JULIAN FINNEY
NEZAPAMĆEN NASTUP

Legendarni trener Matea Kovačića pobjesnio i javno prozvao igrače: ‘Kao da ne znaju osnove nogometa!‘

‘Strašno sam ljut jer želim da pobjeđujemo. Bili smo lijeni kad im poklonili penal...‘.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 27. prosinac 2020. 09:34

U derbiju 15. kola engleskog nogometnog prvenstva, oslabljeni Arsenal je na Boxing Day u potpunosti nadigrao i pobijedio Chelsea sa 3:1 ostvarivši prvu pobjedu u zadnjih osam kola. Topnici su dočekali "Bluese" uzdrmani velikom rezultatskom krizom tijekom koje su potonuli na skromno 15. mjesto Premier lige sa svega tri boda više od zone ispadanja. Stoga nije potrebno posebno naglašavati koliko su domaćinu bodovi bili važni. Nagađalo se kako bi još jedan kiks mogao značiti i otkaz Mikelu Arteti.

No na travnjaku je sve izgledalo drugačije, pogotovo u prvom poluvremenu velike dominacije Topnika. U utakmici u kojoj nije imao pravo na pogrešan korak, Arsenal je odigrao odlično i posve zasluženo je slavio protiv blijedog gradskog suparnika koji je prvi udarac u okvir gola uputio tek u 85. minuti.

image
ADRIAN DENNIS

Golove za Arsenal zabili su Alexandre Lacazette (34-11m), Granit Xhaka (44), te Bukayo Saka (56), dok je za Chelsea zabio Tammy Abraham (85). Gosti su u 90. minuti imali i kazneni udarac, no Bernd Leno je obranio slabo izvedeni udarac Jorginha.

Mateo Kovačić zamijenjen je na poluvremenu, nije sinoć uspio bitno utjecati na blijedo izdanje Chelsea koji je izgubio tri od četiri posljednje utakmice u prvenstvu.

image
ADRIAN DENNIS

Frank Lampard bjesnio je nakon derbija kao rijetko kad, nije štedio svoje igrače ni pred novinarima.

"Ne mogu braniti to kako su igrali u prvom poluvremenu, igrali su kao da ne znaju osnove nogometa! Moja poruka prije utakmice igračima bila je jasna - bit će to teška utakmica protiv momčadi koja se grčevito bori, protiv kvalitetne momčadi, momčadi koja će poginuti kako bi pobijedila u londonskom derbiju. Igrači jednostavno moraju preuzeti odgovornost za to prvo poluvrijeme", 'rigao je vatru' Lampard, a na pitanje zašto je momčad tako podbacila rekao je sljedeće:

"Na to nemam odgovor jer neke stvari možeš prenijeti momčadi u smislu taktike, pripreme i slično, međutim, pristup je element koji u nogometu mora biti uvijek prisutnan, on se podrazumijeva. A moji igrači su očito nešto krivo shvatii. Strašno sam ljut jer želim da pobjeđujemo! Bili smo lijeni kad im poklonili penal, bili smo lijeni kad smo im dali onaj slobodni udarac koji je Xhaka spremio u rašlje, i ja sam jako, jako razočaran našim pristupom u prvom dijelu jer to su neke osnovne stvari u nogometu. Nije stvar taktike i sustava igre, to je pitanje da li želiš trčati, pomoći svom suigrači i ući u sprint? Ili želiš malo džogirati po terenu i reći sam sebi ' možda mogu i ovako'. Mi smo očito odlučili ovo poslednje, a to je potpuno krivo", zaključio je slavni Englez.

image
ADRIAN DENNIS

Na drugoj strani, pak, razumljivo oduševljenje. Mikel Arteta imao je i osobni razlog da bude zadovoljan ovom pobjedom, prije svega jer je izbjegao mogući otkaz.

"Kad smo ulazili u autobus prije početka utakmice, osjetio sam onu energiju koju sam toliko dugo čkeao. I zato je ovo pobjeda sviju nas! I to u derbiju na Boxing Day, nema boljeg od toga! Rekao sam mojim igračima da moramo popraviti neke stvari koje dosad nismo i da ćemo pobijediti. I na krjau je to bila odlična utakmica. ", rekao je Arteta i prokomentirao sjajan gol i izdanje često kritiziranog Granita Xhake.

"Otkad sam ja u klubu, Granit je uvijek pokazivao borbenost i želju i zato sam ja uz njega. Radio greške kao i svi mi, ali njegov karakter i predanost momčadi nikad nisu bili upitni. Sada je to ponovno pokazao, i nadam se da je to sada svima jasno", rekao je Arteta kojega novi izazov čeka već za tri dana na gostovanju kod Brightona.

"Možemo li opet odigrati ovako? To je pitanje na koje ćemo kao momčad morati odgovarati utakmice u utakmicu. Ja vjerujem u ovu momčad, mislim da imamo sjajn miks miks iskustva i talenta".

Linker
18. travanj 2024 11:05