ZELENO ZA ZELENE

Cool potez: električni automobili u Velikoj Britaniji odsad će imati zelene registarske pločice

"Zelene registarske pločice pomoći će u povećanju svijesti o čistijim vozilima na našim cestama", izjavio je njihov ministar prometa
zelene registarske pločice

Iako se električni automobili svojim dizajnom najčešće ističu na prometnicama, u Velikoj Britaniji od ovog tjedan postoji još jedno obilježje kojim će se moći prepoznati u prometu. Naime, od ovog tjedna svi novi (ali i rabljeni) potpuno električni automobili mogu imati zelene registarske pločice. Pritom one zapravo nisu u potpunosti zelene boje (što se također razmatralo), već imaju zelenu "traku" na lijevom dijelu pločice. Prvi automobil koji ih je dobio je lijep primjerak Tesle Model 3, a kako izgledaju možete pogledati u videu:

Ministar prijevoza Grant Shapps ovom je prilikom izjavio: "Zelene registarske pločice pomoći će u povećanju svijesti o čistijim vozilima na našim cestama, pokazujući kako je naša ekološki prihvatljiva prometna budućnost nadohvat ruke. " Treba napomenuti da su ovakve registarske pločice zasad još uvijek opcija, odnosno ako se novopečenom vlasniku električara one ne sviđaju može bez problema postaviti klasične pločice kakve imaju benzinci, dizelaši i hibridi.

Zanimljivo je da su Nissan i marketinška agencija za istraživanje tržišta Yuogov odradili istraživanje, a rezultati pokazuju da bi čak 32 posto ispitanika tvrdi da bi zbog novih pločica postojala veća šansa da kupe električni model, prenosi Autocar.

Iz kompanije RAC koja nudi asistenciju vozačima u Velikoj Britaniji proveli su nešto drugačije istraživanje te su otkrili da samo petica ispitanih vozača podržava takve, drugačije pločice, Uz to, naišli su na još jedan potencijalni problem: "Ostaje pitanje hoće li vozači ovo vidjeti kao počasnu značku ili bi alternativno to moglo potaknuti ogorčenje među postojećim vozačima benzinskih i dizelskih vozila".

Vrijeme će pokazati kako će ove pločice djelovati na vozače i prometnu kulturu u praksi...Što vi mislite, treba li i kod nas električnim modelima omogućiti da se voze na nešto drugačijim pločicama sa zelenim elementima?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:03