GLYN KIRK Afp
OPALILI IH PO DŽEPU

Na Old Traffordu povukli radikalan potez, zbog debakla kažnjavaju sve igrače! Što će na ovo reći Cristiano Ronaldo

Sličan je potez United napravio i u ljeto 2019. godine kad je bio šesti u Premiershipu
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 08. svibanj 2022. 18:34

Dogodilo vam se u "firmi" u kojoj puno godina vrijedno i predano radite da vam je smanjena (umjesto povećana) plaća?! Vjerujemo da jeste, živimo u vremenima u kojima živimo. Ubijaju nas (doslovno i preneseno) virusi i krize, ubijaju nas ratovi koji s nama nemaju nikakve veze. Stalno od nas traže da stegnemo remen oni koji remenje nikad ne stežu. No, ne zdvajajte i ne plačite što radite u lošoj firmi ili živite u lošoj državi - događa se to mnogima, događa se i drugima, događa se i najboljima, događa se to čak i nogometašima Manchester Uniteda. Razlog je sasvim "prozaičan" - jer se nisu plasirali u Ligu prvaka. Nakon ponižavajućeg 0-4 poraza od Brigtona, u "Teatru snova" na Old Traffordu sanjaju se ružni snovi, sanjaju se prave noćne more.

United, naime, više ne može završiti među četiri najbolja kluba u engleskoj Premier ligi, što automatski znači da u sljedećoj sezoni neće na najdražu "pozornicu", neće igrati Ligu prvaka, nego "drugorazredno natjecanje" - Europsku ligu. Takav rezultat se u redovima trostrukih prvaka Europe (1967.-'68., 1998.-'99. i 2007.-'08.) smatra nemjerljivim i nepodnošljivim neuspjehom. Čelništvo kluba, kako to u pravilu biva, uvjereno je da najveću odgovornost za loše rezultate snose igrači, nikako oni sami, koji, usput budi rečeno, donose odluke o poslovanju, dovođenju igrača i kompletnoj klupskoj politici. No, to je neka druga priča.

Daily Mail u skladu s time dalje navodi da su u upravi Uniteda donijeli odluku da će igračima oduzeti četvrtinu godišnje plaće za sljedeću sezonu. Točno jednu četvrtinu. Konkretan razlog - radi se o nadoknadi novca koji je bačen u vjetar gubljenjem plasmana u najveće i najlukrativnije svjetsko klupsko natjecanje.

image
GLYN KIRK Afp

Također, u obrazloženju velikog reza koji će mnogi igrači odbiti, dodatno se navodi da će nekadašnji "drmator" europskim nogometom zaraditi znatno manje novca od TV prava, reklama i i svih ostalih sekundarnih izvora financiranja. Dakako, u skladu s time i tom "uravnilovkom" u štednji, rezove će najviše osjetiti oni igrači koji imaju najveća primanja.

Tako će plaća Cristiana Ronalda umjesto 385 tisuća funti tjedno iznositi 288 tisuća funti. Odluči li i sljedeću sezonu ostati u klubu, CR7 bit će u velikom "minusu". Za podsjećanje, Portugalac je već pri dolasku (povratku) u United pristao na primjetno i ne baš malo smanjenje ugovora jer je u redovima "Stare dame" zarađivao 500 tisuća funti tjedno. Rez će najviše osjetiti i prvi vratar David de Gea čija će "tjednica" pasti s 375 tisuća na "samo" 281 tisuću funti.

Za podsjećanje, sličan je potez United napravio i u ljeto 2019. godine kad je bio šesti u Premiershipu i također igrao Europsku ligu. Nekima logično, nekima i nije, no, nema više nigdje "minulog rada", nema ove izumrle kategorije u "radničkim pravima". Malo je teško suosjećati s nogometnim bogatašima, no sigurno je da to oni neće lako prihvatiti. Ronaldo sigurno neće, već ga vidimo u nekom drugom dresu...

Linker
15. travanj 2024 03:50