sve obrambene kvalitete momčadi koja je uz Sheffield United postigla najmanje golova u ligi (samo 10), poražavajuće za Kloppa i njegove izabranike zvuči podatak da u zadnja četiri premierligaška dvoboja nisu postigli gol, po prvi put od svibnja 2000., a pritom su igrači Liverpoola prema golu suparnika uputili 87 udaraca, ali kada te neće onda i ziceri postaju noćna mora kao u slučaju Origija, koji je u stopostotnoj prigodi pogodio gredu ili Firmina, koji ne može poentirati iz prigoda koje obično realizira bez ikakvih problema.

Velika kriza Liverpoola poklopila se i sa špekulacijama o možebitnom odlasku Mohameda Salaha. Egipćanin još čeka novi ugovor, a nije isključio mogućnost da jednoga dana ostvari želju i prijeđe u Real Madrid ili Barcelonu, ali egipatski majstor usprkos svemu nije najveći Kloppov problem, jer i u kriznom razdoblju i dalje najbolji strijelac Premier lige uz 13 golova na kontu.

Na polovici utrke Liverpool za vodećim Unitedom zaostaje šest bodova, a u isto vrijeme prošle sezone Kloppova momčad bila je uvjerljivo vodeća uz 13 bodova prednosti u odnosu na konkurente i sa čak 21 bodom više na svom kontu nego sada. Ipak, koliko god je trenutačna situacija na Anfieldu daleko od idealne bilo bi potpuno pogrešno isključiti Liverpool iz utrke za obranu naslova, iako analitičari na Otoku špekuliraju da je ovakvom Liverpoolu bod upitnikom i osvajanje jednog od prva četiri mjesta na tablici.

U specifičnim pandemijskim uvjetima i ostalo društvo iz samog vrha ljestvice pokazalo je da nije imuno na kikseve, ali Redsi se moraju što prije vratiti na pobjednički kolosijek dok je šampionska utrka, što se njih tiče, još živa.

- Ovo je velika pljuska za nas. Preuzimam potpunu odgovornost za krizu u kojoj se sada nalazimo. No, to su oni isti igrači koji su toliko puta do sa bili briljantni i jednostavno zajedno moramo pokušati ponovno pronaći pobjedničku formu - zaključio je Klopp.

Liverpoolov niz bez pobjede u Premier ligi

18. kolo
Liverpool - Burnley 0:1
19. kolo
Liverpool - Man. United 0:0
17. kolo
Southampton - Liverpool 1:0
16. kolo
Newcastle - Liverpool 0:0
15. kolo
Liverpool - WBA 1:1

Usporedba

Sadio Mane
Prošla sezona:
22 gola, 12 asistencija
Ova sezona:
9 golova, 5 asistencija
Mohamed Salah
Prošla sezona:
23 gola, 13 asistencija
Ova sezona:
17 golova, 4 asistencije
Roberto Firmino
Prošla sezona:
12 golova, 13 asistencija
Ova sezona:
5 golova, 3 asistencije

FA kup Već u nedjelju na Old Traffordu

Već sutra Liverpool čeka novo teško iskušenje, gostovanje na Old Traffordu kod Manchester Uniteda u šesnaestini finala FA kupa. Prije samo tjedan dana isti suparnici su remizirali na Anfieldu u prvenstvenom dvoboju, a nema sumnje da će izabranici menadžera Olea Gunnara Solskjaera, ako im se ukaže prigoda, s posebnim zadovoljstvom još malo pokušati produbiti krizu vječnog suparnika.
Parovi šesnaestine finala engleskog FA kupa: Chorley - Wolverhampton - igrano u kasnijem terminu. Subota: Southampton - Arsenal (13.15, SK1), Bournemouth - Crawley (16), Barnsley - Norwich (16, SK6), Brighton - Blackpool (16), Millwall - Bristol (16, SK8), Sheffield Utd. - Plymouth (16, SK7), Swansea - Nottingham Forest (16, SK1), West Ham - Doncaster (16, SK2), Cheltenham - Manchester City (18.30, SK1). Nedjelja: Chelsea - Luton (13, SK1), Fulham - Burnley (15.30, SK6), Brentford - Leicester (15.30,SK2), Manchester United - Liverpool (18, SK1), Everton - Sheffield Wednesday (21, SKHD). Ponedjeljak: Wycombe - Tottenham (20.45). Utorak: Bournemouth - Crawley (20).

440
minuta igrači Liverpoola nisu zabili gol u prvenstvu

1369
dana prošlo je između dva domaća poraza Redsa u ligi

Linker
25. travanj 2024 03:10