ŽARIŠTE U SRCU EUROPE

Konačno bolje vijesti iz Belgije: pada broj novozaraženih, ali jedna druga stvar zabrinjava

U Belgiji je gotovo sve zatvoreno, od kafića i restorana, frizerskih salona i dućana. Rade samo trgovine koje prodaju najosnovniju robu
Ilustracija
 Benoit Doppagne/AFP

Nakon gotovo dva mjeseca stalnog rasta, koje je doveo u jednom trenutku do čak 22 tisuće novozaraženih osoba na dan, konačno stižu bolje vijesti iz Belgije. Desetak dana nakon uvođenja strogih mjera broj novozaraženih značajno pada.

U zadnjem tjednu je u prosjeku to iznosilo 7800 novih slučajeva dnevno, što je na jednoj razini smanjenje stope novozaraženih za 48 posto. Pada i broj pacijenata u bolnici, ali nažalost raste broj umrlih. Zadnji dan je taj broj bio čak blizu 200 umrlih u jednom danu.

Ipak, brojke u Belgiji, iako znatno manje nego prije, su i dalje velike. Pogotovo ako se uzme u obzir da Belgija i dalje vodi konzervativnu politiku testiranja i više ne testira osobe koje nemaju simptome i nemaju preporuku liječnika. Postotak zaraženih u odnosu na broj testiranih je i dalje iznad 20 posto. Zbog toga stručnjaci traže masovnije testiranje kako bi se osigurao trend pada broja novozaraženih.

Do sada je u Belgiji zabilježeno više od pola milijuna zaraženih i blizu 14 tisuća umrlih od koronavirusa, po čemu su u odnosu na broj stanovnika u samom svjetskom vrhu. Do sada je obavljeno preko 5 milijuna testova.

Kako bi se škole u Belgiji djelomično trebale otvoriti u ponedjeljak, nakon dvotjednih praznika, to će ujedno i biti dobar test da se vidi je li konačno pandemija stavljena pod nadzor.

U Belgiji je gotovo sve zatvoreno, od kafića i restorana, frizerskih salona i dućana. Rade samo trgovine koje prodaju najosnovniju robu. Na snazi je još uvijek policijski sat od 22 sata navečer do šest ujutro. Policijski sat je uveden prvi puta u Belgiji nakon drugog svjetskog rata. U jednom trenutku su belgijske bolnice bile toliko krcate da su pacijente iz Belgije prebacivali u Njemačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:40